Recensie: Kroniek van een erfenis | Ingeborg van ‘t Pad Bosch

Kroniek van een erfenis

Van Godijn Publishing ontving ik 3 recensie-exemplaren. Het eerste boek is ‘Blauw Gras’ geschreven door Elly Godijn. De recensie kun je hier lezen. Ook ontving ik een kinderboek, ‘Kabouter Speurneus’, die lezen we voor aan de kinderen en een recensie volgt later. Het derde boek is ‘Kroniek van een erfenis‘ van Ingeborg van ‘t Pad Bosch, en daarover kun je in deze blog de recensie lezen.

Kroniek van een erfenis

Christiaan van Weelen Sr. en zijn vrouw Maria en dochtertje Julia verhuizen vanuit Nederland naar New York. Dhr. van Weelen is handelaar in menselijk haar en heeft een goedlopend bedrijf. In 1885, niet lang na de verhuizing naar New York, wordt Christiaan van Weelen Jr. geboren. Zijn moeders oogappeltje, maar door zijn vader flink gekleineerd vanwege zijn anders-zijn. Homoseksualiteit werd in die tijd gezien als een ziekte waarvan je genezen kon worden en Christiaan gaat dan ook onder behandeling.

In 1909 besluit zijn vader om terug te keren naar Nederland, naar Eindhoven. Daar kan Christiaan eindelijk eens een man worden en zin aan zijn leven geven. Zijn zus Julia blijft in New York achter bij advocaat Glatzmayer.
In korte tijd sterven zijn beide ouders en ook Julia. Zijn vader laat hem een erfenis achter, een lege, ongrijpbare erfenis. Christiaan wil laten zien dat ook zijn leven iets waard is en hij wordt een echte kunstkenner. Hij heeft flink wat schilderijen en andere kunst in zijn bezit. Ondertussen blijft hij op zoek gaan naar de ongrijpbare erfenis Op een dag gaat hij samen met een goede vriend Pé naar New York om daar zijn eigen kunst in veiligheid te brengen bij Glatzmayer. Dit vanwege de Tweede Wereldoorlog die volop aan gang is en de Duitsers zijn villa bezetten. Verrassend komt hij terug met de erfenis van zijn vader.

Tijdens de oorlog besluit Pé om zijn dochter Hannah bij Christiaan onder te brengen. Hannah zorgt voor hem tot zijn dood en zij ontvangt de hele erfenis van Christiaan. Als ook Hannah overlijdt gaat haar kleinzoon op zoek naar het verhaal van Christiaan en van zijn overgrootvader Pé. Hij komt uiteindelijk in New York terecht en daar komt pas de waarheid op tafel. Twee generaties verder.

Mijn mening

Om maar met de deur in huis te vallen; ik ben niet onverdeeld enthousiast over dit boek, al heeft het verhaal ook zeker zijn positieve punten. Het verhaal is heel boeiend en spannend. Je wilt door blijven lezen om achter de waarheid van het verhaal te komen, en die is interessant. De schrijfstijl is zeer prettig, waardoor het een fijn boek en de moeite waard is om te lezen. Het thema van dit boek is ook zeker geen alledaags thema wat in veel boeken voorkomt, vanuit dat oogpunt gezien is het een origineel thema, een boek waarvan er geen 13 in een dozijn gaan.

Toch is er iets wat minder prettig is aan het boek. Het verhaal begint nog voor 1885 en het eindigt zo’n 100 jaar later. In het verhaal worden grote sprongen genomen. Het verhaal begint vanuit het oogpunt van Christiaans moeder Maria. Vervolgens wordt het verhaal verder beschreven vanuit Christiaan, vanaf zijn geboorte tot zijn dood. Zo loopt hij als kleuter aan de hand van zijn moeder, op de volgende dag is hij 20. En voor je het weet is het een bejaarde man van ergens in de 90. Als Christiaan is overleden gaat het verhaal verder vanuit Hannah, die op dat moment ook ineens oud is en enkele hoofdstukken later ook overlijdt. Haar kleinzoon pakt de draad op en komt, twee generaties later, achter de waarheid van een familiegeheim. En ook Pé komt tussendoor nog aan het woord.

Doordat er veel in het boek gebeurt en er ook geen jaartallen bijstaan, is het verhaal soms best wel verwarrend en veel. De leesbaarheid had zeker al een stuk prettiger geweest als er boven elk stuk een jaartal bijgestaan had en de persoon door wiens ogen dat hoofdstuk is verteld.

Productinformatie

Titel: Kroniek van een erfenis
Auteur: Ingeborg van ‘t Pad Bosch
Uitgeverij: Godijn Publishing
Verschijningsdatum: september 2018
ISBN: 978-94-92115-71-3
Aantal pagina’s: 296
Prijs: voor € 18,95 te koop bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *