Review: Schapen Kapen | een denkspel van Hubelino

Schapen Kapen

Ken je het spel Zeeslagje? Je zet je scheepjes op het slagveld zonder dat je tegenstander het ziet. Je tegenstander zet ook zijn scheepjes in op het slagveld zonder dat jij het ziet. Daarna probeer je aan de hand van coördinaten te raden waar de schepen van je tegenstanders zich bevinden. Om de beurt noem je een coördinaat en je zegt of er wel of niet een deel van een schip ligt. Wie als eerste alle schepen van de tegenstander heeft vernietigd heeft het spel gewonnen. Schapen Kapen is gebaseerd op dit bekende spel.

Denkspellen van Hubelino

Sinds afgelopen voorjaar heeft Hubelino een nieuwe lijn op de markt gebracht. De denkspellen. Deze denkspellen zijn gebaseerd op oude bekende klassiekers, maar ze zijn in een nieuw, fris jasje gestoken. Tangram is een variant op het bekende oud Chinese spel. Met Kleurendomino kun je zowel het spel domino als vier-op-een-rij spelen. Sudoku is een eenvoudige en kleurrijke variant van de bekende puzzels, alleen is deze al geschikt voor heel jonge kinderen. En dan is er nog Schapen Kapen, een vereenvoudigde versie van Zeeslagje. En zoals je gewend bent van Hubelino zijn ook deze spellen 100% compatibel met Duplo. Van Tangram schreef ik al eerder een review die je hier kunt lezen.

Schapen Kapen

Voordat spel begint, moeten beide spelers hun speelbord maken door de stenen met de plaatjes (behalve de schapen) aan de rand te plaatsen. De speelborden van beide spelers moeten daarbij gelijk zijn. En twee dezelfde plaatjes komen tegenover elkaar op het speelbord te staan. Daarna verstopt iedere speler zijn stenen met schapen op het speelbord. Hierbij mag niet bij elkaar gekeken worden. Je mag maar één schaap per coördinatenveld plaatsen. De jongste speler begint het spel door te raden waar het schaap van de tegenstander in de wei staat. Je zegt bijvoorbeeld: „BOOM-RUBBERLAARZEN”.  Als er een schaap op die plek staat, dan moet je dat schaap aan de tegenstander geven. Als er op die plek geen schaap staat, zoals bijvoorbeeld bij “HOOI-RUBBERLAARZEN”, dan moet de radende speler op die plek een groen weilandblokje plaatsen. Op deze manier kunnen spelers zien welke plekken al genoemd zijn en is de kans groter dat de schapen gevonden worden. De spelers vragen om de beurt aan elkaar naar de locatie van een schaap. De speler die als eerste alle schapen van zijn tegenstander heeft verzameld, is de winnaar!

Mijn mening

Ik heb dit spel samen met Elin gespeeld, maar ik merkte dat ze eigenlijk nog iets te jong voor dit spel is. Op zich snapt ze de spelregels heel snel, maar het noemen van coördinaten blijkt nog heel lastig te zijn op het op de juiste manier te vragen. Omdat het spel 100% compatibel is met Duplo is dit probleem op een eenvoudige manier op te lossen. In de hoeveelheid met Duplo zochten we 15 blokjes van 2×2 in 15 verschillende kleuren. Deze blokjes plaatsen we in het midden van het speelveld en daarbovenop plaatsten we de schaapjes. In plaats van een coördinaat te noemen, noemden we een kleur, en oefende we gelijk het bijbehorende coördinaat. Dit maakte het een stuk inzichtelijker voor Elin.

Het spel is leerzaam en uitdagend. Het is mooi vormgegeven en van een zeer uitstekende kwaliteit, zoals je gewend bent van Hubelino.

Lees hier ook de review van Tangram.

Reactie (1)

  • lifestylemommys| 8 november 2018

    Ik zag dit spel al eens voorbij komen maar vroeg me af of ze daar inderdaad niet te jong voor waren dus ik ben erg blij met je review. Ondanks dat ziet het er erg leuk uit 😁

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *