Recensie: De iglo van tante Friet | Tosca Menten

De iglo van Tante Friet - Tosca Menten

Lange tijd was Joas helemaal gek van Dummie de Mummie, een hilarische boekenserie geschreven door Tosca Menten. Hij las de boeken niet alleen tig keer, ook luisterde hij het ene na het andere deel via de online bibliotheek. Inmiddels heeft Dummie de Mummie plaats gemaakt voor Dolfje Weerwolfje. Tosca Menten schrijft ontzettend leuke boeken en daarom was ik ook nieuwsgierig naar haar nieuwste boek De iglo van tante Friet. Ik dit artikel vertel ik je meer over dit boek.

De iglo van tante Friet

en 113 andere 5-sterrenwoningen voor dieren

Een knotsgekke nieuwe verhalenbundel van Tosca Menten!

Woont een Franse muis ook graag in een Hollandse kaaskasteel?
Houden zeesterren van een golfslagbad?
En hoe bouw je een iglo voor je adoptiepinguïn?

Speciaal voor iedereen die dieren hartstikke leuke beesten vindt: een boek vol knotsgekke verhalen over kleine, grote, vreemde, maffe, grappige, griezelige maar vooral waanzinnige vijfsterrenwoningen voor dieren. Inclusief krantenberichten, interviews, cartoons, een parasietenkatern en een uitgebreide jubileumfolder van HOL-IN-ONE, hét woonwarenhuis voor dieren.

De iglo van tante Friet is de hilarische nieuwe verhalenbundel van Tosca Menten. Een feestje voor iedereen van 8 tot 108 jaar! Met fantastische illustraties van Geert Gratama.

Fragment

Siep kwam overeind en staarde stomverbaasd naar het schreeuwende hoopje veren. Dat was duidelijk een vogel. Maar wat voor vogel?
‘Siep! Dat is een pinguïn. Kijk die vlerkjes! O… wat een schátje!’ Tante Friet keek niet eens verbaasd. Eerder verliefd.
‘Een pinguïn?’ vroeg Siep ongelovig.
‘Ja! Zo’n grote, volgens mij, van de Zuidpool! Met die witte randen om hun ogen!’
‘Die hoort hier helemaal niet,’ zei Siep. ‘Hoe komt dat ei dan hier terecht?’

‘Heb je weleens eerder een iglo gebouwd?’ vroeg Siep.
Ze stonden in de sneeuw op het erf en Pinkie lag aan een riempje in een mandje en was weer in slaap gevallen.
‘Nee,’ zei tante Friet. ‘Maar er is niks aan. Het is gewoon blokken stapelen. Net als lego, maar dan wit. Je maakt ze van sneeuw, legt ze in een rondje op elkaar en dan heb je een iglo. Als we een beetje doorwerken, kunnen we er vanavond al slapen.’
Siep vond dat wel een beetje simpel gezegd, maar tante Friet wist het zeker. Ze haalde een plastic krat, vulde die met sneeuw en stampte die aan en keerde de krat om. ‘Voilà. Blok nummer 1. Zo doe je dat. Net bakstenen, maar dan zonder steen,’ zei ze trots.
‘En ook niet gebakken
, en veel groter en kouder,’ zei Siep.
‘En goedkoper,’ zei tante Friet.
‘Dus het lijkt er helemaal niet op,’ zei Siep. ‘En op lego zitten van die bultjes.’
‘Wat kan jij toch zeuren.’

Mijn mening

Joas is een tijdlang enorme fan geweest van Dummie de Mummie. Hij heeft alle boeken in deze serie in bezit en de ene na de andere las of luisterde hij. Was de serie uit, dan begon hij gewoon weer opnieuw. Hij wist dan ook alles te vertellen over Egypte. Nu is de Dummie de Mummie-tijdperk al weer een tijdje voorbij. Soms sta ik versteld van iets wat hij blijkt te weten. Als ik vraag hoe hij dat dan weet, is het antwoord steevast: ‘dat heb ik in Dummie de Mummie geleerd.’ Leuk, mooi, spannend, knotsgek, en blijkbaar dus ook ontzettend leerzaam.

Momenteel sta ik één ochtendje in de week voor de klas. Groep 6. Met dit boek dacht ik een leuk verhalenbundel te hebben zodat ik wekelijks in de klas één verhaal van voor kan lezen. Dat bleek niet zo te zijn omdat de verhalen wel wat langer waren dan een paar bladzijdes.

Hoewel dit boek niet geschikt is om er één keer in de week uit voor te lezen, is het wel geschikt om het met regelmaat voor te lezen in je klas. Sterker nog, er is op de website van Tosca Menten ook een leuke lesbrief beschikbaar met allerlei leuke, creatieve opdrachten geschikt voor groep 5 t/m 8. En zoals je van Tosca Menten gewend bent is ook dit boek weer leuk, mooi, spannend en knotsgek, zodat je er in ieder geval ook om kunt lachen, want van lachen word je vanzelf weer vrolijk. Dit boek is dus absoluut een aanrader voor de schoolbibliotheek.

Productinformatie

Titel: De iglo van tante Friet
Auteur: Tosca Menten
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000389759
Aantal pagina’s: 216
Verschijningsdatum: augustus 2023

Lees ook: Recensie: De magische boomhut – bij de dino’s | Deltas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *