Vakantie met kinderen: Duitsland | Sauerland (2)

Vakantie met kinderen sauerland

Afgelopen week zijn we op vakantie geweest naar Bruchhausen, een dorpje in het Sauerland, zo’n 20 kilometer van Winterberg. Wij zoeken op internet altijd een huisje via www.traum-ferienwonhungen.de, zo ook nu weer. Nadat we de streek Sauerland hadden bepaald en ik de datum, minimaal 2 slaapkamers en tuin had aangevinkt, heb ik alle huisjes die tevoorschijn kwamen bekeken en een grove selectie gemaakt op basis van de prijs en de foto’s. Arjan heeft mijn selectie bekeken en de teksten gelezen en zo kwamen we bij het leukste huisje uit. Arjan heeft rechtstreeks gemaild naar de eigenaar van het huisje en gelukkig was deze nog beschikbaar. Het is huisje Rüther-Martins in Bruchhausen geworden.

Het huisje

Het huisje is zo’n 100 m2 en daarmee heb je echt een fatsoenlijk vakantiehuis. Een compleet ingerichte keuken, met vaatwasser, oven en magnetron en verder ook voorzien van alles wat je nodig hebt (behalve theeglazen). In de keuken staat een eettafel met 4 stoelen. En zo nodig zijn er ook kinderstoelen aanwezig (een Stokke zelfs). In de woonkamer staa 2 lekker zittende banken, een tv met dvd-speler, en nog een eettafel met 4 stoelen. Daarnaast voor de kinderen nog ruimte genoeg om te spelen.

Er zijn 2 grote slaapkamers. De ene kamer heeft een brede tweepersoonsbed (zonder voeteneind, altijd fijn voor Arjan) en met stevige matrassen, een wastafel en via de slaapkamer kun je naar het toilet en de douche. De andere slaapkamer heeft een breed tweepersoonsbed en nog een eenpersoonsbed. Beide slaapkamers hebben een grote kast waarin je je kleding op kunt bergen.

Naast het kleine douchehokje is er ook nog een grotere badkamer met douche, wastafel en toilet. Beide douches hebben een heerlijke waterstraal en is lekker warm.
De tuin is ruim, een heerlijke plek voor de kinderen om te spelen en voor ons om te lezen. Al met al een supermooi en fijn huis, die van alle gemakken voorzien is. Prijs: € 365,- voor 2 volwassenen, 2 kinderen en inclusief Kurtaxe en eindschoonmaak. Handdoeken, badhanddoeken en beddengoed was ook aanwezig.

Zaterdag

Meestal mag je pas na 3 uur een vakantiehuisje binnen, maar bij deze maakte het niet uit hoe laat we er zouden zijn. Om 9 uur stapten we in de auto, reden nog even naar de Albert Heijn, om vervolgens echt op weg te gaan. Ongeveer de hele weg hadden we regen. Om half 2 kwamen we aan in Bruchhausen, Sauerland. Daar werden we hartelijk welkom geheten door de eigenaar, die ons gelijk het huisje liet zien.

Al vrij snel zijn we boodschappen gaan doen bij de REWE in Olsberg. De REWE vind ik altijd een fijne supermarkt. Die dag hebben we verder niet zoveel meer gedaan, behalve flink wat folders van activiteiten in de buurt doorgebladerd.

Zondag

Deze dag gaven ze wat regenachtig weer op. Bovendien kwamen we erachter dat het zwembad in Olsberg de hele week dicht zou zijn en dit de laatste dat was dat het open was. We besloten op deze dag maar te gaan zwemmen. Een familiekaart waarmee je de hele dag in het zwembad kon verblijven kostte wel € 10,50. Nou, voor de prijs hoef je het niet te laten. Het is wel een redelijk eenvoudig zwembad, een wedstrijdbad en een superleuk peuterbadje. In het peuterbadje waren allerlei dingen om mee te spelen en was ook heerlijk verwarmd.

We zaten nog niet goed en wel in de auto op weg naar het huis of ik zag een eiscafé. We besloten om nog even een ijsje te halen.

Maandag

Deze dag gingen we naar Wild- und Freizeitspark in Willingen, Sauerland. In deze dierentuin waren niet alleen dieren te zien, er was ook een soort pretparkje, speeltuin, sprookjesbos en in het bos stonden ook nog eens dino’s. Vooral de dino’s viel in de smaak bij de kinderen.

Het park was heel gevarieerd en ontzettend leuk. Het is niet supergroot, maar wel groot genoeg om je er een groot deel van de dag je te kunnen vermaken. Er was ook een papegaaienshow en een roofvogelshow. Alleen kwam die grote vogel van de foto hieronder niet meer terug toen hij wegvloog tijdens de show 😉

De dag begon zonnig, maar al snel liet het zonnetje zich niet meer zien deze dag. Daarom was het best wel koud in het park en dat was jammer. Verder is dit park absoluut aan te raden als je daar nog eens in de buurt bent. Prijs: volwassene € 13,00 en kinderen vanaf 4 jaar € 11,00. Joas mocht dus nog gratis naar binnen.

Na het bezoek een het Wildpark hebben we boodschappen gedaan bij de REWE en daarna weer naar huis.

Dino's in de dierentuin in Sauerland

Dinsdag

Deze dag brachten we een bezoek aan het stadje Brilon. Een leuk winkelstraatje waar je in zo’n anderhalf uur op je gemakje door bent gelopen. Voor de kinderen kochten we een paar Duitse prentenboekjes van Pixi, ze vinden het leuk als ze in het Duits (of Engels) worden voorgelezen. De ochtend daar sloten we af met een bezoek aan de pizzeria waar we een lekkere pizza hebben gegeten.

Pizza eten. Sauerland.

Daarna zijn we in Assinghausen naar een grote speeltuin geweest. Deze werd ons aangeraden door de eigenaresse van het vakantiehuisje. Deze speeltuin is van en is gelegen bij een houtbewerkingsbedrijf en gratis toegankelijk. Prachtige houten speeltoestellen en ook aan picknickbanken geen gebrek. De kinderen hebben er zo’n anderhalf à twee uur heerlijk gespeeld terwijl wij in het zonnetje een boek konden lezen.

Speeltuin bij een houtbewerkingsbedrijf, Sauerland.

Woensdag

Vandaag is het 1 mei, de dag van de arbeid, en we moesten er rekening mee houden dat er veel dicht is. We besloten om een kinderwandeling door het bos te maken, een route van zo’n 3 kilometer. Best nog pittig voor een manneke van 3 jaar, die ‘m toch helemaal gelopen heeft. Onderweg stonden er allerlei “aanwijzigen” (zoals Elin ze noemden), dat wil zeggen een bord met daarop wat uitleg over een bepaald dier. Vlak in de buurt stonden dan beelden van het betreffende dier. Zo liepen we door het bos en steeds op zoek naar de volgende aanwijzing en de beelden van de dieren. Erg leuk gedaan voor kinderen.

Kinderwandeling door het bos. Sauerland.

Onze boterhammetjes hebben we in de speeltuin opgegeten. Dat wil zeggen: papa en mama hebben hun boterhammen op, en de kinderen aten in de auto op weg naar de volgende bestemming. Geen tijd om te eten met die prachtige speeltoestellen.

Daarna reden we door naar Willingen, Sauerland, waar we met een skicabinelift naar de top van de Ettelsberg gingen. De kinderen vonden het geweldig. Bovenop de berg stond nog een toren, waar je met de lift of de trap omhoog kon en vanaf daar had je een prachtig uitzicht. Nadat de kinderen nog een poos in de speeltuin hadden gespeeld, zijn we weer met de cabinelift naar beneden gegaan. Wij moesten € 9,50 p.p betalen en de kinderen mochten gratis mee.

In het stadje zelf hebben we bij een Eiscafé nog een flinke ijscoupe gegeten. Joas een Mickey Mouse ijscoupe en Elin een Maya de Bij ijscoupe. We kunnen immers niet huiswaarts keren zonder ergens een ijscoupe gegeten te hebben 🙂

Mickey Mouse ijscoupe
Maja de Bij ijscoupe
In de skicabinelift de Ettelsberg op. Sauerland

Donderdag

Vanmorgen zijn we naar Winterberg, Sauerland, gereden en hebben daar door de winkelstraten gelopen. Voor Elin hebben we nog schoenen kunnen kopen (kan ze er weer 5 weken mee doen :S) en bij een bakker hebben we een heerlijk stuk taart gegeten en wat gedronken. Tsja, ook dat moet je gedaan hebben als je naar Duitsland op vakantie gaat. De bedoeling was om in een park in Winterberg onze boterhammen op te eten, maar we zaten nog vol van de taart. We zijn toen doorgereden naar Erlebnisberg Kappe en hebben de kinderen daar losgelaten in de speeltuin terwijl wij heerlijk een boek konden lezen.

Daarna hebben Elin en ik samen en Arjan en Joas samen nog een ritje gemaakt van de zomerrodelbaan. De kids vonden het erg gaaf!

Vervolgens zijn we weer teruggereden naar Winterberg om daar nog wat boodschappen te doen om daarna weer terug te gaan naar ons huisje.

Nieuwe schoenen voor Elin. Sauerland.
Kinderen eten taart in Winterberg, Sauerland.
Taart eten in Winterberg, Sauerland.
Erlebnisberg Kappe, zomerrodelbaan. Sauerland.

Vrijdag

De kinderen riepen al een hele week dat ze naar de ballenbak wilden. Omdat ze regen en kou opgaven besloten we om dat deze dag te doen. Met die regen viel het gelukkig allemaal wel mee. We kwamen er de vorige avond alleen achter dat Thikos pas om 14:00 uur openging. Ook andere indoorspeeltuinen waren om die tijd of nog later open en sommigen zelfs helemaal niet.

De ochtend hebben we rustig aan gedaan en zijn in het huisje/tuin gebleven. Na de lunch zijn we naar Schmallenberg, Sauerland gereden om naar Thikos Kinderland te gaan. De kinderen hebben ontzettend lekker gespeeld en die hebben we de hele middag nauwelijks gezien. Ik heb mijn laptop meegenomen en er heerlijk zitten werken. Ideaal zo! Om 17:30 uur hebben we daar nog een patatje gegeten en zo tegen sluitingstijd zijn we naar het huisje gereden.

Thikos Kinderland in Sauerland

Zaterdag

Ja hoor, 4 mei, je wordt wakker en er ligt sneeuw in Sauerland! Niet op straat, maar wel op de daken, de auto’s en de bomen. Om 9:30 uur zat alles weer in de auto en zo tegen 14:30 uur waren we weer thuis. Het zit er weer op, maar wat hebben we genoten van deze week! En met het weer hebben we ook echt geluk gehad. Hoewel het best koud was, hebben we toch nog redelijk wat zon gehad en als je maar lekker in de zon en uit de wind zat was het heerlijk!

Vorig jaar zijn we ook naar Sauerland op vakantie geweest, wat we toen gedaan hebben kun je lezen in deze blog. Enne… aankomende zomer komt er weer 2x een vakantie met kinderen over Duitsland online. Hoezo Duitsland-gek 😉

Sneeuw in Sauerland
SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.