Uitje met kinderen: Nijntjemuseum | Utrecht

Afgelopen zaterdag stond er eens een keer niks in de agenda. Tijd om weer eens een uitje met de kinderen te plannen. Na wat wikken en wegen hebben we besloten om naar het Nijntjemuseum te gaan. Want als we daar nog een keer naartoe wilden, dan moesten we het nu doen, zo dachten we. Elin is immers al 5 jaar en de tijd van Nijntje is ze al een beetje te boven. Joas is 3 jaar geweest en heeft altijd al iets minder met Nijntje gehad. Ze we besloten om daarnaartoe te gaan en onze andere plannen voor later te bewaren.

Het Nijntjemuseum

Het Nijntjemuseum zit in de binnenstad van Utrecht. We zijn met de auto naar Woerden gereden en vandaar met de trein naar Station Utrecht Vaartsche Rijn gegaan. Op Woerden kun je gratis je auto parkeren en daar is veel parkeergelegenheid, dus dat is ideaal. De trein op zich was al een hele belevenis voor de kinderen. Vanaf Vaartsche Rijn is het ongeveer nog 10 à 15 minuten lopen naar het Nijntjemuseum. Daarom hebben we de kinderwagen voor Joas nog meegenomen.

Die ochtend hadden we al via internet kaartjes besteld. Bij het bestellen van de kaartjes moest je ook kiezen in welk tijdvak je wilde komen. Wij kozen voor 12:00-12:45 uur. In de gekozen tijd mag je naar binnen. Eenmaal binnen mag je net zolang blijven als je wilt. Je kunt voor een gezinsticket kiezen die geldig is voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Deze ticket kost € 22,50.

Wat er allemaal te doen is

Om 11:45 uur kwamen we bij het museum aan en we mochten toch gelijk naar binnen. In de hal was voldoende plek om je kinderwagen te parkeren, je jas op te hangen en je spullen in een locker op te bergen. Het voordeel van het Nijntjemuseum is dat je je eigen eten en drinken mee mag nemen. Er is een picknickruimte waar je heerlijk kunt zitten. Ook is er voldoende gelegenheid om je baby te voeden, luiers te verschonen enz. Alles is echt ingericht voor kleine kinderen.

Het museum is opgedeeld in verschillende ruimtes met verschillende thema’s. Zo heb je een ruimte die is ingericht naar aanleiding van het boek ‘Nijntje in de dierentuin’ en een naar aanleiding van ‘Nijntje in het ziekenhuis’. Er is een verkeersruimte en een kunstlokaal en zo zijn er nog meer ruimtes met allerlei thema’s. In elke ruimte valt van alles te ontdekken en te spelen. Je kunt kruipen, zoeken, voelen, dansen, ruiken, en zo waan je je volledig in de wereld van Nijntje.

In het weekend is het kunstlokaal open waar kinderen kunnen knippen, plakken, kleuren en verven. Op zondag is er ook een voorleesmomentje.

Onze mening

In het museum waan je je volledig in de wereld van Nijntje. In de verschillende ruimtes met de verschillende thema’s is echt van alles te ontdekken en te spelen. Het is allemaal Nijntjes-echt ingericht en er zijn heel veel elementen toegevoegd waar kinderen mee kunnen spelen. In het ziekenhuis ligt Nijntje ziek op bed en de kinderen kunnen , gekleed in een verpleegstersuniform, voor Nijntje zorgen. Kinderen kunnen zelf in een treintje rijden, maar ook zelf de slagboom omlaag en omhoog doen. Kinderen kunnen de tafel dekken in het huis van Nijntje en in de tuin kunnen ze de plantjes buiten zetten en ze verzorgen. Elin en Joas hebben veel gedaan en  hebben ontzettend genoten van dit museum.

En wat we dachten was waar. Elin is eigenlijk al bijna te groot voor dit museum. Ze vond het nu zeker nog wel leuk, maar ik weet niet of dat bijvoorbeeld over een half jaar nog zo is. Nu is Elin gek van knutselen en ze heeft denk ik wel een half uur heerlijk zitten verven in het kunstlokaal, terwijl Joas van alles aan het ontdekken was. In elke ruimte staat op de muur beschreven wat kinderen in deze ruimte kunnen leren en welk onderdeel in de ontwikkeling gestimuleerd wordt.

Het Nijntjemuseum is een museum die volledig is ingericht voor de allerkleinsten onder ons. Aan alles in gedacht. Een museum wat je even terugbrengt in de tijd van Nijntje. En daarmee vinden wij dit museum voornamelijk een aanrader voor peuters.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Nijntjemuseum.

  Nijntjemuseum

 

Reactie (10)

 • mirjam_hart| 27 november 2018

  Iedere keer als ik weer over het Nijntje museum hoor, denk ik; Oh ja, daar moeten we nog eens heen. Ik denk dat mijn peuter en dreumes het geweldig vinden daar. Bedankt voor de reminder!

 • Nicole Orriëns| 27 november 2018

  Hier ben ik met de kinderen ook ooit geweest. Het was een groot succes. Ik vind het een erg leuk museum.

 • verdraaidmooi| 27 november 2018

  Nooit geweten dat er een Nijntjemuseum bestaat. Heel leuk voor kinderen denk ik.

 • Gabrielle| 27 november 2018

  Ik kan alles beamen. Dit is zo leuk, ook voor volwassenen – lekker terug in de tijd :-).

 • Melissa| 27 november 2018

  Nog nooit van gehoord maar ziet er super leuk uit voor kinderen

 • feliceveenman| 27 november 2018

  ik heb er wel van gehoord, maar het is pas gebouwd toen mijn kinderen er al te groot voor waren…kan ik ergens een paar kinderen lenen?

 • Gemma| 27 november 2018

  Wij zijn er ook geweest. Onze dochter was toen bijna 3 en vond het erg leuk. Vooral het verkeerspark.

 • Yousra Yasmine| 27 november 2018

  Wat leuk! Ik ben te oud voor het nijntje museaum maar het lijkt me hartsikke leuk om hier heen te gaan met neefjes of nichtjes hihi

 • Yousra Yasmine| 27 november 2018

  Wat leuk! Ik ben te oud voor het nijntje museum maar het lijkt me hartstikke leuk om hier heen te gaan met jongere neefjes of nichtjes!

 • Wanda| 27 november 2018

  Het lijkt me zeker met kleine kinderen een erg leuk uitje, want welk kind is eigenlijk niet groot geworden met Nijntje?

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *