Recensie: Ontsnapt aan de dood | Engelina Fenn

Ontsnapt aan de dood

Op zijn tijd lees ik graag een thriller. Maar soms heb je bij het lezen van een thriller het gevoel dat het niet echt kan gebeuren. Je weet dat het een verzonnen verhaal is, maar dat straalt het boek ook helemaal uit. Met deze thriller – ‘Ontsnapt aan de dood‘ van Engelina Fenn  is het anders. Het ís niet alleen een waargebeurde thriller, als je het boek leest dan komt het ook helemaal bij je binnen dat het een waargebeurd verhaal is. En dat maakt het boek nog indrukwekkender en spannender dan een ‘gewone’ thriller. Mijn eerste reactie nadat ik het boek dichtsloeg was dan ook: ‘Wat een verhaal!’

Ontsnapt aan de dood

Monica en haar vriend Willem runnen samen een goedlopend pension in Utrecht. Ze hebben het goed samen en zijn dolverliefd op elkaar. Maar naarmate de tijd vordert loopt hun relatie wat deukjes op en het vertrouwen in elkaar is steeds verder te zoeken. In het pension logeren een aantal gasten voor wat langere tijd. Monica kan het goed met ze vinden en gaat regelmatig met ze op stap. Maar dan valt haar op dat er iets niet in de haak is. Bovendien wordt ze door een aantal bekenden gewaarschuwd voor deze mannen.

Als ze ontdekt dat de mannen grote partijen drugs verbergen in het pension, raakt ze er steeds meer en meer bij betrokken. Willem mag echter van niks weten, omdat die niets te maken wil hebben met drugs. Als hij erachter komt dat er drugs in zijn pension ligt en dat Monica hiervan af weet, zijn de rapen gaar en wordt Monica op straat gezet. Ze gaat met de mannen mee. En dan begint het pas echt. Voor ze het weet zit ze vast in het web van de onderwereld. Ze beseft maar al te goed dat ze dit niet wil, maar ze weet te veel om er uit te kunnen stappen. Ze brengt daarmee niet alleen zichzelf in gevaar, ook anderen sleept ze daarin mee. Als blijkt dat iemand het op haar leven heeft voorzien, wordt ze letterlijk door de dood achtervolgt. Lukt het haar om te ontsnappen?

Op de vlucht

Monica moet vluchten en een huisje zoeken waar niemand haar kan vinden. Ze komt in een stadje in Friesland terecht en probeert haar leven beetje bij beetje weer op te pakken, zo goed en zo kwaad als het kan met nauwelijks wat geld op zak. Gelukkig krijgt ze hulp van een goede vriend. Ook in het stadje ontmoet ze lieve mensen die haar graag willen helpen. Maar dan is ze ook in het eens zo veilige stadje haar leven niet meer zeker, en wordt zelfs haar huisje in brand gestoken …

Wie heeft het op haar leven voorzien? Lukt het haar om uit handen van de dood te blijven? Lukt het haar om de klauwen van de onderwereld los te komen en haar eigen leven weer op te kunnen pakken? En dan komt er hulp uit onverwachte hoek….

Mijn mening

Ontsnapt aan de dood is een aangrijpend debuut waarin het maken van de juiste keuze een belangrijke rol speelt. Drugshandel, afpersing en afrekeningen in het criminele circuit zijn bijna wekelijks in het nieuws, en dit boek laat die rauwe kant van onze samenleving zien.

Het is een verhaal over drugshandel, afpersing en afrekeningen en die spanning voel je in het boek, vanaf het begin tot aan de laatste bladzijde toe blijft het een spannend boek. Op een zondagavond wilde ik het dan ook per se nog uitlezen, terwijl het al lang en breed bedtijd was. Het boek is vanuit de hoofdpersoon Monica geschreven, zij vertelt haar verhaal. Je beleeft het verhaal als het ware helemaal met haar mee.

De hoofdpersoon komt wel een beetje over als een naïeve vrouw, wat heel makkelijk in dingen meegaat. Ik kan mij ook nauwelijks voorstellen dat je zo gauw en zo makkelijk in het web van de onderwereld verstrikt kunt raken. Maar als je er eenmaal inzit, dan zie je ook maar weer hoe moeilijk het is om ervan los te komen. Bijna onmogelijk lijkt wel. Want elke keer als je denkt dat ze haar leven weer een klein beetje op de rit begint te krijgen, weten ze haar toch weer te vinden.

Een waargebeurd verhaal; en toch is het geen saaie autobiografie. Het is geschreven als een echte thriller, maar wel eentje waarvan je tijdens het lezen al beseft dat het zomaar eens echt gebeurd zou kunnen zijn. En het is een werkelijkheid die nog steeds echt gebeurt. Maar van deze autobiografie is wel een spannend verhaal gemaakt wat heerlijk weg leest, van begint tot de allerlaatste bladzijde.

Productinformatie

Titel: Ontsnapt aan de dood
Auteur: Engelina Fenn
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 978-94-91773-99-0
Aantal pagina’s: 330 bladzijdes
Prijs: voor € 19,95 o.a. te koop bij Bruna.nl

Reactie (18)

 • lodi| 1 april 2019

  Een triller die ook echt gebeurd is, dat lees ik niet vaak moet ik eerijk zeggen. Het boek lijkt me erg goed als ik zo lees wat jij schrijft. En toch kan je aan een kant best begrijpen dat je zo ergens in gezogen kan worden.

 • Lindsey Beljaars| 1 april 2019

  Klinkt erg goed. Een fijne reminder voor mij, ik moet echt meer gaan lezen!

 • verdraaidmooi| 1 april 2019

  Dat lijkt me een heel spannend boek waar je helemaal in op kan gaan. Ik zet hem op mijn lijst!

 • marlieslentjes31| 1 april 2019

  Klinkt inderdaad als een goed boek! Mooie recensie.

 • Wanda| 1 april 2019

  Bijzonder joh, een thriller die echt gebeurd is. Dat spreekt mij als thrillerliefhebber direct aan, dus ik zet hem op mijn lijstje!

 • DM on the road| 1 april 2019

  Weet je wat zo stom is… ik hou totaal niet van thrillers, maar toen ik je recensie las, moest ik weten hoe het af zou lopen met Monica :$. Thrillers zijn te spannend voor mij, maar dit verhaal spreekt me wel aan. Wie weet ooit… als ik het aandurf 😛

 • Skincarebynaomi| 1 april 2019

  Dit lijkt me een erg leuk boek, ik zal eens kijken of er een ebook te koop is!

 • Saskia| 2 april 2019

  Dit klinkt erg goed. Mocht ik aan nieuwe leesvoer toe zijn ga ik deze zeker onthouden.

 • feliceveenman| 2 april 2019

  ik denk dan altijd: is dat ech twaar?/ is dat echt gebeurd?? Ik ben nu eenmaal een ongelovige Thomas

 • mckleuver| 2 april 2019

  Wat een tof verhaal dat zich bijzonder goed verleent voor een boek. Ik zou het boek graag zelf lezen. Ook omdat het in Nederland afspeelt.

 • Amy de Keijzer - Büttner| 2 april 2019

  Klinkt als een erg spannend boek om te lezen! Ik lees echt veel te weinig boeken..

 • Francis | Mamazetkoers| 2 april 2019

  Dit boekt komt op mijn “te lezen” lijstje. Klinkt erg goed zeg!

 • Manon| 2 april 2019

  Ik had haar blog gelezen en vond het interessant, maar niet meer aan gedacht. Tot ik je recensie lees. Toch maar kijken of ik het ergens kan vinden.

 • hphofman| 3 april 2019

  De titel vind ik nogal pompeus, maar jouw recensie maakt me toch wel nieuwsgierig naar het boek.

 • Nadia| 5 april 2019

  Ik houd wel van een thriller! Het is alweer een tijdje geleden dat ik een spannende thriller gelezen heb.

 • ingrid| 5 april 2019

  lijkt me een heel tof boek. ik noteer m voor de zomer

 • Janet| 5 april 2019

  Ik lees liever een luchtig boek maar een thriller op z’n tijd vind ik wel leuk. De titel wekt mijn interesse al!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *