Recensie: De schaduw van Elvira | Sietske Scholten

De schaduw van Elvira

Laatst ontving ik van Sietske Scholten het indrukwekkende boek Beet. Een zeer aangrijpend en indrukwekkend boek dat je in één ruk uit wilt lezen. Een boek over liefde, Lyme en loslaten. Nu kun je op de website van Sietske ook een digitale versie van het boek ‘De schaduw van Elvira‘ aanvragen. Dat heb ik gedaan en ik ontving het boek in mijn mailbox. Na het lezen van het prachtige boek ‘Beet’, was ik daarna flink nieuwsgierig naar dit boek. En ik kan je vertellen; ook dit boek heb ik in één ruk uitgelezen. Ik vertel je in deze recensie meer over dit boek.

De schaduw van Elvira

Maura Hofsteijn is een bekende actrice en is dagelijks op tv te zien in een goed bekeken Nederlandse serie. Ze heeft een stijlvol ingericht appartement en haar leven gaat voor de wind. Ze ontmoet tijdens een stapavondje een leuke jongen, Mark. Het is liefde op het eerste gezicht. Enkele dagen later overlijdt haar oude oma. Haar oma is als een moeder voor haar geweest nadat haar beide ouders waren overleden toen Maura nog maar 8 jaar oud was. Maura’s grootouders namen haar in huis en zorgden voor haar. Haar tweelingzus Elvira heeft ze sindsdien nooit meer gezien en Maura heeft geen idee waar ze is.

Op de afscheidingsdienst van haar oma staat ze ineens oog in oog met haar tweelingzus Elvira. Het leven van Elvira blijkt helemaal niet zo makkelijk en succesvol te zijn geweest als dat van Maura, maar ze laat er maar weinig over los. Elvira heeft ook een kind, Eliza, een broodmager meisje van 8 jaar vol met blauwe plekken. Te pas en te onpas staat Elvira voor de deur en vraagt of Maura voor Eliza wil zorgen. Maura wil graag voor Eliza zorgen, maar dat blijkt ingewikkeld te zijn in combinatie met haar werk. Ze verschijnt te laat of komt niet opdagen en haar baan staat op het spel. Haar succesvolle leven begint langzaam maar zeker af te brokkelen.

Oude wonden

Bovendien worden er bij Maura door de ontmoeting met Elvira flink wat oude wonden opengereten. Ze krijgt flashback over de gebeurtenissen die zij zelf als 8 jarig meisje heeft meegemaakt.

Door deze gebeurtenissen wordt haar ook duidelijk dat haar bekendheid in het land ook een keerzijde heeft. De roddelbladen staan vol met negatieve verhalen en nergens kan ze meer alleen zijn, zonder dat de pers foto’s van haar maakt. Bovendien blijkt Mark, haar gloednieuwe vriend, helemaal idolaat van haar te zijn en ze vraagt zich af of hij wel te vertrouwen is. Is het misschien een journalist die haar op deze manier probeert uit te horen over haar verleden? Haar buurman, meneer Wiersma, komt ze altijd tegen in de hal of lift van haar appartementencomplex en hij blijkt dingen te weten waarvan Maura zich afvraagt hoe hij het weet. En als ze dan ook nog eens door haar hele huis cameraatjes vindt, is ze helemaal ten einde raad.

Een gruwelijke herinnering laat zich niet verdringen. Vroeg of laat zal zij zich tonen. Onherkenbaar vermomd en levensgevaarlijk.

Mijn mening

Nadat ik ‘Beet’ van Sietske Scholten in één ruk heb uitgelezen, was ik ook zeer nieuwsgierig naar haar andere boeken. Via de haar website kun je een digitaal exemplaar van het boek ‘De schaduw van Elvira’ aanvragen en dat heb ik gedaan. Dit boek is een boek waar je van begin af aan in meegezogen wordt. Eenmaal begonnen wil je niet meer stoppen. Al snel wordt duidelijk dat Maura het een en ander in haar jonge leven heeft meegemaakt, al weet je niet wat. En gedurende het lezen komen er steeds meer vragen bij waar je graag een antwoord op zou willen weten.

Waar is Elvira gebleven na het overlijden van hun ouders? Waarom kon Maura wel bij haar opa en oma wonen en Elvira niet? Hoe zijn de ouders van deze tweelingzusjes om het leven gekomen? Wie is Mark? Heet Mark wel echt Mark en woont hij wel op de plek waar hij zegt dat hij woont? Is hij te vertrouwen? Waarom staat meneer Wiersma altijd in de hal als Maura daar ook aankomt? Hoe weet meneer Wiersma van de gebeurtenissen af die zich in het leven van Maura hebben afgespeeld? Wat is er in het leven van Elvira allemaal gebeurd? Wie is de vader van Eliza? Wie heeft de cameraatjes in haar huis geplaatst? Allemaal vragen waar je stukje bij beetje antwoord op krijgt als je het einde van het boek nadert.

Vlotte schrijfstijl

Sietske heeft een ontzettend vlotte schrijfstijl. Het volgende hoofdstuk begint waar het vorige is geëindigd en zo wordt het een prachtig doorlopend verhaal. In het boek wordt vanaf de eerste bladzijde de spanning flink opgebouwd tot aan de laatste bladzijde toe. Op het eind wordt alles pas duidelijk en krijg je op al je vragen een antwoord. Het heeft zeker geen open eind en daarmee is het boek een mooi afgerond geheel. Al vond ik het wel jammer dat het uit was, omdat ik eigenlijk nog een wel poosje door zou willen lezen.

Zoals vaker met thrillers, niets is wat het lijkt. Je wordt telkens weer op een ander spoor gezet en het plot is dan ook verrassend te noemen. Meer ga ik er niet over zeggen, ik wil niet teveel verklappen. Je kunt nog steeds via haar website een digitale versie van dit boek aanvragen en het zelf lezen. Ik kan dan ook iedereen aanraden om naar haar website te gaan, je emailadres in te vullen en het boek te ontvangen (je emailadres is 100% veilig). En wacht met lezen totdat je tijd hebt om het in één ruk uit te lezen. Of kun je al niet meer wachten?

Productinformatie

Titel: De schaduw van Elvira
Auteur: Sietske Scholten
ISBN: 978-94-92270-02-3
Verschijningsdatum: december 2015
Aantal bladzijdes: 180

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *