Recensie: Retour Afzender – Henrieke Grandia

Retour Afzender

Retour Afzender – Een indringende roman over diepe liefde en verwijdering, over lijden en schuld, over onvermogen en hoop. Dat klinkt als een boeiend verhaal. Ook als je de achterkant van het boek leest, wil ik het meteen lezen. Van de uitgeverij ontving ik een recensie-exemplaar. Waar het boek over gaat en wat ik ervan vond? Je leest het in dit artikel.

Retour Afzender

Het eerste deel van het boek speelt zich af in het jaar 1991. David is predikant van beroep. Hij is getrouwd met Lora en samen hebben ze een dochter van 4 jaar, Mirthe. David vindt het maar moeilijk om een balans te vinden tussen zijn werk en privé. De gemeente heeft hem nodig. Ook zijn vrouw Lora? heeft hem nodig, maar de afstand tussen David en Lora lijkt groter dan ooit. En de afstand tussen Lora en God lijkt groter dan ooit.

Lora besluit om afscheid te nemen van God en legt in een aantal brieven uit waarom ze dat doet. Of neemt ze hiermee ook afscheid van David? Welke keuze zal Lora maken? Kiest ze voor de weg van de minste weerstand, weggaan bij David, of zal ze vechten voor haar huwelijk? En wat kiest David? Kiest hij voor de weg van de minste weerstand door zich te storten op zijn werk of zal hij vechten voor zijn huwelijk?

Het tweede deel speelt zich 25 jaar later af, in 2016. Vrijwel direct in het tweede deel wordt duidelijk wat de keuze van hen beiden is geweest. Je leest nog meer brieven die Lora geschreven heeft aan God. En je leest het antwoord van Lora op de brieven die zij aan God geschreven heeft. Maar dan blijkt ook wie eigenlijk echt de dupe is geworden van de keuzes die haar ouders hebben gemaakt. En dat is Mirthe.

Mijn mening

Je zit heel snel in het verhaal. Al op één van de eerste bladzijdes lees je de worsteling van Lora: ‘Het spijt me David, maar ik moet bij je weg.’ Je wilt door blijven lezen, want zal Lora echt weggaan bij David? Of zullen ze beiden vechten voor hun huwelijk? En wat is er misgegaan, en waar is het misgegaan?
Dan komt het tweede deel van het boek. Al vrijwel direct wordt een eind duidelijk hoe het leven van David en Lora is verlopen. De afloop laat zich raden, en daardoor wordt het boek halverwege toch iets minder spannend en verrassend.

De karakters van David en Lora zijn sterk neergezet, je kruipt als het ware in de huid van beiden. Het boek is in de ik-vorm geschreven, afwisselend vanuit Lora of vanuit David. Waar twee vechten hebben twee schuld en het verhaal is zo geschreven dat je nauwelijks een keuze kunt maken tussen David of Lora, voor beiden is sympathie op te brengen, of niet…? De auteur neemt je hierdoor helemaal mee in de gedachtewereld van beide hoofdpersonen, maar ook van hun dochter Mirthe. Toch vind ik de keuze die Lora gemaakt heeft onbegrijpelijk, maar aan de andere kant vind ik de keuze die David gemaakt heeft ook onbegrijpelijk.
Al vind ik sommige passages niet helemaal realistisch, toch is het een vlot geschreven boek, een indrukwekkend verhaal, en daarmee is het zeker een aanrader.

Productinformatie

Titel: Retour Afzender
Auteur: Henrieke Grandia
Uitgeverij: Ark Media
ISBN: 9789033801440
Aantal pagina’s: 215

Lees ook: Recensie: God ziet mij | Overdenkingen bij de psalmen

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *