Recensie: Vlucht naar Libanon | Elsbeth de Jager en Esther van der Ham

Vlucht naar Libanon

Dit boek is niet door één auteur geschreven, maar door twee auteurs. Het idee voor dit boek is ontstaan toen Elsbeth de Jager en Esther van der Ham in het vliegtuig zaten, van Libanon naar Nederland. Hun indrukken en ervaringen die ze hebben opgedaan in de vluchtelingenkampen in Libanon zijn verwerkt in deze roman vol humor, intriges en natuurlijk liefde; Vlucht naar Libanon

De twee hoofdpersonen

Rosa woont al een tijdje in Libanon. Ze werkt op een school met vluchtelingenkinderen en woont samen Lynn in een klein huisje in de buurt van de school. Het is altijd maar afwachten of er warm water is om te douchen, of de wasmachine het doet en of ze een WiFi-verbinding heeft. Voordat Rosa naar Libanon vertrok had ze een relatie met Jacques. Hij leek niet achter Rosa’s keuze te staan om naar Libanon te verhuizen, en uiteindelijk liep hun relatie stuk.

Sylvie is de zus van Rosa. Ze woont in Nederland en heeft een zeer goede baan. Ze verdient veel geld bij de bank en koopt daar altijd de nieuwste Prada-schoenen en -tassen van. Op een dag verruilt Sylvie haar luxe leventje om haar zus Rosa in Libanon te bezoeken, waar ze eigenlijk geen zin in heeft. Ze vindt Libanon maar niks en gaat zelfs eerder naar huis dan gepland. Maar eenmaal thuis blijkt dat daar wel het zaadje werd gezaaid dat langzaam maar zeker ontkiemt.

Vlucht naar Libanon

Op het moment dat Sylvie nog in Libanon is, worden Rosa en Sylvie door Steve (een medewerker van de hulpverleningsorganisatie) meegenomen naar een kamp. Daar ligt een vrouw te bevallen en hun hulp is hard nodig. Voor Rosa komt er te veel onverwerkt verdriet boven en vlucht de tent uit. Dit wordt haar enorm kwalijk genomen. Sylvie wordt de heldin van het kamp, omdat ze er aan mee heeft gewerkt de bevalling tot een goed einde te brengen. Al is het helaas geen eind goed al goed. Maar in dat kamp ontmoet ze ook Adel op wie ze tot over haar over verliefd wordt.

Als Sylvie weer in Nederland is, komt Jacques, de ex van Rosa, naar haar met het verhaal dat Steve een heel gevaarlijke man is en dat Rosa in gevaar is. Samen besluiten ze om naar Libanon te gaan om Rosa te waarschuwen en haar te beschermen.

Welk onverwerkt verdriet verbergt Rosa waardoor ze naar Libanon is ‘gevlucht’? Waarom is Jacques nog steeds zo begaan met Rosa, terwijl ze allang geen relatie meer hebben? Wat is het ware gezicht achter Steve, de eens zo vriendelijke man in het nette pak? Zal het zaadje dat geplant is bij Sylvie verder ontkiemen, of zal haar luxe leventje blijven trekken? En de relatie tussen Sylvie en Adel, een onmogelijke liefde, of weten ze alle (cultuur)verschillen te overbruggen?

Mijn mening over Vlucht naar Libanon

Twee zussen die allebei vluchten. Maar waarvoor? Het lezen van het boek roept veel vragen op. Veel vragen waar je in het hele verhaal stukje bij beetje antwoord op krijgt. Vragen die van het boek een onwijs spannend boek maken. Op deze vragen wil je antwoord en daarom wil je snel doorlezen tot het helemaal uit is.

Vlucht naar Libanon zet heel scherp twee werelden tegenover elkaar. Het ontzettend luxe leventje in Nederland, tegenover een kamp met vluchtelingen in Libanon. Een huis vol met schoenen en tassen, of een tentje in een kamp waar het een complete modderpoel wordt als het even heeft geregend.
En dan heb je Rosa, die de wereld een stukje mooier probeert te maken. Wat een druppel op de gloeiende plaat lijkt, maar ondertussen ontzettend veel betekent voor de kinderen in de vluchtelingenkampen.

Twee auteurs schreven aan dit boek. Toch merk je niet wie welk hoofdstuk heeft geschreven. Het is één verhaal geworden. Een prachtig verhaal. Vol van verdriet en onzekerheid, vol van liefde en verliefdheid, vol rijkdom en armoede. Alleen is de vraag wie er nu rijk en wie er nu arm is.

Een boek dat je absoluut gelezen moet hebben!

Productinformatie

Titel: Vlucht naar Libanon
Auteurs: Elsbeth de Jager en Esther van der Ham
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
Jaar: 12 april 2019
ISBN: 97-894-92844-47-7
Aantal bladzijdes: 250 pagina’s

Reactie (8)

 • Janiinemma| 16 april 2019

  Dit lijkt mij nou een ontzettend mooi boek! Ik houd van lezen.

 • Blog voor mannen| 16 april 2019

  Klinkt in ieder geval als een goed boek! Ik ga volgende week weer naar de bib. Zal eens kijken of ik het daar tegenkom.

 • Manon| 16 april 2019

  Mijn interesse heb je gewekt. Terwijl ik totaal niet van zulke boeken ben.

 • bookstamel| 17 april 2019

  Wat een mooie recensie dit klinkt echt als een super goed boek!

 • ingrid| 17 april 2019

  klinkt als een spannend boek dat je in een ruk uit wil lezen

 • verdraaidmooi| 17 april 2019

  Dat klinkt als een heel goed boek die je door wil blijven lezen!

 • Life by - Mandy Eggens| 18 april 2019

  Wat een fijne review, klinkt als een leuk boek. Zou echt wat voor mij zijn!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *