Recensie: Samenleesbijbel Junior

Samenleesbijbel

Vorig jaar werd ik door het Nederlands Bijbelgenootschap gebeld of wij hen zouden willen steunen met een maandelijks bedrag. Normaal gesproken kap ik zulke telefoontjes altijd direct af, maar dit doel wilde ik wel eens een keer steunen. Als dank voor onze steun ontvingen wij de Samenleesbijbel. Dit is een erg dikke en zware bijbel waarin de hele bijbel is afgedrukt, maar waar ook heel veel tips, ideeën, weetjes, knutsels, liedjes, etc. bij staan. Deze bijbel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Aangezien Elin 5 jaar en Joas 3 jaar is, staat deze bijbel nog in de kast en wordt het nog niet zoveel gebruikt. Maar dat komt zeker weten later wel.  Voor nu wordt nog vaak de kinderbijbel, en dan met name de Prentenbijbel, gepakt en eruit voorgelezen. Maar het Nederlands Bijbelgenootschap heeft wat nieuws; de Samenleesbijbel Junior, die geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar. En daar had ik wel oren naar.

Samenleesbijbel Junior

Deze bijbel bestaat uit 30 stappen, in elke stap wordt een bekend bijbelverhaal onder de aandacht gebracht. In het midden van de dubbele bladzijde staat het bijbelverhaal beschreven die je aan de kinderen voor kunt lezen. In het verhaal staat één dik gedrukt stukje. Deze regels kunnen kinderen zelf lezen en is gebaseerd op de richtlijnen voor AVI M3. Door kinderen zelf te laten lezen betrek je ze nog beter bij het verhaal. Het verhaal wordt ondersteund door een mooie illustratie.

Onder het nummer van de stap staat een bijbeltekst afgedrukt. Deze bijbeltekst geeft de kern van het verhaal weer. Er is gebruikt gemaakt van de Bijbel in Gewone Taal-vertaling.

Bouwstenen

Elke stap is opgebouwd uit diverse bouwstenen, de bouwstenen staan zowel links als rechts naast het bijbelverhaal in een kolom afgedrukt.

Praten: er staan vragen over het bijbelverhaal beschreven die je aan je kinderen kunt stellen. Het zal hen helpen om het verhaal beter te begrijpen.
Doen: Dit houdt in dat je iets kunt doen bij het bijbelverhaal; een spelletje, een wandeling, knutselen, en nog veel meer. Er zijn zoveel mogelijk verschillende opdrachten bedacht, want elk kind neemt weer op een andere manier informatie tot zich.
Weten: Het weetje maakt je iets duidelijk uit de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Zo wordt het verhaal vaak beter begrepen.
Wat hiervoor gebeurde: Bij sommige bijbelverhalen is het handig als je weet wat eraan voorafging. Als dat nodig is, dan wordt er een korte samenvatting gegeven.
Lied: Soms er is er een bijpassend lied bij gemaakt. Dat lied kun je vinden op samenleesbijbeljunior.nl

Je hoeft natuurlijk niet alle bouwstenen in één keer te doen. Afhankelijk van de concentratieboog van je kinderen en de beschikbare tijd kan er een keuze worden gemaakt uit de verschillende bouwstenen. Kinderen vinden het bovendien niet erg als een verhaal meerdere keren wordt voorgelezen. Zo kun je elke keer een andere bouwsteen behandelen. Dit zorgt er ook voor dat de kinderen het verhaal beter zullen onthouden en begrijpen.

Samenleesbijbel Junior

Mijn mening

Ik was al enthousiast over de Samenleesbijbel, maar over de Samenleesbijbel Junior ben ik ook erg enthousiast. Het bijbelverhaal is geschreven door Corien Oranje. Ze gebruikt hedendaagse taal en heel begrijpelijk voor de kinderen, maar toch blijft ze dicht bij het verhaal zoals in de bijbel beschreven staat. Ik vind het ook leuk dat er een kort dik gedrukt stukje in het verhaal staat die door de kinderen vanaf een jaar of 6 zelf gelezen kan worden. Elin zou dit stukje al aardig kunnen lezen (nog niet alle woorden), dus ik denk dat de meeste kinderen in groep 3 dit zo rond de kerstvakantie prima zelf kunnen lezen. Het verhaal heeft ook een geschikte lengte voor kinderen vanaf een jaar of 4. Niet te lang, maar ook niet zo kort dat de helft wordt weggelaten in het verhaal.

De Samenleesbijbel junior is ook een kleurrijke bijbel, zonder dat het té is. Het zal voor kinderen zeker aanspreken. De illustraties van Wendelien van de Erve zijn prachtig

Door de verschillende bouwstenen is deze bijbel erg waardevol. De opdrachten zijn leuk, gevarieerd en daarmee voor elk wat wils.

Dit is niet de enige kinderbijbel die wij in de kast hebben staan. De Prentenbijbel is hier de echte favoriet bij de kinderen en daar is al veel uit gelezen. Stukgelezen kan ik al wel zeggen. Heeft deze kinderbijbel dan nog een toegevoegde waarde aan onze rij met kinderbijbels? Hierop zeg ik volmondig ‘ja’. Juist doordat er gebruik wordt gemaakt van zeer gevarieerde bouwstenen is deze kinderbijbel anders dan anders. Het maakt het net even wat leuker voor kinderen, waardoor ze de verhalen beter zullen onthouden en beter zullen begrijpen.

Productinformatie

Titel: Samenleesbijbel Junior
Auteur: Corien Oranje
Illustraties: Wendelien van de Erve
Uitgeverij: Nederlands Bijbelgenootschap in samenwerking met de Protestantse Kerk.
Leeftijd: 4-7 jaar
Verschijningsjaar: 2018
Prijs: € 19,95 hier te bestellen

Reactie (6)

 • feliceveenman| 29 november 2018

  Hoewel ik niet gelovig ben, nooit geweest, vind ik het heel belangrijk dat je kennis hebt van wat er in de bijbel staat. Het is tenslotte een boek waar veel van onze waarde en normen vandaan komen en ook om literatuur te begrijpen is wat bijbelkennis noodzakelijk. Van kinderbijbels heb ik weinig verstand> Mijn grootmoeder heeft er twee geschreven, die heb ik gelezen. Zonder versjes en weetjes: gewoon mooie verhalen, die ik destijds op mijn eigen tempo heb gelezen.

 • Saar| 29 november 2018

  Een goede kinderbijbel kan echt een meerwaarde zijn. Hoe een verhaal verteld wordt, vind ik wel belangrijk.
  Dat in deze bijbel ook zo rond het verhaal met verschillende activiteiten gebouwd wordt, lijkt mij echt een meerwaarde!

 • Melissa| 29 november 2018

  Ben niet gelovig en ook niet gelovig opgevoed. Maar vind het wel goed zulke boekjes als jd wel gelovig bent

 • Manon| 29 november 2018

  Ik ben zelf niet gelovig maar zat wel op een christelijke school waar we ook les kregen uit de bijbel. Zo’n ‘kinderbijbel’ was wel leuker lesstof geweest dan de real deal.

 • Maaike Gulden| 29 november 2018

  Dat ziet er leuk uit. Ik heb hier ook nog een paar kinderbijbels liggen want het is toch goed als je kinderen er iets van meekrijgen.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *