Recensie: De zeven zussen – maan | Deel 5

Deel 5

De eerste drie delen van de serie De Zeven Zussen mocht in van mijn schoonmoeder lenen. Binnen twee weken had ik alle drie de delen uit, maar ja, daar is het ook vakantie voor. Deel 4 en deel 5 had mijn schoonmoeder in het Frans aangeschaft. Zo’n boek in het Frans lezen gaat ‘m voor mij niet worden. Gelukkig waren er bij de Bibliotheek maar liefst 16 exemplaren van beide delen, maar helaas ook allemaal uitgeleend. Daarom heb ik deze twee delen gereserveerd. Na zo’n anderhalve week wachten mocht ik deel 5 ophalen, en een paar dagen later ook deel 4. Eerst heb ik dus deel 5 gelezen en daarna deel 4. En dat gaat prima. Ik kan wel adviseren om met deel 1 te beginnen, maar daarna kun je de delen best in willekeurige volgorde lezen. In deze blog de recensie van deel 5.

De zeven zussen – maan

Ik vertel je eerst wat vooraf ging. Zes zussen zijn allen geadopteerd door Pa Salt en naar Atlantis gebracht. Atlantis ligt aan het meer van Genève en is een prachtig onderkomen. De zussen worden verzorgd door Marina, ook wel tot Ma afgekort. Ze is immers als een echte moeder voor hen. Er is ook een huishoudster, Claudia en een schipper, Christian.

Als de zussen zo om en nabij tussen de 20 en 30 jaar zijn vliegen ze uit over de hele wereld en bouwen daar hun eigen leven op. Maar dan krijgen ze bericht dat hun adoptievader is overleden. Ze keren allen terug naar Atlantis en krijgen daar te horen dat hun vader al is begraven. Vaders advocaat komt naar Atlantis en heeft voor elk van de zussen een brief van hun vader waarin een aanwijzing staat over hun afkomst. Daarnaast staat er een beeld in de tuin met daarop de namen van de zussen (die allen zijn vernoemd naar het sterrenstelsel de zeven zusters, echter, zus zeven ontbreekt), maar ook voor elke van de zussen de coördinaat die hen naar hun afkomst leidt en een toepasselijke spreuk.

Deel 1 gaat over de oudste zus Maia, deel 2 over Ally, deel 3 over de derde zus Star, deel 4 over CeCe en deel 5 gaat over de vijfde zus Tiggy. Elk van hen gaat op hun eigen manier op zoek naar hun afkomst. En in elk van de boeken staat ook het verhaal van de voorouders beschreven.

Tiggy

Tiggy werkt in Schotland en zorgt daar voor dieren. Vlak nadat haar vader is overleden moet ze solliciteren naar een andere baan en mag komen werken op landgoed Kinnaird van eigenaar Charlie. Charlie is arts in het ziekenhuis en heeft helemaal geen tijd om zich met het landgoed bezig te houden. Hij is getrouwd met Ulrike en ze hebben een dochter Zara. Daarnaast heb je ook Cal die op het landgoed werkt en Tiggy gaat bij hem in een cottage op het landgoed wonen. Op het landgoed mag Tiggy voor de wilde katten zorgen. Tiggy leert daar de oude gitano Chilly kennen, hij woont in een eigen cottage op het landgoed. Chilly vertelt haar dat ze een speciale gave heeft en dat ze niet lang op Kinnaird zal blijven.

Maar dan raakt Tiggy gewond en belandt in het ziekenhuis. Na een onprettig bezoek van Ulrike besluit ze om niet meer terug te keren naar Kinnaird, maar het ziekenhuis uit te vluchten en naar Granada te vliegen. Daar gaat ze op zoek naar haar afkomst. Ze moet daar naar Angelina zoeken en eenmaal daar is ze al heel snel gevonden. Ze woont daar samen met Pepe. Angelina vertelt haar het verhaal van María (overgrootmoeder), Lucía (oma, die ook een zeer bekende danseres is, en Isadora (haar moeder).

María, Lucía en Isadora

María woont in de grotten van Sacromonte. Naast 3 jongens krijgt ze nu een meisje, Lucía. Lucía is een bijzonder meisje, het dansen zit haar in het bloed. Haar vader José neemt haar al op haar tiende mee naar allerlei steden waar ze kunnen optreden. Lucía wordt een zeer bekende Flamencodanseres en reist met haar gezelschap de hele wereld over. Tijdens de oorlog laat Lucía haar moeder María en jongste broertje Pepe overkomen.

Als ze op een dag ongewenst zwanger blijkt te zijn, keert Lucía samen met haar moeder terug naar Spanje. Het grootste deel van haar familie blijkt te zijn omgekomen tijdens de oorlog, maar María ontdekt wel dat er nog een kleindochter is, Angelina. Ook Ramon, haar vroegere jeugdvriend en buurman is er nog. Ze trekken bij elkaar in en hebben het goed met elkaar. Lucía bevalt van een prachtige dochter Isadora, maar een paar maanden na de bevalling besluit ze weer te gaan dansen. Ze is niet in de wieg gelegd om moeder te zijn.

Weer terug naar Tiggy

Als Tiggy in Spanje is krijgt ze bezoek van Charlie en van haar hoogzwangere zus Ally. Charlie vertelt haar dat ze een zeer ernstige hartaandoening heeft, dat hebben ze ontdekt op het moment dat ze in het ziekenhuis in Schotland lag. Charlie beveelt haar om heel rustig aan te doen. Daarom gaat ze naar Atlantis om zich daar door Ma en Claudia te laten verwennen.

Op een dag staat Zara voor de deur, die is weggelopen van huis. Tiggy besluit om met Zara naar Schotland te gaan. Charlie vertelt zijn bijna volwassen dochter de waarheid over landgoed Kinnaird en over de ongewenste bezoeker die na lange tijd is teruggekeerd. En dan doet Tiggy een ontdekking, waarnaar ze er alles aan doet in landgoed Kinnaird in de juiste handen te houden!

Mijn mening

Ik denk dat ik een klein beetje in de herhaling ga vallen. Ik heb nu 4 delen gelezen en ze zijn stuk voor stuk prachtig. De boeken zijn elk zo’n 600 pagina’s (deel 5 is de 600 pagina’s gepasseerd) en binnen een kleine week heb je zo’n boek gewoon uit. Je wilt doorlezen, je wilt weten hoe het afloopt. Al moet ik zeggen dat als het om liefde gaat, het wel een klein beetje voorspelbaar gaat worden.

Bij elk deel is het verhaal van de zus zelf verweven met het verhaal van de voorouders. Op de een of andere manier kost het mij elke keer weer moeite om over te schakelen van het verhaal van de zus, naar het verhaal dat zich zo’n 100 jaar geleden afspeelt. Ook bij dit deel had ik weer dat ik er helemaal moest inkomen. De boeken zijn dus op dezelfde manier opgebouwd, maar elk verhaal is absoluut anders omdat het zich in een andere cultuur/land afspeelt. Met deze boek reis je dus de hele wereld over, wat de zussen trouwens ook doen. Het vliegtuig brengt hen overal.

Benieuwd naar het laatste deel

Waar ik het verhaal van Tiggy juist spannend vond, vond ik het verhaal van Lucía minder spannend. Ze leidde een vrijgevochten leven wat in het teken stond van dansen en roken, maar verder gebeurde er niets spannends. Wat wel spannend bleef is de reden waarom Tiggy is geadopteerd en welk verhaal daarachter schuilt. Ik zal hier verder ook niets over noemen in deze recensie.

Gelukkig heb ik deel 4 ook al thuis liggen en kan ik gelijk doorgaan met lezen in dit deel. Ik kan niet wachten tot deel 6 (2020) verschijnt en ik kijk al helemaal uit naar deel 7. In dat deel hoop ik antwoorden te krijgen over die mysterieuze Pa Salt en waarom hij 6 meiden heeft geadopteerd, en wie en waar de zevende zus is. Daarnaast ben ik ook heel benieuwd naar Zed en zijn vader Kreeg die in een aantal delen terugkomt, maar waar je heel veel vraagtekens bij blijft houden.

Productinformatie

Titel: De Zeven Zussen – Schaduw | deel 5
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401610247

#nospon

Reactie (1)

  • Marjo| 11 september 2019

    Ik heb ze ook allemaal gekocht en Geleen, heerlijk, baalde wel dat ik tot 2020 moet wachten. Inmiddels mijn moeder en zussen ook aangestoken met het zussen virus.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *