Recensie: Honkvast – van oude huizen, de mensen die blijven

Honkvast van oude huizen de mensen die blijven Steffie van den Oord

Laatst zaten we in de auto op weg naar Helmond, een reis van zo’n anderhalf uur. Om 19:00 uur luisterden we even naar het Journaal. Het journaal werd gevolgd door het programma Kunststof. Het klonk mij niet bijster interessant in de oren en verwachtte dan ook dat ik na een paar minuten zou overschakelen op een cd. Maar niets was minder waar. Die avond was schrijfster Steffie van den Oord te gast voor een interview over haar pas uitgekomen boek ‘Honkvast – Van oude huizen, de mensen die blijven‘. Door de enthousiaste manier van vertellen, luisterden we ontzettend geboeid naar dit programma. Halverwege het programma zeiden mijn man en ik tegen elkaar: “Steffie vertelt zo boeiend en enthousiast dat ik gewoon nieuwsgierig ben naar het boek!” Gelukkig was het programma net afgelopen toen we in Helmond aankwamen. En nu heb ik het boek in handen …

‘We worden samen oud, hè Bep? Of zijn we het al?’
– Bert Herman, Amsterdam –

Het verhaal achter Honkvast

In het boek worden 15 verhalen verteld van 15 oude, zeer oude mensen. Gewone mensen zoals jij en ik. Deze mensen wonen allemaal in een huis waar ze hun leven lang al wonen, of ze zijn er ingetrouwd. Je weet wel, van die oude, geheimzinnig ogende huizen. Oude huizen, oude mensen, ze vertellen allemaal een verhaal, een bijzonder verhaal. De dood is dichtbij, maar ze zijn springlevend en ze zullen nooit vertrekken. Honkvast.

Steffie zocht deze oude huizen met afgebladderde raamkozijnen en ouderwetse gordijnen op en ging een gesprek aan met de mensen die er wonen, of beter gezegd, ze liet de mensen vertellen, vertellen over hun leven.
Hoe kwam Steffie aan deze adressen? Nee, even googelen is er niet bij. Gewoon in de auto stappen, een dorp binnen rijden en op zoek gaan. Hier en daar vragen of gewoon aanbellen. En dan maar hopen op een mooi verhaal.
15 van deze verhalen zijn gebundeld in het boek Honkvast – Van oude huizen, de mensen die blijven.

‘Als ik eenmaal aan het spitten ben, ga ik door.’
– Mia Lukkezen-Mom, Lobith –

Honkvast

Annie Gieling woont tegenover het kerkhof, al 88 jaar. Maar doodgaan mag ze nog niet. Ze heeft nog één missie. Een vrouw onder één van de zerken moet eerst nog zalig worden verklaard.
Of het verhaal van de 96-jarige aardbeienvrouw. Elk jaar weer teelt ze aardbeien. Nog helemaal zelf. Want de mooiste tijd is de aardbeientijd. Dan staat de aardbeienvrouw op zodra het licht wordt, want dan kan ze door plukken. Om 10 uur, als de eerste mensen aardbeien komen kopen, dan wil ze klaar zijn, anders kan ze niet door.

Een mooi verhaal is het verhaal van dorpsagent Onno Jan Hazekamp, 105 jaar en woont nog steeds in de dienstwoning die ook het politiebureau was. Hij was strikt, want als iemand in overtreding is, dan moet dat gevolgen hebben, en dat geldt ook voor de burgemeester. Eén keer heeft hij geschoten, omdat iemand zonder licht fietste. De kogel kwam dichtbij. ‘Ik ben blij dat ik hem niet heb geraakt. Da’s geen geluk geweest, maar een zegen. Geluk is toeval. Een zegen, daar zit de Heer tussen – want ik kon aardig schieten.’

En dan heb je nog Bert en Bep uit Amsterdam, ze zijn al 61 jaar getrouwd. Bert is nog steeds schoenmaker, een echte vakman. De mensen weten de schoenmakerij nog steeds te vinden. Met of zonder kapotte schoenen. Maar er komt een keer een moment dat hij echt de deuren moet sluiten, en die tijd lijkt al snel aan te breken ….
En dit is zomaar een greep uit de 15 bijzondere verhalen.

‘Je moet leven wanneer je lééft, niet uitstellen.’
– Freerk Idzinga, Oosterbierum –

Lees ook: Recensie: Salomé | Jojanneke Buschgens

Mijn mening

Zo boeiend en enthousiast Steffie in het radio-programma was, zo boeiend en enthousiast is ook haar schrijfstijl in dit boek. Ze laat de mensen zelf spreken, want het is niet haar verhaal, het is het verhaal van de mensen. Het zijn allemaal verhalen van gewone mensen, zoals jij en ik. Het zijn persoonlijke verhalen, bijzondere verhalen. Verhalen van mensen die de oorlog, sommige zelfs wel twee oorlogen overleefd hebben en die heel wat hebben meegemaakt. Dit boek houdt de geschiedenis levend. En daarmee is dit boek absoluut een aanrader!

‘Niet naar anderen luisteren en opgeruimd blijven.’
– Riek Hendriks-Uijen, Wanroij –

Productinformatie

Titel: Honkvast – Van oude huizen, de mensen die blijven
Auteur: Steffie van den Oord
Uitgeverij: Atlas Contact
Verschijningsjaar: 2017
ISBN: 978-90-45033-77-8

BewLees ook: jongens zijn slimmer dan meisjes
Lees ook: de verbouwing van Mr. Alzheimer

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *