Recensie: Hello Ruby – Een sprookje over programmeren

Hello Ruby

Je kunt er niet meer omheen. Het is belangrijk dat kinderen leren programmeren en je ziet dat programmeren steeds meer op scholen en in bibliotheken wordt aangeboden. Maar waarom moeten kinderen leren programmeren? Mediawijsheid zegt zelfs dat programmeren in de toekomst net zo belangrijk gaat worden als het goed Engels kunnen spreken. Jonge kinderen kun je de eerste beginselen van het programmeren leren. Van Uitgeverij Nieuwezijds ontving ik het boek ‘Hello Ruby – Een avontuurlijk sprookje over programmeren’ en daar ging ik met Elin mee aan de slag.

Programmeren

Programmeren is niet bedoeld om kinderen op te leiden tot programmeur. Ze leren wel de vaardigheden waarvan kinderen later in elk beroep profijt zullen hebben. Kinderen leren creatief en logisch denken, ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen, structuren en samenwerken.

Al op jonge leeftijd brengen veel kinderen lange tijd door achter een schermpje. Weten hoe je die technologieën gebruikt is één ding, maar de achterliggende logica begrijpen is tegenwoordig van groot belang. Programmeren helpt kinderen om de digitale wereld beter te begrijpen. Tegenwoordig is er een groot aanbod met programma’s, apps, speelgoed en boeken waarmee kinderen leren programmeren, op een eenvoudige manier. Stap voor stap.

Hello Ruby – het sprookje

Hello Ruby is een avontuurlijk sprookje over programmeren. Ruby is een klein meisje met een enorme fantasie. Haar lievelingswoord is ‘Waarom?’ Met haar fantasie kan ze alles maken. Niets is onmogelijk als Ruby erover na gaat denken. Op een dag gaat haar vader op reis voor zijn werk. En dan vindt ze onverwachts een ansichtkaart met een boodschap van haar vader. Hij heeft 5 edelstenen verstopt die Ruby moet gaan zoeken. Maar Ruby heeft één probleem, haar vader heeft geen instructies achtergelaten en Ruby weet niet waar ze moet beginnen met zoeken. Dan bedenkt Ruby dat een groot probleem eigenlijk niet veel meer is dan een paar kleine probleempjes bij elkaar en ze gaat een plan maken.

Ruby voelt zich nu sterker en gaat op zoek onder het bureau. Daar vindt ze 4 briefjes met aanwijzingen. Maar het lijkt wel een geheime code. De volgende stap is het tekenen van een kaart/plattegrond aan de hand van de aanwijzingen op de briefjes. Nu weet ze waar de pinguïns wonen, de robots, de sneeuwluipaarden en de vossen. Ruby volgt de kortste route en gaat bij de pinguïns, de robots, de sneeuwluipaarden en de vossen op zoek naar edelstenen.  Met het bedenken van slimme plannen krijgt ze de oplossing voor de kleine probleempje. Maar dan die laatste edelsteen, daar heeft ze echt geen aanwijzing voor. Of ze haar missie tot een goed einde zal brengen kun je lezen in het boek. Maar een ding weet Ruby wel. Als zijn ze zo verschillend, ze hebben haar wel allemaal geholpen tijdens haar avontuur en ze zijn allemaal echte vrienden.

Hello Ruby – 22 activiteiten

Het verhaal leert je alles over de principes van programmeren; Grote problemen opdelen in kleine problemen, patronen herkennen, stap-voor-stap plannen maken en buiten de kaders denken. Na het verhaal weet je er wel alles van af, maar dan begint het echte werk. Na het verhaal staan er 22 activiteiten beschreven die je met kinderen kunt doen en waarmee je deze principes kunt oefenen. Bij de meeste opdrachten staat ook een toolbox met een extra uitleg en de achterliggende gedachte van de opdracht, speciaal voor de ouders. Helemaal achterin het boek staat nog een verklarende woordenlijst met de uitleg van heel moeilijke woorden ;- )

Mijn mening

Van Uitgeverij Nieuwezijds ontving ik het boek Hello Ruby. Als eerste las ik het verhaal aan Elin voor. Ze vond het verhaal leuk, grappig en spannend. Achterin het boek staan diverse opdrachten. Samen met Elin heb ik al een aantal opdrachten gedaan. Het boek is vanaf 5 jaar en Elin moet nog 5 jaar worden volgende maand. Sommige opdrachten zijn nog niet haalbaar omdat ze daar nog te jong voor is, omdat je bijvoorbeeld moet kunnen lezen. Heel veel andere opdrachten lukken wel en vindt ze ook heel leuk om samen met mij te doen.

De opdrachten vragen wel wat van een kind; Grote problemen opdelen in kleine problemen, patronen herkennen, stap-voor-stap plannen maken en buiten de kaders denken. Maar als je een kind daarin begeleidt, kom je samen echt een heel eind, en is het een mooie voorbereiding om later echt te leren programmeren. Je brengt op een leuke en speelse manier de digitale vaardigheden bij en kinderen worden gestimuleerd om creatief te denken.

Qua vormgeving is het ook een prachtig boek om in handen te hebben. Een mooi, stevig boek met een harde kaft. De illustraties in het boek zijn bijpassend en mooi.

Dit boek is ook zeer goed te gebruiken in het onderwijs, met name aan kinderen van groep 2, 3 en 4. Het zou ook zeer goed te gebruiken zijn voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben en in een ‘plusgroep’ zitten. Het stimuleert kinderen om creatief te zijn en buiten de kaders te denken.

Productinformatie

Titel: Hello Ruby – Een avontuurlijk sprookje over programmeren
Auteur: Linda Liukas
Uitgeverij: Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057124624
Aantal pagina’s: 116
Uitvoering: Gebonden, harde kaft
Prijs: € 17,95

Reactie (7)

 • lifestylemommys| 25 september 2018

  Dat lijkt me een erg leuk boek om eens te lezen met de kinderen 🙂

 • Deb| 25 september 2018

  Heb toen ik jonger mezelf coderen geleerd en zou dit boek zeker leuk vinden voor mijn kleintjes

 • momentjevangeluk| 25 september 2018

  Ik vind dit ook zo een leuk boekje om cadeau te geven!

 • haagsgelaiket| 27 september 2018

  Wat leuk. Zo geschreven zou ik tzelf ook (leren) te snappen 👌😉

  • Marieke| 28 september 2018

   Ja zeker. Het is mij ook gelukt 🙂 Nu ga ik zelfs een stapje verder door ‘echt’ te gaan programmeren met ScratchJr. Een app voor kinderen vanaf 4 jaar. En ook dat lukt mij. Hahaha

 • Lydiavan50ennogwat (op facebook&insta)| 27 september 2018

  Wat leuk. Zo zou ik t dus ook kunnen leren te snappen 👍😉

 • kirannirak| 1 oktober 2018

  Klinkt goed! Zo wil ik Swift Playgrounds (leren programmeren op de iPad) ook weer eens oppakken. Oorspronkelijk ook bedoeld voor kinderen, maar voor volwassenen zeker zo leuk en interessant.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *