Review: Istanbul het dobbelspel – White Goblin Games

Istanbul het Dobbelspel

Wie van jullie is er ook dol op spelletjes? Nou, wij wel. Een van onze favoriete spellen is Istanbul het Dobbelspel van White Goblin Games. Sinds we het in huis hebben, hebben we het al tientallen keren gespeeld. En nu, enkele jaren verder, spelen we het nog steeds regelmatig. Een blijvertje dus.

Istanbul het Dobbelspel

Inhoud

 • 1 speelbord
 • 42 handelswarenfiches
 • 3 gouden munten
 • 6 zilveren munten
 • 27 koperen munten
 • 9 speciale dobbelstenen
 • 33 bazaarkaarten
 • 24 moskeetegels
 • 31 robijnen
 • 12 kristallen
 • 4 overzichtskaarten
 • spelregels

Doel van het spel

Het doel van het spel is simpel; wie als eerste 6 felbegeerde robijnen (bij 2-3 spelers, 5 robijnen bij meer spelers) heeft verzameld is de winnaar van het spel. De spelregels zijn ook niet zo moeilijk. In een beurt gooi je 5 dobbelstenen. Daarna mag je 2 acties uitvoeren met de kleurencombinaties van je dobbelstenen. Zo kun je in een beurt bijvoorbeeld handelswaren verzamelen, geld verdienen, moskeekaarten kopen, of een bazaarkaart trekken en de opdracht uitvoeren die daar op staat. Of … je koopt een robijnen als je genoeg geld hebt verdiend, genoeg handelswaren hebt gekocht of de juiste kleurencombinatie met de dobbelstenen hebt gegooid.

Moskeekaarten

Moskeekaarten zijn extra leuk om voor te gaan. Vooral in het begin van het spel. Ook die kun je krijgen als je een juiste kleurencombinatie gooit. Zo zit er bijvoorbeeld een moskeekaart bij waarbij je elke beurt een actie extra mag uitvoeren. Daarmee vergroot je de kans op het kunnen kopen van die felbegeerde robijnen. Met het kopen van een andere moskeekaart mag je elke beurt een extra dobbelsteen gooien (tot max. 9 dobbelstenen). Daarmee heb je meer kans om de juiste kleurencombinaties te gooien. Of wat dacht je van een kaart die je elke beurt 3 muntjes geeft? Of een moskeekaart die je elke beurt een kristalletje geeft en waarmee je bij inzet van het kristalletje een paar dobbelstenen nogmaals mag gooien? Maar let wel; het is met 5 dobbelstenen niet makkelijk om de juiste kleurencombinatie te gooien voor deze moskeekaarten.

Het doel is simpel, de spelregels zijn eenvoudig, maar nu het winnen nog. Dat is toch wel echt een ander verhaal. Je hebt in principe maar 2 acties die je per beurt mag uitvoeren. Maar na het werpen van de dobbelstenen kun je soms meerdere acties uitvoeren. Wat is dan slim om te doen, en welke 2 acties kies je dan?

Lees ook: Review: Istanbul | White Goblin Games

Mijn mening

Er zijn spellen die met z’n tweeën niet zo leuk zijn om te spelen. Dit spel is met z’n tweeën wél heel leuk. De eerste paar potjes die wij speelden moesten we echt in het spel komen. Na het gooien van de dobbelsteen moet je 2 acties uitvoeren. Maar op je overzichtslijstje staan wel een stuk of 10 verschillende acties beschreven waar je uit kunt kiezen. In het begin loop je de hele overzichtskaart langs om te kiezen welke acties je met je worp kunt uitvoeren.

Daarnaast heb je ook nog eens de bazaarkaarten. Bij elke kaart die je trekt moet je weer even in de spelregels kijken wat die kaart betekent. Dat geldt ook voor de moskeekaarten. De eerste paar spelletjes duurden dan ook vrij lang. Dan gaat het alleen nog maar om de spelregels, wat tactiek betreft doe je maar wat. Na ongeveer 5 potjes begint het echte werk. De overzichtskaart heb je eigenlijk niet meer nodig, je weet alle acties uit je hoofd. En de betekenis van de bazaarkaarten en moskeekaarten weet je nu ook allemaal. Eigenlijk zijn de spelregels helemaal niet zo moeilijk, die zijn zelfs eenvoudig.

Oefenen met de spelregels

In het begin van het spel is het handig als je een paar moskeekaarten kunt verzamelen. Je moet daarbij wel 3 dobbelstenen in dezelfde kleur gooien, of 4 verschillende kleuren. En met 5 dobbelstenen is dat niet onmogelijk, maar de kans is niet heel groot. Heb je kristalletjes in je bezit, dan mag je één of meerdere dobbelstenen opnieuw werpen, en daarmee hoop je wel de juiste kleurencombinatie te gooien. Moskeekaarten geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een extra dobbelsteen te werpen, of om per beurt drie acties uit te voeren  in plaats van twee. Hoe meer (verschillende) moskeekaarten je hebt, hoe groter de kans om robijnen te kunnen kopen. En daar gaat het dan ook om in het spel.

Geluk en tactiek

Het spel is voor een deel een geluksspel. Het gebeurde ons een paar keer dat of Arjan of ik in het begin van het spel een aantal moskeekaarten konden kopen, maar de ander bleef hierin flink achter. Dan is het wel moeilijk om nog bij te komen of zelfs te winnen. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Maar het is niet alleen maar geluk, je komt ook voor lastige keuzes staan. Per beurt mag je maar twee acties uitvoeren, maar soms kun je er eigenlijk wel vier uitvoeren. Waar ga je dan voor? Zou die felbegeerde robijn er in de volgende beurt nog liggen, of heeft je tegenstander die dan al weggepakt?

Wij vinden Istanbul het Dobbelspel een erg leuk spel. We pakken het er nu vaak bij. Je speelt het in een minuut of 20 als je het eenmaal goed door hebt. Het heeft wel een beetje een verslavende werking. Als je eenmaal een potje hebt gespeeld, dan wil je nog een potje spelen en daarna nog een.

Productinformatie

Titel: Istanbul het Dobbelspel
Uitgever: White Goblin Games
Aantal speler: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speeltijd: 30 minuten

Istanbul het Dobbelspel | White Goblin Games


Lees ook: Review: Machi Koro Haven | White Goblin Games
Lees ook: Review: Rovers van de Noordzee | White Goblin Games

Reactie (1)

 • lifestylemommys| 26 juli 2018

  Dat klinkt als een heel leuk spel, hoewel ik me een beetje afvraag of ik met mijn slechte geheugen de regels kan onthouden. Het klinkt verder als een heel uitdagend spel dat ik zeker zou kunnen spelen 🙂

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *