Recensie: Jamil & Jamila 3 – De reis | Esther van de Ham en Elsbeth de Jager

Jamil & Jamila

Het leven van een vluchteling, je kunt je er zelf al nauwelijks wat bij voorstellen dat je op de vlucht moet. Laat staan dat kinderen het begrijpen. Toch zullen er diverse kinderen in Nederland wonen die op één of andere manier te maken krijgen met vluchtelingenkinderen. Bijvoorbeeld als klasgenootje op school. Esther van der Ham en Elsbeth de Jager schreven samen een serie boekjes over Jamil & Jamila – over het vluchtelingenleven. Het geeft kinderen een kijkje in het leven van vluchtelingen, zodat ze zich iets meer kunnen inleven hoe het is om vluchteling te zijn en over de barre omstandigheden waar vluchtelingen in terechtkomen. Over het eerste deel schreef ik al eens een recensie. En over het tweede deeltje schreef ik voor Thuisleven een recensie. Vandaag meer over deel 3: Jamil & Jamila 3 – De reis.

Jamil & Jamila 3 – De reis

Jamil en Jamila leven samen in een vluchtelingenkamp. De omstandigheden zijn daar niet goed, ze leven in een tent en deze lekt. Bovendien is het zusje van Jamil ernstig ziek en ze moet eigenlijk naar een goede dokter. Een buurman gaat met Jamil en zijn zusje op reis. Op reis naar een ver land waar het wel goed is en waar er een dokter is om zijn zusje beter te maken. Het afscheid nemen van zijn beste vriendin Jamila valt hem zwaar, maar toch gaat Jamil mee, voor zijn zusje.
De reis is lang en de omstandigheden zijn slecht. Schoenen die te klein en kapot zijn, water wat nauwelijks te verkrijgen is, een bootje overvol met mensen die allemaal naar een plek willen gaan waar het goed is. En was Jamila er maar …
Eindelijk, na een lange en moeilijke reis komen ze in Duitsland aan. Daar hebben ze een dak boven hun hoofd en er zijn dokters die Amira kunnen onderzoeken. Maar o, wat mist hij zijn familie. Zouden ze elkaar nog eens weerzien?

Mijn mening

De boeken van Jamil & Jamila geven een duidelijk beeld hoe het is om als vluchteling te leven en hoe de omstandigheden zijn. Er wordt veel benoemd in de boeken, maar alles wordt toch wel op een luchtige en eenvoudige manier beschreven, zodat het voor kinderen ook weer niet té zwaar wordt. Aan het eind van het boekje zijn doe-opdrachten opgenomen, om samen met je kinderen (in de klas) te doen. Zo ga je nog meer begrijpen van het leven daar en van het leven als een vluchteling. Deze boeken zijn zeer aan te raden om voor te lezen als je je kind(eren) meer wilt vertellen over het vluchtelingenleven of als er bijvoorbeeld vluchtelingenkinderen in de kerk/klas komen!

Productinformatie

Titel: Jamil & Jamila 3 – De reis
Auteurs: Elsbeth de Jager en Esther van der Ham
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-91886-43-0
Prijs: Voor € 14,95 hier te koop. Voor elk verkocht exemplaar stelt Droomvallei Uitgeverij een boek van deze serie in het Arabisch gratis beschikbaar aan kinderen in een (Syrisch) vluchtelingenkamp of aan Syrische vluchtelingenkinderen in Nederland.

#spon

Lees ook: Recensie: Jamil en Jamila 1 | Esther van der Ham & Elsbeth de Jager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *