Het spellenspektakel 2023

Spellenspektakel 2023

Een jaarlijks terugkerend gezinsuitje is die naar Het Spellenspektakel in de Jaarbeurs in Utrecht. Afgelopen 4 & 5 november was het weer zover. Het liefst zouden wij beide dagen gaan, maar we hebben ervoor gekozen om alleen zaterdag 4 november te gaan. We parkeren dan onze auto op P&R Westraven en gaan dan met de tram verder. Ideaal en kunnen we zeker als tip meegeven als je in de Jaarbeurs, voor wat voor evenement dan ook, moet zijn. In dit artikel vertel ik je wat wij allemaal op Het Spellenspektakel 2023 hebben gedaan.

Uitje voor het hele gezin

Het Spellenspektakel is geschikt voor het hele gezin. Als eerste wil ik vermelden dat er een kinderopvang is voor kinderen tot 12 jaar. Kinderen kunnen in een omheind gedeelte onder professioneel toezicht spelen terwijl hun ouders spelletjes gaan doen op de beurs. Je moet je telefoonnummer opgeven en als er wat is, dan bellen de begeleiders. Eerdere jaren hebben onze kinderen er lang en veel gespeeld, nu ze wat ouder zijn (8 en 10 jaar) hebben ze er minder tijd doorgebracht dan eerdere jaren. Elin heeft zelfs een tijdlang alleen op de beurs rondgelopen. Ze vond het heerlijk om lekker haar eigen gang te gaan en te doen wat ze wilde.

Verder is er op de spellenbeurs zelf ook genoeg te doen voor kinderen. Ravensburger heeft een stand waar kinderen bijvoorbeeld kunnen spelen met Gravitrax of Tiptoi. SmartGames heeft onwijs veel ontzettend leuke denkspellen voor kinderen. Onze kinderen kunnen er zeker wel een uur doorbrengen en zelf vind ik het er ook leuk. Haba is bekend om de spelletjes voor jonge kinderen en de familiespellen. Wil je een spelletje spelen met je kids, dan is Haba zeker een aanrader. Verder zijn er nog tientallen uitgeverijen te noemen die leuke spellen voor kinderen hebben die ook te spelen zijn op de beurs.

Dit jaar was er voor het eerst een speelgoedfestival. Op dit plein vind je verschillende speelgoeduitgevers met hun nieuwste aanbod aan speelgoed. Ook Lobbes, ToyChamp en Intertoys waren er. Met name Elin, maar ook Joas heeft daar veel tijd doorgebracht. SpinMaster was daar met Bitzee, een interactief, digitaal huisdiertje waar je voor moet zorgen. Elin heeft zich daar een tijdlang mee vermaakt en vond het ontzettend leuk!

Elin speelde met Bitzee op het Spellenspektakel 2023

Meer ruimte

Eerdere jaren waren er in de Jaarbeurs 2 hallen beschikbaar voor Het Spellenspektakel 2023. Dit jaar waren er maar liefst 3 hallen beschikbaar. Volgens mij was het nu op zaterdag weer uitverkocht. Het was druk, maar toch vond ik het fijner dan eerdere jaren omdat er meer ruimte in de wandelgangen was om je te bewegen. Waar er eerdere jaren tijdens de drukste uren echt geen tafel meer vrij was om een spel te spelen, vond je nu zo af en toe wel een tafeltje vrij voor een spelletje. Meer ruimte is dus zeker een vooruitgang ten opzichte van eerdere jaren.

Waar ik zelf nog net iets meer behoefte aan zou hebben is aan meer tafeltjes met kleinere, makkelijkere spelletjes. Op den duur zit je hoofd vol van de indrukken, de drukte en de akoestiek. Het wordt dan steeds lastiger om spelregels van grotere spellen in je op te nemen. Wat meer kleinere spelletjes met makkelijke spelregels zou dan fijn zijn.

Elin samen met Gobby op het Spellenspektakel 2023

Wat hebben wij gedaan?

Eerder jaren maakte ik een lijstje met de spellen die ik wilde spelen. Dat heeft niet zoveel zin, omdat die tafels altijd wel vol zitten. Toch heb ik een aantal leuke spellen kunnen spelen. Bij 999Games hebben we samen met Joas Dodo gespeeld. Het is een coöperatief spel voor kinderen. Niet helemaal ons spel, maar Joas vond het wel heel leuk.

Bij White Goblin Games hebben we 3 spellen gespeeld: Splitter, Triggs en Point City. Splitter is een klein dobbelspelletje en Triggs is een leuk kaartspel. Point City heb ik al eens eerder gespeeld bij de WGG vrijwilligersdag en wilde ik nu samen met mijn man spelen. Zoals ik al eerder schreef hebben we ook lange tijd doorgebracht bij SmartGames. SmartGames heeft leuke denkspellen voor één persoon. Ook hebben ze inmiddels een aantal spellen die je met meerdere personen kunt spelen. Zo heb ik met Joas een aantal potjes Genius Square gespeeld.

Spellenspektakel 2023: Joas' lievelingsspel was Dodo.

Wat speelden we nog meer?

Keep Exploring Games heeft het spel Caldera Park uitgegeven. Dat was wel een spel waarvan ik voor tevoren al had bedacht dat ik die wel zou willen spelen. En dat is gelukt. Samen met vrienden heb ik een potje gespeeld en dat is mij goed bevallen. Ik denk dat dit het leukste spel is wat ik die dag heb gespeeld. Bij Geronimo Games heb ik ook een ontzettend leuk spel gespeeld: Akropolis. Akropolis is ook winnaar in de categorie Familiespellen vanaf 12 jaar bij Speelgoed van het Jaar. Akropolis is een leuk puzzelspel waarmee je op verschillende manieren punten kunt scoren. Ook zeker één die op mijn verlanglijstje verschijnt en met je hele gezin kunt spelen. Ook hebben wij bij Geronimo Games een spelletje Next Station Tokyo gespeeld. Next Station London kennen en hebben we al en heel vaak gespeeld, deze versie is weer een leuke toevoeging met extra uitdagingen.

Wij speelden Next Station Tokyo

Puzzelen met Jan van Haasteren

Naast spelletjes en speelgoed kun je op de beurs ook puzzelen. En dat was erg leuk. Eerst heb ik samen met Joas een puzzel voor kinderen gemaakt van Jan van Haasteren. Vervolgens zagen we dat je ook de uitdaging aan kunt gaan. Er lag een kleine puzzel (ik denk 35 stukjes) die je zo snel mogelijk moest maken. Elk uur is er voor de snelste puzzelaar een puzzel van Jan van Haasteren weggelegd. Nou, die uitdaging wilde ik wel aangaan. Ik deed 2.31 minuut over deze puzzel. Best snel, op dat moment stond ik op de gedeelde eerste plek. Dat duurde echter niet lang, want na mij deed er iemand 2.05 minuut over. Jammer hoor.

Puzzelen met Jan van Haasteren op het Spellenspektakel 2023

Conclusie

Wij hebben weer onwijs genoten van een dagje Spellenspektakel 2023. De kinderen hebben zich enorm vermaakt en wij hebben ons ook enorm vermaakt. Wij hebben nog lang niet alles gezien en hadden er ons prima nog een dagje kunnen vermaken. We zien weer uit naar volgend jaar!

Lees ook: Het Spellenspektakel 2022

Reactie (2)

 • Gerard de G :)| 7 november 2023

  Leuk om te lezen.
  Was zeker weer een leuke beurs, waar wij ook al jaren naar toe gaan (laatste jaren ook als gezinsuitje).
  Er is inderdaad genoeg te doen om je 2 dagen te kunnen vermaken. Ergens lijkt mij dat ook wel wat, maar ja… die zondag vullen we meestal anders in.
  Hebben jullie alleen maar spellen die de verlanglijst hebben gehaald of hebben jullie toch nog wat meegenomen?

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *