Vakantie met kinderen: Duitsland | Thüringer Wald

Thüringer Wald

De eerst week van de vakantie waren in de Harz in Duitsland. Een verslag kun je hier lezen. In deze blog lees je onze belevenissen van de tweede week van onze vakantie in Thüringer Wald.

Zaterdag

Vandaag is het wisseldag. We lieten het ene huisje in de Harz achter ons om naar het volgende huisje in Thüringer Wald te gaan. Vanmorgen hadden we al snel de spullen in de auto geladen en om 8:45 uur waren we op weg. Omdat we pas na 14:00 uur in het huisje terecht konden, hebben we eerst een bezoek gebracht aan de stad Erfurt, een stad die op de route lag. We hebben daar ongeveer anderhalf à twee uur rondgelopen en bij de Nordsee een broodje met vis gegeten. Erfurt is een prachtige stad en zeker een bezoek waard. Daarna was het nog ruim een uur rijden naar Neuhaus am Rennweg. Tegen drieën kwamen we daar aan, de sleutel zat op de deur, dus we konden zo naar binnen.

Die middag hebben we nog boodschappen gedaan in de Rewe, die hier vlakbij is. Verder hebben we niets meer gedaan. De kinderen mochten voordat ze gingen slapen nog in bad. Dat is voor hen een feestje omdat we thuis geen bad hebben.

Erfurt

Het huisje

In plaats van een ferienwohnung  kun je gerust over een ferienhaus spreken. Het is gewoon een best groot huis. Je komt binnen in een ruime hal om vervolgens uit te komen in de keuken. De keuken leidt naar een toilet/doucheruimte, een slaapkamer met 2 eenpersoonsbedden en naar een zeer ruime woonkamer. Vanuit de woonkamer kun je met de trap naar boven. Daar is nog een toilet/badkamer en een zeer ruime slaapkamer met een tweepersoonsbed. Het tweepersoonsbed heeft een hoog voeteneind, dus Arjan moet het matras op de grond leggen, anders past hij niet in bed, maar daar is ruimte genoeg voor.

En leuke van dit vakantiehuis is dat je een compleet huis hebt. Het huis is daarmee vele malen groter dan het huisje van vorige week. Tegelijkertijd is het huis niet meer dan alleen met het hoognodige ingericht. Er zijn veel open ruimtes en daardoor is het minder sfeervol te noemen.

Het aanrecht is echter wel klein, de werkruimte om te koken is heel beperkt. En met een vrij kleine koekenpan wordt koken ook een uitdaging. En weer zeggen we: ‘De volgende keer nemen we onze eigen koekenpan mee.’ De eettafel is net zo klein als in het andere huisje, alleen hebben nu wel de ruimte om de tafel uit te trekken en daarmee groter te maken.

In het vorige huisje was het eerste wat opviel dat het ontzettend schoon was. Bij dit huisje leek dat ook zo op het eerste gezicht. Maar op de eerste avond werd ik wat benauwd en de volgende ochtend werd ik met barstende hoofdpijn wakker (lang leve de huisstofmijtallergie). Een blik onder de bank en op de kast bevestigde onze vermoedens. Verre van schoon en stofvrij dus.

De grootte van het huisje is fijn. Het is verder ook een heel prima huis om er een week in te verblijven. Het is alleen wat minder knus en gezellig.

Kosten: € 435,- inclusief Kurtax, eindschoonmaak, beddengoed, handdoeken, internet. Het aantal handdoeken en handdoeken met theedoeken is wel wat weinig voor een hele week. Maar ik neem altijd wat reserve mee van huis, dus daar komen we wel mee toe.

Dit huisje in Thüringer Wald hebben we weer gevonden bij Traum Ferienwohnungen. Zie onderaan mijn review over het huisje en het antwoord van de eigenaar 😉

Zondag

In de ochtend gingen Arjan en Elin eerst op zoek naar een Bäckerei. Helaas waren de bakkerijen niet open op zondag (wat meestal wel het geval is in Duitsland). Omdat we toch naar Saalfeld wilden, zijn we daar eerst maar het centrum ingelopen en hebben we daar een bakker gezocht. Vervolgens zijn we daar naar de Feengrotten geweest. Na ja, in de grotten zijn we niet geweest, maar wel in het Feeënbos. De grotten leken ons prachtig, maar de minimum aanbevolen leeftijd is 4 jaar. Nu is Joas dat wel over 3 maanden, maar wel lazen ook dat de rondleiding ca. een uur zou duren en omdat het toch in het Duits zou zijn, leek ons dat nog niet helemaal geschikt voor onze kinderen. Zoiets komt over een paar jaar wel.

Het Feeënbos was echter wel een schot in de roos. Eigenlijk is het een belevenisbos waar van alles te beleven valt en te spelen is. We waren nog niet koud binnen of Elin zag een fee lopen. Bovendien vertelde de fee dat je in het hutje verderop als fee kon laten schminken. Nou dat hoefde je haar geen 2x te zeggen. Een paar minuten later kwam Elin prachtig geschminkt én met een edelsteen weer naar buiten. Joas wilde niet. Een poosje later ging Elin weer het hutje naar binnen en heeft ze gevraagd of ze nog een keer geschminkt mocht worden, maar dan op haar arm. Toen wilde Joas ook wel, maar dan ook op zijn arm.

Daarna hebben we daar nog in de speeltuin bespeeld en zijn we weer naar huis gereden.

Kosten: Het Feeënbos kostte voor 2 volwassenen en 1 kind € 21,00. Joas mocht nog gratis naar binnen.

Feeenwald Thüringer Wald
Geschminkt als fee
Schminken als fee Thüringer Wald
Geschminkt als fee Thuringer Wald op de arm
Schminken in het feeënbos Saalfeld
Elin van de glijbaan Thuringer Wald

Maandag

Vandaag zijn we naar het Fröbelwald gereden. Daar kun je een wandeling van zo’n 1 km maken en van activiteit naar activiteit lopen. De activiteiten die je tegenkwam vielen wat tegen, maar halverwege was een waterspeelplaats waar de kinderen heerlijk hebben gespeeld. Daar konden ze zich uren vermaken. Op die plek hebben we ook gepicknickd en wij hebben ons daar vermaakt met een boek.

Daarna zijn we naar een Midgetgolfbaan in Schmiedefeld gereden. En leuk en gemoedelijk midgetgolf terreintje met ook een speeltuintje voor de kinderen. Voor Elin is midgetgolfen nog best moeilijk, maar met goed oefenen lukt het al redelijk. Joas kreeg een mini-kinderstokje en heeft op zijn manier ook het balletje in het putje gemikt. En als het niet lukte, dan maar met de handen. En ik heb gewonnen van Arjan. Toch nog een spel waar ik beter in ben 🙂

Kosten: € 10,00 voor het midgetgolfen in Thüringer Wald.

Midgetgolf Schmiedefeld Thüringer Wald
Waterspeelplaats Frobelwald Thüringer Wald

Dinsdag

Vandaag hebben we de stad Sonneberg, Thüringer Wald bezocht. In de winkelstraat was een waterspeelplek en je raad het al, de kinderen vermaakten zich daar prima. Gelukkig had ik voor beide kinderen een extra setje kleding in mijn tas zitten.

En het bezoekje aan de stad zijn we doorgereden naar Nautiland. Een vissendierentuin, zoals we het de kinderen hebben uitgelegd. Aquaria met prachtige vissen die je daar kunt bewonderen. Maar ook waren er leguanen, vogelspinnen, slangen, een krokodil, stokstaartjes, eekhoorntjes en nog veel meer. Het was daar prachtig griezelig. Ook is daarbinnen een junglespeelplek voor de kinderen. Het is niet supergroot daar, met zo’n anderhalf uur ben je daar wel uitgekeken.

Vervolgens zijn we naar een bakkerij gereden en hebben we daar wat gedronken en een taartje gegeten.

Kosten: € 18,00 voor een familiekaart in Nautiland.

Nautiland Sonneberg Thüringer Wald
Nautiland
Slangen in Nautiland
Nautiland Thüringer Wald
Zeepaardjes in Nautiland
Waterspeelplaats in Sonneberg
Waterspeelplaats Sonneberg Thüringer Wald

Woensdag

Ze gaven het al op; keiharde regen. En dat bleek ook wel. In de ochtend stortregende het. En daarom planden we een bezoek aan het zwembad. We hadden al een zwembad opgezocht, maar toen we nog even op de website keken bleek deze dicht te zijn. En dat in de zomervakantie. Dus toen maar op zoek naar een ander zwembad. Gelukkig vonden we deze in Sonneberg. Het was een prachtig zwembad. Naast een groot wedstrijdbad, was er ook een groot zwembad met bubbelbad, stroomversnelling, glijbanen en nog meer. De kinderen hebben zich er prima vermaakt!

Verder hebben we deze dag niets meer gedaan.

Kosten: € 18,00 voor een familiekaart voor 3 uur zwemmen.

Donderdag

Vandaag zijn we weer naar Saalfeld gereden. Vlakbij het Feeënbos is ook een wandelbelevenisroute door het bos. De wandeling is zo’n 2,5 à 3 km. Het eerste stuk was best een pittige klim naar boven en met mijn zere voetje (jicht waar ik maar niet vanaf kom) was dat niet zo heel fijn. Tijdens de wandeling kom je allerlei dingen tegen waar je wat van kunt leren. Voor de kinderen is dat superleuk als ze steeds van iets naar iets kunnen lopen en daar even wat kunnen doen en wat van kunnen leren. Ze leren over de verschillende voetstappen van de dieren, over de jaarringen, of kunnen verspringen, of klimmen en klauteren.

Daarna zijn we naar het centrum van Saalfeld, Thüringer Wald gereden om even wat te gaan eten. Daar kwamen we een slagerij tegen waar je ook verschillende menu’s kon bestellen. Er waren verschillende mensen op het terras aan het eten en we zagen al dat het eten er goed uitzag. We hebben daar een wienerschnitzel met friet en groenten gegeten. Voor de kinderen hebben we één bord eten besteld. Daar doen ze in Duitsland helemaal niet moeilijk over. Je krijgt er zo een extra bord en bestek bij. Kosten: € 18,80 voor 3 menu’s en 4x drinken. Echt geen geld en het smaakte ontzettend goed en we hebben onze buik vol gegeten.

Die middag zijn Arjan en de kinderen nog naar een speeltuin geweest en ben ik in het huisje gebleven.

Saalfeld Thüringer Wald
Wandelbos Thüringer Wald

Vrijdag

Ik wilde gewoon eens lekker alleen een dagje thuisblijven, daarom zijn Arjan, Elin en Joas met z’n drieën op pad geweest. Ze zijn eerst naar het Huis der Natuur geweest. De kinderen vonden het daar superleuk. En vervolgens nog naar een speeltuin en hebben ze nog een wandeling gemaakt.

Eenmaal thuis wilde Elin nog naar de speeltuin in het dorp, en hup, daar gingen ze weer met z’n drieën. Zelf heb ik lekker alleen boodschappen gedaan en gewerkt en alles weer opgeruimd en ingepakt voor ons vertrek uit Thüringer Wald naar huis.

Zaterdag

Om 8:30 uur reden we weg uit Neuhaus am Rennweg, Thüringer Wald. Helaas zat het eerste deel van de reis al tegen. Door allerlei wegafsluitingen en omleidingen die niet goed aangegeven hadden we geen idee hoe we het gebied uit moesten komen naar de snelweg. Maar hoera, het is gelukt. We hadden daardoor wel een uur vertraging.

Halverwege de middag hebben we nog bij de McDonalds een McFlurry gehaald en bijna thuis hebben we in Bleiswijk nog bij de McDonalds gegeten. Daar zag ik in het haar van Joas een teek zitten die bijna niet van deze dag kon zijn. Dus eenmaal thuis heb ik gelijk de HAP gebeld en kon ik snel antibiotica voor hem halen bij de dienstapotheek.

Zo, onze vakantie zit er weer op.

#nospon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *