Review: Manimo verzwaringskussen Dolfijn – Educadora

Manimo verzwaringskussen dolfijn

Een tijdje geleden schreef ik al een review over de GeoStix die te koop zijn in de webwinkel Educadora. Van Educadora ontving ik nog een product, de Manimo Verzwaarde Dolfijn. Wat het is en waarvoor het verzwaringskussen bedoeld is, lees je in deze blog.

Wat is prikkelverwerking?

Een prikkel is informatie die via onze zintuigen binnenkomst; zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Deze informatie wordt in onze hersenen verwerkt, dat wordt prikkelverwerking – ook wel sensorische informatieverwerking – genoemd.

Er zijn kinderen die problemen hebben met de prikkelverwerking. Deze kinderen reageren té sterk of juist nauwelijks op de prikkels die binnenkomen en hebben moeite met het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor geluiden of erg veel last hebben van het labeltje aan de kleding.

Overprikkeling

Als er veel meer prikkels binnenkomen dan door de hersenen kan worden verwerkt, dan raakt een kind overprikkeld. Dat kan leiden tot angst, onrust of ongewenst gedrag.

Iedereen heeft behoefte aan warmte, veiligheid en geborgenheid. Diepe druk geeft een rustgevend effect bij overprikkeling en als kinderen angstig of onrustig zijn. Denk aan die stevige knuffel die je krijgt als je overstuur bent en baby’s die worden ingebakerd als ze onrustig zijn.

Door de diepe druk worden kinderen minder geraakt door binnenkomende prikkels en het geeft een veilig en beschermd gevoel. Door de diepe druk kunnen kinderen beter omgaan met overprikkeling en worden driftbuien verminderd, de concentratie verbeterd en zullen ze sneller in slaap vallen.

Diepe druk

Er zijn diverse middelen die zorgen voor diepe druk en ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid en geborgenheid die je kunt voelen in een hangmat. De hangmatten van Tropilex bieden veiligheid, geborgenheid en een moment van relaxen. De ultieme manier om te ontprikkelen en ontspannen. Maar, er zijn bijvoorbeeld ook verzwaringskussens, -dekens, -vesten en -knuffels. Van Educadora ontving ik Manimo verzwaringskussen Dolfijn die 2 kilo weegt. Deze knuffel helpt kinderen om in de klas geconcentreerd te blijven, om overtollige energie te verminderen en zorgt voor de nodige rust om te gaan slapen. En … het is gewoon een leuke en super zachte knuffel.

De dolfijn heeft een halfronde vorm en is ideaal om in de nek te leggen. Ook kan het op de buik of de rug gelegd worden tijdens het liggen en het past uitstekend op de schoot van een kind. Vanwege het gewicht wordt er een gebruiksperiode van ongeveer 15 minuten aanbevolen.

Mijn mening

Zit je kind ondersteboven aan tafel? Ligt het met flapperende benen als het even naast je in bed komt liggen? Zit het meer naast de stoel dan op de stoel? Lijkt het of je kind te veel energie heeft? Met Elin ging ik een tijd geleden naar de Fysiotherapeut voor Sensorische Integratie. Er is mij aangeraden om diepe druk toe te passen. Of ik goed kan naaien werd er gevraagd, dan zou ik zelf een kussen kunnen maken.

Ik had een kussen gevuld met ongeveer 1,5 kilo gedroogde bruine bonen. Tijdens het eten zat Elin met dit kussen op schoot en warempel, ze zat rustig aan tafel en niet elke keer ondersteboven. Ondertussen zijn alle bonen in de kussen naar beneden gezakt. Toen ik benaderd werd door Educadora gaf ik aan dat een nieuwe verzwaringskussen welkom was. Ik ontving deze superleuke dolfijn. De stof is erg zacht om aan te voelen en het kussen ligt fijn in je nek of op je schoot. Dit kussen in mijn nek vind ik zelf ook nog fijn. De vorm is veel prettiger dan een ‘gewone’ vorm van een kussen omdat deze beter op je schoot blijft liggen en de vorm van je lichaam aanneemt.

Ik moet zeggen dat het met Elin ook weer een stuk beter gaat met haar gedrag. In groep 2 had ze een super lieve juf die haar ontzettend hard heeft laten groeien en die haar de uitdaging bood die ze nodig had. Eigenlijk ben ik nog wel eens benieuwd of er een relatie is tussen prikkelverwerking en onderpresteren.

Productinformatie

Het blauwe verzwaringskussen heeft een gewicht van 1 kilo en kost € 49,95, het paarse kussen een gewicht van 2 kilo en kost € 52,00. Het dolfijn verzwaringskussen is te bestellen op www.educadora.nl.

Wil je advies? Neem gerust contact op met Suzanne. Suzanne is gespecialiseerd in het werken met kinderen en hun ouders met aandacht- en concentratieproblemen en prikkelverwerkingsproblemen. Zij voorziet je graag van een deskundig en persoonlijk advies bij de aanschaf van producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *