Review: Istanbul | White Goblin Games

Istanbul

Istanbul het dobbelspel hebben we al een hele tijd in ons bezit en hebben we ook al tientallen keren gespeeld. Wat een fantastisch spel! Een review over dat spel kun je hier lezen. Toen ik een tijdje geleden van White Goblin Games een spel mocht uitzoeken omdat ik voor hen een opdracht had gedaan, was de keuze makkelijk; het werd Istanbul, het ‘gewone’ spel zeg maar. Ook dit spel hebben we ondertussen al heel wat keren gespeeld en we vinden het een superleuk spel. Er is echter wel een nadeel; ik heb het spel alleen nog nooit gewonnen van mijn man. In deze blog vertel ik je meer over dit spel.

Istanbul

Als je de inhoud van de doos bekijkt dan denk je gelijk dat je het spel nooit gaat leren. De inhoudslijst bevat dan ook 22 items. Een hele waslijst dus. Maar gelukkig staat in de spelregels precies hoe je alles neer moet leggen en als je dat stap voor stap doet, dan kan er niks misgaan.

In dit doos zitten 16 locatietegels die je in een vierkant van 4×4 op tafel legt. Deze tegels vormen als het ware je speelbord. De naam zegt het al, elke locatietegel bevat een andere locatie waar wat te halen valt; bijvoorbeeld geld, handelswaren, bonuskaarten, handkarren, robijnen, enz. Met je handelaar en 4 assistenten loop je over het spelbord van locatie naar locatie,  maar je mag in je beurt maar 1 of 2 stappen zetten naar de volgende locatie. Tevens laat je op elke locatie waar je komt een assistent achter. Kort gezegd kun je op diverse locaties munten of handelswaren verzamelen. Deze munten of handelswaren kun je op andere locaties weer inwisselen voor robijnen. En die robijnen, daar gaat het om in het spel. Wie aan het eind van het spel 6 (bij 2 spelers) robijnen heeft verzameld, wint het spel.

Mening

De spelregels in een notendop; op diverse locaties verzamel je geld of handelswaren die je op andere locaties weer in kunt ruilen voor robijnen. Wie als eerste voldoende robijnen heeft verzameld, wint het spel. Klinkt simpel hè?! Als het zo simpel was, dan zou het spel heel makkelijk en niet zo leuk zijn. Natuurlijk zitten er nog een paar addertjes onder het gras. Je hebt bijvoorbeeld maar 4 assistenten, en zonder assistenten mag je de opdracht op een locatie niet uitvoeren. Je kunt je assistenten op locatie 7 wel weer terugroepen naar de handelaar, maar dat kost je dan eigenlijk een beurt waarin je geen geld of handelswaren kunt verzamelen.

Een andere regel is dat als je op een locatie komt waar je medespeler al staat, je munten aan deze medespeler moet geven. Maar die munten heb je nu net zelf weer nodig om robijnen te kunnen kopen. Munten sta je dus niet zo heel graag af, en zeker niet aan je medespeler.

Blauwe handelswaren zijn schaars. Laat je die nu net best wel veel nodig hebben om robijnen te kunnen verzamelen. Het spel winnen is dus best nog wel ingewikkeld.

Elk spel weer anders

Het leuke van dit spel is dat je de 16 locatietegels in een vierkant van 4×4 legt. Elk spel kun je deze tegels weer anders neerleggen. Daarmee wordt elk spel anders en vraagt het om een andere strategie. De tip is wel om de tegels de eerste paar spellen wel op dezelfde manier neer te leggen totdat je goed weet hoe het spel werkt.

Het klaarleggen van het spel duurt eventjes, er zitten veel items in de doos die allemaal op de juiste plek gelegd moeten worden. Eenmaal klaargelegd kun je het spel snel starten en gaan de beurten wel heel vlot. Met z’n tweeën kun je dit spel dan ook binnen een half uurtje spelen.

Al met al vinden wij het een zeer vlot spel met veel tactiek, maar ook met wat geluk. Want op sommige locaties wil je graag dat de dobbelstenen ook een beetje meewerken. Nu alleen nog een keertje winnen van mijn man ….

Istanbul White Goblin Games

Productinformatie

Titel: Istanbul
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 10+
Speelduur: 50 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *