Review: Pick-a-Pen Tuinen | 999Games

Pick-a-pen tuinen van 999Games

Bij 999Games zijn er laatst 3 spellen in de Pick-a-Pen-serie uitgekomen: tuinen, crypten en riffen. Van 999Games ontving ik een recensie-exemplaar van Tuinen en deze ging gelijk het krat mee om mee op vakantie naar Oostenrijk te nemen. Pick-a-Pen tuinen is een Roll & Write-spel, maar bij dit spel gooi je niet met dobbelstenen, maar met potloden. Heel eerlijk, toen ik over deze serie spellen las, zette ik daarbij wel een aantal vraagtekens. Nu kan ik Roll & Write-spellen doorgaans wel waarderen, maar ik moet zeggen dat ik na één keer spelen meteen verkocht was en zeer nieuwsgierig ben naar de andere 2 spellen in deze serie. In dit artikel vertel ik hoe dit spel werkt, deel ik meer over de vraagtekens die ik bij dit spel heb en waarom ik zo enthousiast ben over dit spel.

Pick-a-Pen: Tuinen

Vul tuinen met een enkele kleur of juist met 5 verschillende. Zet er passende bloemen en bomen in, en scoor zo de meeste punten! Kies steeds 1 van de gerolde kleurpotloden en kleur het op de betreffende zijde aangegeven aantal velden op de tuinen in. Afhankelijk van het gekozen scorevel verdien je op verschillende manieren punten. Heb jij aan het einde de meeste punten?

Inhoud

 • 1 scoreblok met 100 dubbelzijdige scorevellen van 3 niveaus
 • 5 kleurpotloden in de kleuren oranje, rood, paars, groen en blauw
 • de spelregels Nederlands en Engels

Voorbereiding

 • Kies het niveau dat je wilt spelen: 1, 2 of 3. Speel je het spel voor het eerst? Kies dan bij voorkeur niveau 1.
 • Elke speler krijgt een scorevel van hetzelfde niveau.
 • Geef de 5 potloden aan de startspeler.

Spelregels

De startspeler rolt de potloden. Op elk van de 5 zijden van de potloden staat een getal (1-1-2-3-4-5). Dit laat zien hoeveel vakjes je mag inkleuren op je scorevel. De startspeler kiest als eerste een potlood en kleurt het betreffende aantal vakjes op zijn scorevel in. Er zijn een aantal voorwaarden:

 • de velden die je inkleurt moeten elkaar grenzen
 • de velden die je inkleurt moet verbonden zijn met de eerder ingekleurde velden
 • je mag grenzen van een tuin overschrijden

De volgende speler kiest nu een potlood uit de overgebleven potloden. Liggen er geen meer? Dan is de eerst volgende speler die aan de beurt is de startspeler en werpt de potloden.

Punten en bonuspunten

Heeft een speler alle velden van één tuin in dezelfde kleur ingekleurd, dan kleurt hij aan de onderkant van zijn scorevel het volle-tuin-vakje van die kleur in. De eerste tuin in die kleur levert 2 punten op, de tweede tuin levert 3 punten op en de derde tuin levert 4 punten op. Er zijn ook bonuspunten te verdienen, bijvoorbeeld als een speler in alle 5 kleuren het eerste volle-tuin-vakje heeft ingekleurd.

Je kunt ook punten verdienen als een tuin 5 verschillende kleuren bevat. Dit wordt een bonte tuin genoemd. Zodra een bonte tuin vol is, kleurt de speler onderaan het scorevel een bonte-tuin-vakje in. Zijn alle bonte-tuin-vakjes ingekleurd? Dan verdient de speler bonuspunten.

Kan of wil de speler met zijn gekozen potloodje geen velden inkleuren? Dan kleurt hij onderaan het scorevel een leeg potloodvakje in. Elk ingekleurd potloodvakje levert minpunten op.

Daarnaast zijn er ook competitiebonussen te verdienen. Er is een bonus beschikbaar voor de speler die als eerste alle velden aan de rand heeft ingekleurd. Er is een bonus beschikbaar voor de speler die als eerste zijn volledige speelveld heeft ingekleurd en er is een bonus beschikbaar voor de speler die het grootste gebied van één kleur naar keuze heeft.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als een speler zijn laatste veld op het scorevel heeft ingekleurd of als een speler zijn laatste potloodsymbool heeft ingekleurd.

Vervolgens worden alle punten en bonuspunten geteld. De minpunten van de potloodvakjes worden eraf getrokken. De speler met de meeste punten wint het spel.

*Bovenstaande spelregels is voor niveau 1. De spelregels en puntentelling van niveau 2 en 3 zijn net iets anders en staan in de spelregels beschreven.

Pick-a-pen tuinen van 999Games. Een innovatief roll & write spel.

Mijn mening

In de inleiding schreef ik al dat ik een paar vraagtekens bij het spel had. Die vraagtekens gaan over het spelmateriaal. Doorgaans ben ik gewend om scorevelletjes te lamineren en kleine whiteboardpennen te gebruiken zodat het spel eindeloos te gebruiken is. Bij dit spel is het in theorie mogelijk, maar heeft wel wat meer voeten in de aarde dan even lamineren en een whiteboardstiftje pakken … Ik som een aantal nadelen van het spel op:

Nadelen

 • Het scoreblok bevat in totaal 200 scorevelletjes, niet weinig, maar ze raken een keer op. Er is (nog) geen apart scoreblok verkrijgbaar.
 • De potloodjes zijn van een wat dikker formaat, ik heb er geen puntenslijper voor.
 • Ook de potloodjes raken een keer op. Potloodjes zijn wel los verkrijgbaar, maar kosten 6 euro + verzendkosten. Daar heb je bijna een compleet nieuw spel voor.

Houd er dus rekening mee dat het spel dat het spel eindig is. Zodra het scoreblok en/of de potloodjes op zijn (voor de potloodjes is er natuurlijk een oplossing te bedenken), is het spel ook ‘op’.

Maar laten we eens omdenken en een aantal voordelen op een rij zetten:

Voordelen

 • ‘Dobbelen’ met potloden, het is weer eens wat anders.
 • Er zijn scorevellen in 3 verschillende niveaus beschikbaar. Leuk voor de afwisseling.
 • Makkelijk overal mee naartoe te nemen en te spelen, ook buiten.
 • Het spel is snel en makkelijk te leren, maar toch uitdagend genoeg ook voor de gevorderde speler.
 • Pick-a-pen is gewoon een ontzettend leuk spel.
 • Er zijn nog 2 varianten beschikbaar; pick-a-pen crypten & pick-a-pen riffen.

Dus: het spel is eindig, het raakt op den duur op. Maar hoe leuk is het dat er nog 2 varianten in deze serie beschikbaar zijn. Zet de varianten die je nog niet hebt op je verlanglijstjes voor bijvoorbeeld je verjaardag en je kunt weer aan de volgende uitdaging beginnen.

Oké, nu nog even over de potloodjes. Het gooien met potloden vind ik een leuk element aan het spel. En dat terwijl ik mijn kinderen leer dat ze beter niet met kleurpotloden kunnen gooien omdat ze dan vanbinnen stuk gaan en je punten kan blijven slijpen … ? Deze potloden zijn wat dikker dan de normale kleurpotloden en dubbel gelijmd, las ik op Facebook. Ze breken dus niet zomaar. Toch zit er bij mij één potloodje tussen met een wat zwakker puntje en waar we wat voorzichtiger mee kleuren. Ook las ik dat de potloodjes los verkrijgbaar zijn als ze opraken. Wat nog wel blijft staan is het slijpen van de punten … dat wordt met een scherp mesje in de weer, of op zoek gaan naar een andere puntenslijper. Gelukkig bleek Elin nog een puntenslijper te hebben waar we de potloodjes mee kunnen slijpen.

Pick-a-pen Tuinen

Innovatief Roll & Write spel

Ik schreef al dat ik doorgaans Roll & Write spellen wel kan waarderen. Zo ook Pick-a-pen tuinen. De uitdaging die het spel te bieden heeft verraste mij. Je kunt op verschillende manieren punten verdienen, maar het zijn de bonuspunten die het verschil maken. Maar om de bonuspunten te krijgen zul je tactische overwegingen en keuzes moeten maken. Je kunt niet overal voor gaan. Daarbij ben je ook afhankelijk van wat er gegooid wordt en welke potloden je medespeler kiest, dus er is ook wat geluk voor nodig. Ik vind de verhouding tussen tactiek en geluk wel in balans. Dat er nog 2 niveaus aan het spel zijn toegevoegd vind ik van toegevoegde waarde. Hoewel de aanpassingen best klein zijn, vind ik het wel anders spelen omdat je weer andere keuzes moet maken. Dat maakt het spel heel afwisselend.

Productinformatie

Titel: Pick-a-pen Tuinen
Uitgeverij: 999Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Clever 4Ever | 999Games
Lees ook: Review: Qwixx Longo | White Goblin Games

Reactie (1)

 • Patrick van Wanrooij| 6 augustus 2023

  Klinkt super leuk. Onze dochters van 6 en 8 zullen dit leuk vinden. Houden van kleuren en friemelen en bloemetjes tekenen/kleuren

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *