Recensie: De Roofvogel | Martijn van der Kooij

De Roofvogel

Dit boek begint bij het eind van het verhaal in 2025. En dat is een gouden greep van Martijn. Je weet hoe het afloopt, maar je zit gelijk met behoorlijk veel vragen. Wat is er gebeurd? Wie heeft het gedaan? En waarom heeft diegene het gedaan? Met die vragen in je hoofd wil je De Roofvogel direct uitlezen. Van Droomvallei Uitgeverij ontving ik een recensie-exemplaar en daarom vertel ik je in dit artikel meer over dit prachtige boek.

De Roofvogel

Dit boek kent twee hoofdpersonen. De eerste hoofdpersoon is de zakenman Bilal Annoush. Bilal Annoush geeft lezingen in heel Nederland met voorspellingen over de toekomst en voor elke lezing die hij geeft vraag hij zo’n 4000, 5000, 6000 euro. Tsjakka! Eh .. Tjewaa!
En met drie lezingen op een dag loopt hij goed binnen. Ook de verkoop van ‘zijn’ boeken doet het goed. Geld en aanzien spelen een belangrijke rol in het leven van Bilal Annoush, ook als dat ten koste gaat van vriendschap.

De tweede hoofdpersoon is Matthijs Kooijman. Een nog jonge journalist, maar talentvol. Matthijs Kooijman krijgt de opdracht om een profiel over Bilal Annoush te schrijven maakt een afspraak met hem. Deze afspraak verandert het leven van beide mannen ingrijpend. Ze worden goede vrienden van elkaar en Matthijs Kooijman zegt zelfs zijn baan als journalist op om als woordvoerder van Bilal Annoush te werken. Ondertussen zet Matthijs Kooijman wel zijn vraagtekens bij de omstreden kunstcollectie van Bilal Annoush, maar door een gebeurtenis omtrent één beeldje laat hij zijn onderzoek daarnaar voor wat het is en laat hij het verder rusten.

Aan deze vriendschap komt abrupt een einde. Twaalf jaar lang is er geen contact tussen Bilal Annoush en Matthijs Kooijman. Maar dan werpt Bilal Annoush zich op als lijsttrekker van Nu Nederland met als enige doel premier van Nederland te worden. Matthijs Kooijman wil dit koste wat het kost voorkomen. En dat ene, allang vergeten beeldje uit de omstreden kunstcollectie, zal hierbij een fatale rol spelen …

De Roofvogel is een spannende roman die zich afspeelt in de wereld van bekende Nederlanders, media en politiek. Auteur Martijn van der Kooij werkte bijna twee decennia in deze omgeving. Zijn ervaringen geven kleur aan deze roman en bieden een soms ontluisterend kijkje achter de schermen.

Mijn mening

Deze pageturner is van begin tot het eind spannend. Het boek begint bij de ontknoping van het verhaal, maar je blijft na dit eerste hoofdstuk met behoorlijk wat vragen zitten. Wie? Wat? En waarom? Dat maakt dat je het boek het liefst in ??n ruk wilt uitlezen. Daarnaast is het zo dat je voor de hoofdpersoon absoluut geen sympathie kan opbrengen, sterker nog, je gaat steeds meer en meer een hekel aan hem krijgen. (Laat ik voor mijzelf spreken). Toch blijf je nieuwsgierig naar hoe de relaties en gebeurtenissen in dit boek zich ontwikkelen. En als dan, vele jaren later Bilal Annoush zich opwerpt als toekomstige premier van Nederland, dan wordt het helemaal spannend.

Hoewel deze roman fictief is, zet het je toch aan het denken over de toekomst van politiek Nederland. Welke politieke leiders zullen er in de komende jaren nog meer (uit het niets) opstaan? Zouden er echt types als Bilal Annoush meedingen naar het premierschap? Waar zal het heengaan met Nederland?

De trailer van dit boek bestaat al, maar dit boek is zo beeldend geschreven dat je het hele verhaal voor je ogen ziet afspelen. Wanneer zou de film over dit boek verschijnen?? 😉

Productinformatie

Titel: De Roofvogel
Auteur: Martijn van der Kooij
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 9789492844026
Verschijningsdatum: 8 december 2017
Aantal bladzijdes: 268

Lees ook: Recensie: Mijn moeder wil je graag ontmoeten | Martijn van der Kooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *