Recensie: Manga tekenen voor beginners | Deltas

Manga tekenen voor beginners

Elin houdt van tekenen. Als er in de folder van met nieuwe boeken van uitgeverij Deltas een boek tussen staat dat over tekenen gaat, dan vind ik het leuk om daar een recensie-exemplaar van aan te vragen. Laatst stond er in de folder het boek ‘manga tekenen voor beginners‘. Omdat Elin ook van Kawaii tekenen houdt, leek mij dit boek een leuke en bijpassende uitdaging voor Elin. En een uitdaging bleek het zeker, ze vond het nog erg lastig om een mangafiguur te tekenen. Maar oefening baart kunst, dus het gaat haar zeker een keer lukken om een mangafiguur te tekenen.

Manga tekenen voor beginners

De essentiële technieken uitgelegd in 50 modellen

Dit boek leert je de belangrijkste technieken van de Japanse tekenstijl manga. Van het opbouwen van een figuur in de juiste verhoudingen via het toevoegen van attributen om je personage karakter te geven tot het creëren van schaduwen en kleureffecten: je begint bij de basis en leert stap voor stap hoe je je tekeningen verder kan verfijnen. Bovendien krijg je tips over welk materiaal je het best kunt gebruiken voor welke techniek. Voor je het weet, teken je als een echte mangaka de prachtigste mangafiguren!

Wat is manga?

Manga is een Japanse term die verwijst naar stripboeken en grafische romans afkomstig uit Japan. Het is een populaire vorm van verhalen vertellen die een breed scala aan genres bestrijkt, waaronder actie, avontuur, romantiek, fantasie, sciencefiction en meer. Manga kenmerkt zich vaak door een karakteristieke artistieke stijl met overdreven gezichtsuitdrukkingen en dynamische actiescènes.

Manga heeft een rijke geschiedenis in Japan en heeft aanzienlijke populariteit verworven, niet alleen binnen de Japanse cultuur, maar ook internationaal. Het heeft een enorme invloed gehad op andere vormen van media en heeft geleid tot anime-aanpassingen (geanimeerde versies van manga), films, televisieseries en merchandise.

Al met al heeft manga een aanzienlijke impact gehad op de stripboekindustrie en heeft het een belangrijke plaats verworven in de wereldwijde popcultuur, inclusief Nederland, waar het steeds meer erkenning en waardering krijgt.

Mijn mening

Manga tekenen is een leuk boek, maar Elin vond het stiekem toch nog wel lastig om de voorbeelden na te maken. Van proberen kun je leren, maar doorzetten is nog iets wat ze kan oefenen. Dat kan dan prima met dit boek. Het leuke is dat je bij de basis begint en het dan stap voor stap verder uit kan breiden. Je leert handen tekenen, het karakteristieke haar tekenen, de ogen, wenkbrauwen, neus en mond tekenen. Maar je leert ook verhoudingen inschatten, schaduw aanbrengen, variatie aanbrengen in gezichtsuitdrukkingen en met een fineliner tekenen. En nog veel meer. Al met al een gevarieerd boek wat je zeker helpt als je verder wilt komen met manga tekenen. Ontzettend leuk, maar enig doorzettingsvermogen en discipline is wel nodig. Tenzij je natuurlijk al heel goed bent in tekenen.

Productinformatie

Titel: Manga tekenen voor beginners
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 9789044764185
Aantal pagina’s: 80
Verschijningsdatum: mei 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *