Recensie: Ongelooflijke bijbelverhalen – Graphic Novel Bijbel | Willeke Brouwer

Ongelooflijke bijbelverhalen; stripbijbel van Willeke Brouwer

Vrijwel elke avond kijken Elin en Joas naar het Jeugdjournaal. Laatst was er een kort item over een nieuw uitgekomen stripbijbel: Ongelooflijke bijbelverhalen, een Graphic Novel bijbel van Willeke Brouwer. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Van uitgeverij Royal Jongbloed ontving ik een recensie-exemplaar en ik vertel je graag meer over deze prachtige kinderbijbel.

Ongelooflijke bijbelverhalen

Graphic Novel Bijbel

De Bijbel is een boek vol prachtige en spannende verhalen. Verhalen over dappere koningen, moeders en strijders, en hun leven vol gevaren, redding, intriges, liefdes, ruzies, hoop en vertrouwen. Sommigen zeggen dat God tot hen spreekt. Anderen beweren dat ze een engel hebben gezien. Weer anderen hebben dingen zien gebeuren die eigenlijk niet kunnen. Wat zijn dit voor verhalen? Wie is God? En wie is Jezus, over wie ze in de Oude Boeken al vertellen? Willeke Brouwer vertelt in haar sprankelende schrijf- en tekenstijl vijftig verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Met humor, maar nooit zonder respect, en met veel historische feitjes waardoor je de bijbelse tijd beter leert kennen.

“Ga mee op reis met moedige mannen en vrouwen uit de Bijbel. Beleef de mooie en verrassende gebeurtenissen uit hun leven, maar ook hun spanning, strijd en twijfels. Duik in de hitte van de woestijnen, vecht tegen honger en dorst, wees dapper, luister naar de oude profeten en kijk naar de wonderen! Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik.”

– Willeke Brouwer

Inhoudsopgave

 • Het begin
 • De eerste mensen
 • Kaïn en Abel
 • De zondvloed
 • De toren van Babel
 • Abram op reis
 • Abram en Sarai
 • Abraham en Isaak
 • Rebekka
 • Jakob en Esau
 • De dromenkoning
 • Jozef is de baas
 • Mozes
 • Vlucht uit Egypte
 • De tocht door de woestijn
 • Jozua en het beloofde land
 • Rechters
 • Ruth
 • Saul
 • David
 • Absalom
 • Salomo
 • De verdeling van de koninkrijken
 • Hizkia
 • Amos
 • Jesaja
 • Job
 • Jona
 • Nehemia
 • Daniël
 • Ester
 • Maria en de engel
 • De baby wordt geboren
 • Met Jezus in de tempel
 • Jezus is spoorloos
 • De doop in de Jordaan
 • De bruiloft in Kana
 • Jezus kan mensen genezen
 • Vijf broden en twee vissen
 • Jezus loopt over het water
 • Lazarus wordt weer levend
 • Jezus komt aan in Jeruzalem
 • Het verraad
 • De kruisiging
 • Jezus is dood. Of niet?
 • Jezus gaat terug naar zijn vader
 • De geest van Pinksteren
 • De eerste kerken
 • Paulus gaat Jezus ook volgen
 • De visioenen van Johannes
Ongelooflijke bijbelverhalen; graphic novel bijbel

Willeke Brouwer

Willeke Brouwer is onder andere bekend van haar cartoons in het Nederlands Dagblad en de EO-visie. Ze illustreerde meer dan 100 kinderboeken voor ze met schrijven begon. Inmiddels heeft ze meer dan 15 boeken geschreven en geïllustreerd, waaronder de graphic novel-series Silvester en Lotte Laat Maar. Willeke Brouwer geeft workshops cartoontekenen op scholen door het hele land.

Mijn mening

Deze stripbijbel bevat 50 bijbelverhalen, bekende, maar ook minder bekende verhalen uit de bijbel. De verhalen in dit boek zijn geheel omlijst met prachtige tekeningetjes over het verhaal. Weliswaar zwartwit, maar op elke bladzijde valt er ontzettend veel te ontdekken en te beleven. Maar er is nog meer. Zo worden moeilijke woorden kort maar krachtig in een kadertje uitgelegd. Ook lees en zie je veel achtergrondinformatie bij de bijbelverhalen en over de tijd waarin de verhalen zich afspelen. Zo worden de verschillende offers in één bladzijde duidelijk uitgelegd of zie je een tekening van de tempel van Herodes de Grote zodat je weet hoe een tempel eruitziet en welke ruimtes er zich in de tempel bevinden. Daarnaast staat dit boek vol met landkaartjes zodat je precies weet waar het verhaal zich afspeelt. Deze stripbijbel bevat dus niet alleen de bijbelverhalen zelf, maar ook nog eens veel achtergrondinformatie. Erg prettig en leerzaam.

Prachtige vormgeving, maar een lastig te lezen lettertype

De stripbijbel is prachtig vormgegeven. Naast het verhaal staan er veel tekening in het boek die het verhaal goed ondersteunen. De adviesleeftijd voor deze bijbel is 9-12 jaar. Maar ook voor mijn 6- en 8-jarige is deze bijbel prima geschikt om zelf te lezen of om voor te lezen. Al wil ik daar nog wel even een kanttekening bij plaatsen, omdat ik vind dat deze graphic novel bijbel een nadeel heeft: en dat is het lettertype. Voor kinderen die nog leesonderwijs genieten is dit lettertype lastig te lezen. En heel eerlijk, zelf vind ik dit lettertype ook niet prettig lezen. Dan met name de gedeeltes die in volledig hoofdletters zijn geschreven, maar ook de verhalen zelf lezen niet vlot door vanwege het lettertype.

Hoewel het lettertype wel past bij de stijl van deze prachtige bijbel vind ik het toch jammer dat hier geen rekening mee is gehouden. Het boek bevat 456 bladzijdes, het is dus echt flink wat leeswerk en dan is het wel zo prettig als het lettertype fijn leesbaar is.

Maar al met al is deze stripbijbel ontzettend mooi en zeker aan te raden. Het is anders dan anders en dat maakt het interessant en is het zeker de moeite waard om aan te schaffen!

Productinformatie

Titel: Ongelooflijke bijbelverhalen – Graphic Novel Bijbel
Auteur: Willeke Brouwer
Uitgeverij: Royal Jongbloed
ISBN: 978-90-65394-78-1
Verschijningsdatum: januari 2022
Aantal pagina’s: 456

Lees ook: Recensie: De bijbel op tafel | Gezinsdagboek
Lees ook: Recensie: Zoekbijbel | Marijke ten Cate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *