Review: Kung Fu | White Goblin Games

Kung Fu

Regelmatig breng ik een tas vol met spullen naar de kringloopwinkel. Ik kan het niet nalaten om toch even een rondje door de winkel te lopen en in ieder geval even te kijken bij het speelgoed, de spelletjes, de dvd’s en de (kinder)boeken. Je raadt het vast al; ik kom met meer thuis dan dat ik er gebracht heb. Maar regelmatig vind je er dan toch nog toppertjes voor slechts een enkele euro. Zo vond ik laatst het spel Kung Fu van White Goblin Games.

Als ik een spel van dat merk zie staan, dan weet ik bij voorbaat al dat het best wel eens een leuk spel zou kunnen zijn. Ik keek even binnenin het doosje en tot mijn verbazing zaten de kaarten en de fiches nog in de verpakking. Het spel was dus nog nooit gespeeld. En voor 1 euro kan ik dat dan niet laten liggen natuurlijk. Is het niks, dan breng ik het gewoon weer terug. Maar het leuke is; het is wel wat! Ik vertel je meer over dit spel.

Kung Fu

Je hebt niet veel nodig voor een leuk spel. De inhoud bestaat uit 30 rode aanvalskaarten, 30 blauwe verdedigingskaarten, 10 paarse levensfiches en 10 groene levensfiches. En natuurlijk de spelregels.

Het doel van het spel is om schade toe te brengen aan je tegenstander, door aan te vallen. De tegenstander mag zich verdedigen. Lukt het niet, dan kost dat je levensfiches. Heb je geen levensfiches meer, dan ben je naar de grond gewerkt en heb je verloren.

De kaarten worden gesorteerd op kleur en in het midden van de tafel gelegd. Elke speler pakt 3 aanvalskaarten en 3 verdedigingskaarten in zijn hand en legt 10 levensfiches voor zich neer.

De spelregels

De aanvaller begint met aanvallen. De volgende stappen mogen worden gezet.

 1. Hij mag kiezen om zijn aanvalspositie over te dragen aan de tegenstander. Hij neemt 3 willekeurige kaarten van de gedekte stapel. De tegenstander wordt nu de aanvaller.
 2. Hij valt aan; pakt een rode kaart uit zijn hand en legt die voor zich neer. Dit mag open, maar hij mag de kaart ook gesloten op tafel leggen (bluffen). In dat laatste geval trekt de verdediger 1 kaart van de trekstapel.
 3. Dan is het de beurt aan de verdediger om te verdedigen. Hij pak één verdedigingskaart en legt deze voor zich neer.
 4. De uitslag:
  1. Is de waarde van de aanvalskaart hoger dan de verdedigingskaart? De aanvaller wint en de verdediger legt het verschil in punten aan levensfiches af.
  2. Is de waarde op de aanvalskaart gelijk als op de verdedigingskaart? Dan gebeurt er niks.
  3. Is de waarde op de verdedigingskaart hoger dan op de aanvalskaart? De verdediger wint, hij trekt een aantal willekeurige kaarten van de trekstapel evenveel als het verschil in punten. Of hij met het initiatief overnemen door aanvaller te worden.

Speciale kaarten

Maar; er zijn nog een aantal kaarten met krachtmunten. Als je een kaart hebt uitgespeeld waarop onderaan munten staat afgebeeld, dan mag je die naast je neerleggen in plaats van afleggen. Deze munten kun je inzetten om de speciale effecten op sommige kaarten te kunnen activeren. Dat levert bepaalde voordelen/privileges op. Op de kaart staat dan hoeveel krachtmunten het je kost om de voordelen te activeren. Heb je die munten niet? Dan geldt de ‘normale’ waarde van de kaart en gelden de voordelen en privileges niet.

White Goblin Games

Mijn mening

Zoals met de meeste spellen, moesten we best wel in het spel Kung Fu komen. Het eerste potje moesten we vaak de spelregels er nog bij pakken. Het tweede en derde potje waren zo voorbij omdat één van ons al heel snel door zijn levensfiches heen was. Maar daarna snapten we het spel goed en begonnen we ook wat tactiek door te krijgen. Een potje duurde toen geen 5 minuten meer, er werd flink verdedigd, waardoor het steeds langer duurde voordat we door de fiches heen waren.

Maar het zijn en blijven kaarten die je van de trekstapel moet pakken en waarvan je van tevoren niet weet welke je pakt. Het is niet alleen tactiek. Soms heb je ook gewoon pech en heb je gewoonweg niet de middelen in je hand om je goed te kunnen verdedigen en ben je overgeleverd aan de aanvaller.

Het is een spel van tactiek en geluk. Wat wij ook heel leuk vinden is dat het spel een tweepersoonsspel is. Wij spelen vaak met z’n tweeën een spelletje en soms is het maar afwachten of een spel met z’n tweeën wel zo leuk is. Maar een tweepersoonsspel is dus eigenlijk altijd wel leuk. Het spel duurt ongeveer 15 à 20 minuten.

Het spel zit in een klein, handig, blikken doosje en is mooi en stevig vormgegeven. Het is ook een handig blikje om mee te nemen als je op vakantie gaat. De levensfiches zijn wel wat klein en ik ben bang dat ze best wel snel kwijtraken.

Al met al; voor die ene euro zijn wij ontzettend blij met dit kringlooptoppertje!

Productinformatie

Titel: Kung Fu
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2
Spelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 8+
Prijs: voor € 10,99 te koop bij o.a. Bol.com

Reactie (8)

 • Krystle| 9 april 2019

  Ik ken het spel niet, maar koop ook liever geen tweedehands spelletjes . Heb vaak op rommelmarkten of bij een kringloop spelletjes gekocht en ze waren nooit compleet! Gelukkig die van jou wel!

 • rubyvanderkuil| 9 april 2019

  Het klinkt leuk, maar ook super ingewikkeld! Ben zelf nog steeds fan van de simpele mens erger je niet spellen 🙂

 • Kristof| 9 april 2019

  Zeer goede tip voor mij! Mijn jongste zoon is heel de dag bezig met kaarten. Momenteel is het weer Pokémon maar het wisselt steeds. Ik ga deze zeker eens opzoeken voor hem!

 • feliceveenman| 9 april 2019

  klinkt als een spel dat zoonlief geweldig zal vinden. En wat een mazzel zeg, voor 1 euro !

 • Janet| 9 april 2019

  Voor een euro kun je niet klagen haha. Ik denk dat dit spelletje erg leuk is voor de kinderen uit mijn klas.

 • bookstamel| 10 april 2019

  Wat een mazzel een spel voor 1 euro. Zelf ben ik helaas niet zo’n spelletjes mens.

 • Life by - Mandy Eggens| 14 april 2019

  Klinkt best ingewikkeld! Maar ook zeker leuk, fijn he wat je allemaal bij de kringloop kunt vinden

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *