Review: Bang! | White Goblin Games

Bang!

Pasgeleden ontving ik van White Goblin Games een aantal spellen. Van de spellen Ubongo Solo, Droomhuis en Targi hebben jullie al een review kunnen lezen. Stuk voor stuk zijn het spellen die met enige regelmaat op tafel komen. Istanbul het dobbelspel is ook een veel gespeeld spel, maar ook Queendomino, Kingdomino en Qwixx ligt momenteel in de kast in de woonkamer zodat we die snel kunnen pakken in plaats van in de grote kast op de eerste verdieping. Daarmee kun je wel zeggen dat White Goblin Games een spellenuitgeverij is met spellen waar wij ontzettend veel plezier aan beleven. Dat smaakt naar meer zou je zeggen, en gelukkig hebben we ook nog meer! Het spel Bang! Maar helaas, dit spel moet je spelen met minstens 4 spelers en dat realiseerde ik me pas toen ik het spel in huis had. Maar dat neemt niet weg dat ik er geen aandacht aan zou kunnen besteden. Lees je mee?

Bang!

1.000.000 exemplaren wereldwijd verkocht staat er op de voorkant van de doos. En ook als je de doos en de inhoud bekijkt ziet het er zo spannend uit dat je het spel gelijk zou willen spelen. Het spel speelt zich af in het Wilde Westen en een stel bandieten maken het leven van de sheriff zuur. Lukt het hen om de sheriff te elimineren? Ze zullen bovendien niet schromen om elkaar te elimineren om een hogere beloning te ontvangen. Het is immers ieder voor zich?! Gelukkig is er een hulpsheriff die de sheriff beschermt en helpt tegen elke prijs. Samen proberen ze op hun beurt de bandieten te elimineren. En de verrader? Die smeedt in het geheim een plan om beide partijen tegen elkaar uit te spelen. Hij wil de nieuwe sheriff worden en als laatste overblijven in het spel.

Het spel is afgelopen zodra de sheriff is geëlimineerd of als alle bandieten en de verrader zijn geëlimineerd.

Het spelverloop

Het spel bevat 7 rollen: 1 sheriff, 2 hulpsheriffs, 3 bandieten en 1 verrader. Verder zijn er 16 karakters, 80 speelkaarten, 30 kogels en voor elke speler een overzichtskaart en een speelbord.

Elke speler krijgt een rol toebedeeld en daarnaast krijgt hij ook een karakterkaart. Elke karakterkaart heeft een speciale vaardigheid die hem uniek maakt. De spelers pakken het aantal kogels dat op deze karakterkaart staat vermeld en dat getal betekent ook dat je maximaal zoveel kaarten op de hand mag houden.

Het spel kan beginnen. De sheriff begint en het spel wordt gespeeld in beurten. Een beurt bestaat uit 3 fases:

1. De speler trekt 2 kaarten van de trekstapel en neemt deze op de hand
2. Daarna met de speler een willekeurig aantal kaarten uit zijn hand spelen. Maar let op; er zijn een aantal beperkingen waaraan je je moet houden en dat maakt het spel niet makkelijker. Daarnaast zitten er twee verschillende soorten kaarten in het spel. Je hebt kaarten met een bruine rand, die mag je direct spelen en daarna gelijk afleggen. De kaarten met een blauwe rand zijn wapens en andere voorwerpen. Die mag je open voor je leggen en het effect is van kracht totdat de kaart wordt afgelegd.
3. Als je geen kaarten meer wilt of kan spelen dan moet je zo nodig kaarten afleggen. Je handlimiet is het aantal kogels wat je op dat moment nog hebt.

Zodra je je laatste levenspunt (kogel) verliest, lig je uit het spel.

Bang!

De spelregels

Het spel ziet eruit als een leuk en spannend spel. Dat kan niet anders met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Zoals je hierboven kunt lezen zijn de spelregels best eenvoudig, maar toch is het niet helemaal het einde van de spelregels. Op de volgende bladzijdes staan de verschillende speelkaarten zeer goed omschreven en zo nodig ook uitgelegd met een voorbeeld. En zoals wel vaker met een groot aantal speelkaarten; de eerste keer spelen lijkt mij dan ook zeer complex en ingewikkeld, omdat je steeds moet kijken wat een kaart nu betekent. Je denkt dat je het nooit gaat leren, maar vaak weet je na 2x spelen het de betekenis van de kaarten uit je hoofd en heb je die hele spelregels niet meer nodig.

In de spelregels staat ook een duidelijk overzicht van de verschillende symbolen en hun betekenis die op de kaarten staan vermeld. Aan het eind van het boekje staat een korte beschrijving van alle karakters die in het spel meedoen. Maar aangezien je per spel maar met één karakter speelt is dat niet zo heel ingewikkeld.

En wat ook wel handig is; er zijn een paar regeltjes in het spel die je niet moet vergeten. Die staan heel handig in het kort nog voor je op een rijtje.

Productinformatie

Titel: Bang!
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 4-7
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Ook verkrijgbaar is Bang! – Het dobbelspel. Dat spel je kun met 3 tot 8 spelers spelen. Het is een verbluffend sterk dobbelspel dat gebaseerd is op het populaire partyspel BANG!

Wij hebben het spel nog niet gespeeld, maar zijn wel zeer benieuwd of het echt zo leuk is als dat het er uitziet. Wie komt er eens een avondje een spelletje bij ons spelen? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *