Review: Qwixx Longo | White Goblin Games

Qwixx Longo

Qwixx is een leuk dobbelspel. Wij hebben het al enige tijd in huis en we hebben het regelmatig gespeeld. Als je op internet op het spel Qwixx zoekt, dan zul je merken dat er inmiddels een flink aantal varianten verkrijgbaar zijn: Qwixx het Duel, Qwixx het kaartspel, Qwixx on board, Qwixx karakters en nog een heel aantal meer. Deze varianten ken ik allemaal niet, maar laatst ontving ik wel de allernieuwste variant; Qwixx Longo. In dit artikel meer over dit spel van White Goblin Games.

Qwixx Longo

Qwixx Longo is een nieuwe variant met langere rijgetallen en 8-zijdige dobbelstenen. Probeer zoveel mogelijk punten te verdienen en dobbel jezelf naar de overwinning. Qwixx Longo is een snel en spannend dobbelspel voor het hele gezin.

Inhoud

  • 6 dobbelstenen
  • 4 potloden
  • 1 scoreblok
  • Spelregels

Spelregels

Tijdens het spel moeten de getallen altijd van links naar rechts op het scoreblad worden aangekruist. Je hoeft niet helemaal links te beginnen, spelers mogen ook getallen overslaan. Getallen die zijn overgeslagen mogen in een later stadium niet alsnog worden aangekruist.

De actieve speler gooit de dobbelstenen, telt de ogen van de 2 witte dobbelstenen bij elkaar op en zegt dat getal hardop tegen de andere spelers. Elke speler, zowel de actieve speler, als de passieve speler(s) mag nu dat getal in een rij naar keuze afkruisen. Dit is echter niet verplicht.

De actieve speler mag nu een kleurendobbelsteen naar keuze combineren met één van de witte dobbelstenen en dat getal aankruisen op zijn scoreblad in een rij overeenkomstig de gekleurde dobbelsteen. De actieve speler kan in zijn beurt dus twee vakjes aankruisen. Wanneer de actieve speler geen vakje kan aankruisen, dan is het een mislukte worp en moet hij een leeg vakje bij mislukte worden aankruisen.

Op elk scoreblad staan twee geluksgetallen. Wanneer de som van de twee witte dobbelstenen een van deze geluksgetallen is, dan mag de speler het eerste volgende vakje in de rij met de minste kruisjes aankruisen.

Wanneer een van de twee laatste vakjes van een rij wordt aangekruist, dan wordt de rij gesloten. Deze laatste vakjes mag je pas aankruisen wanneer er minstens 6 kruisjes in de rij staan. De speler die de rij sluit, mag ook het slotje aan het einde aankruisen, dit kruisje telt mee in de eindtelling. De dobbelstenen in de kleur van de afgesloten rij wordt uit het spel gehaald en doet niet meer mee.

Einde van het spel en puntentelling

Het spel eindigt wanneer een speler 4 mislukte worpen heeft aangekruist, of wanneer een tweede rij wordt afgesloten.

Elke speler telt bij elke rij het aantal vakjes dat hij heeft aangekruist. Onderaan het scoreblad staat vermeld hoeveel punten daarbij horen. Hoe meer kruisjes, hoe meer punten de speler heeft. Elke speler telt het aantal punten van de 4 rijen bij elkaar op en haalt daar 5 punten per mislukte worp af. De speler met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: Qwixx | White Goblin Games

Mijn mening

Ik vind Qwixx een leuk spel, en daarmee Qwixx Longo ook. Dat kan eigenlijk niet anders. Qwixx en Qwixx Longo lijken ontzettend op elkaar, de spelregels overlappen elkaar deels ook. Alleen Qwixx Longo is net even wat meer … Longo! Qwixx Longo heeft een langere rij met getallen, 2-16 in plaats van 2-12. Daarbij gooi je met dobbelstenen met 8 zijden in plaats van dobbelstenen met 6 zijden. Verder zijn de spelregels zo goed als hetzelfde, op een aantal kleine puntjes na. Wat wel nieuw is bij Qwixx Longo, zijn de bonusgetallen. Op elk scoreblaadje staan onderaan 2 getallen. Wanneer een speler met de witte dobbelstenen een van deze getallen gooit, dan mag je het eerst volgende vakje in de rij met de minste kruisjes aankruisen. En dat geeft het spel net even wat extra’s.

Maar heel eerlijk, ik vind Qwixx Longo een leuk spel, maar niet heel vernieuwend ten opzichte van Qwixx. Wanneer je een Qwixx verzamelaar bent, dan hoort deze zeker in je rijtje thuis.

Qwixx Longo is een leuk Roll & Write game met vlotte snelle beurten. Het leuke van dit spel is dat de som van de witte dobbelstenen voor alle spelers geldt, ook wanneer je niet aan de beurt bent. Het is dus altijd opletten. Roll & Write spellen vinden wij sowieso leuk omdat ze vaak simpele spelregels hebben en niet al te lang duren. Ook kost het weinig tijd om het spel klaar te leggen. Wanneer wij ‘s avonds tegen tienen nog even een snel en makkelijk spelletje willen doen, dan zijn deze spellen, en dus ook Qwixx Longo, zeer geschikt. Het komt dan ook zeer regelmatig op tafel.

Productinformatie

Titel: Qwixx Longo
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Alles op 1 kaart | White Goblin Games
Lees ook: Review: Qwinto | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *