Review: Escape Room The Game – 2-spelers Editie

Escape Room The Game

Ik schreef al eerder een artikel over de influencersmiddag van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 en de goedgevulde tas die ik na afloop meekreeg. Eén van de genomineerde items die ik aangevinkt had was niet voor de kinderen, maar voor onszelf. Een item uit de categorie 18+. Als je mij al een tijdje volgt dan weet je vast wel dat mijn man en ik gek zijn op spelletjes, dus ik kon het niet laten om ook een spel te kiezen. Het werd Escape Room The Game, een editie voor twee spelers van Identity Games. In deze blog vertel ik je of we op tijd ontsnapt zijn.

Escape Room The Game

Het spel bevat 1 introductie-avontuur en 2 complete avonturen. Tijdens het spel heb je ook een mobiele telefoon nodig met de Escape Room The Game app óf de Chrono Decoder uit het basisspel.

Het introductie-avontuur is een spel waarin je in 15 minuten moet proberen te ontsnappen. Door dit introductiespel weet je hoe het principe werkt en je daarna direct vol aan de slag kan met een compleet spel. Op die manier verlies je tijdens je eerste spel geen tijd aan het uitvinden hoe het werkt.

Een compleet spel bestaat uit 3 delen. In elk deel moet je de sleutels zien te vinden om naar het volgende deel te kunnen. Dit doe je door puzzels en opdrachten op te lossen en aanwijzingen te volgen. In de handleiding staat precies aangegeven bij hoeveel tijd je een aanwijzing mag vragen die je een stapje verder brengt naar de oplossing. Die aanwijzing is niet met het blote oog te lezen. Je hebt daarvoor een rood venstertje nodig die je boven de tekst houdt en dan de aanwijzing kunt lezen.

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Escape Room The Game is genomineerd in de categorie 18+

De mening van de jury:

Heel leuk om Escape Room The Game met twee mensen samen te kunnen spelen. Een goede prijs/kwaliteit verhouding voor dit spel.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

De Escape Room voor twee spelers bestaat uit twee spannende scenario’s: Kidnapped en Prison Island, plus een introductiespel. Je moet samen puzzels oplossen en aanwijzingen vinden om binnen een uur uit je benarde positie te ontsnappen. De gevonden codes kun je invoeren in de chrono decoder (uit een eerder Escape Room spel) of een app. De tijdsdruk en de scenario’s maken het spel spannend. Het spel vraagt om logisch en flexibel (out of the box) denken, probleemoplossend vermogen, planning en overzicht en emotieregulatie als de tijd begint te dringen. Goed samenwerken en elkaars kracht benutten zijn belangrijk om op tijd tot de oplossing te komen. Leuk voor een spannende avond met zijn tweeën.

Mijn mening

Mijn man en ik spelen heel vaak samen een spelletje. Er gaan niet zo heel veel avonden voorbij dat we niet even een spelletje spelen. De ene keer een wat langer durend spel, de andere keer een kort spelletje. Niet elk spel is even geschikt om met z’n tweeën te spelen. Er zijn gewoon spelletjes die leuker zijn als je met meerderen bent. Dan is het fijn dat er ook spelletjes zijn die je alleen maar met 2 spelers kunt spelen. Een spel als een Escape Room hadden we nog nooit gespeeld. Het leek ons wel wat en daarom koos ik dan ook voor dit Escape Spel.

Het leuke is dat je niet tegenover elkaar een spel speelt, maar dat je samen probeert te winnen van de tijd. En dat is nog niet makkelijk. Het begon al goed (niet dus) met het introductiespel. We hebben het spel wel uitgespeeld, maar net niet binnen de 15 minuten. Het is trouwens wel heel fijn dat er een introductiespel is toegevoegd, daarmee leer je het spel kennen en weet je ook een beetje hoe je moet denken om tot een oplossing te komen.

Een avond later hebben we het spel Prison Island bespeeld. Ook hier was tijd een dingetje. Wel uitgespeeld, maar niet binnen de tijd. Als je in de app een verkeerde code intoetst, gaat er ook nog eens een minuut van de tijd af.

Gaat het ons het laatste spel wel lukken te ontsnappen?

En dan die laatste – Madhouse – die we enkele dagen later speelden. Het eerste deel kwamen we al niet uit. De tijd die ervoor stond was allang voorbij en we zagen het echt niet. We hebben er toen voor gekozen om naar het juiste antwoord te kijken en vervolgens verder te gaan met deel 2 en deel 3. Die delen losten we supersnel op en is het ons gelukt om binnen de 60 minuten weten te ontsnappen. Na ja, niet op een heel eerlijke manier dus. Maar als je niet verder komt moet je wat, toch!?

Wat wel fijn is dat je op internet een document kunt downloaden waarin stap voor stap staat beschreven hoe je tot de oplossingen kunt komen.

Hoewel het ons dus eigenlijk 3x niet gelukt is om op tijd te ontsnappen, vonden we het wel superleuk om te doen! Het lijkt ons zeker leuk om nog vaker zo’n spel te spelen samen.
We hadden niet de Chrono Decoder uit het basisspel in huis, daarom hebben we de app gebruikt. Een nadeeltje van de app was dat het heel lastig was om de sleutels naar het juiste gat te slepen. De sleutel floepte telkens terug naar boven en het slepen kon weer opnieuw beginnen. Dat kostte ook wel wat tijd.

Wat wel zo is, is dat je het spel maar één keer kunt spelen. Daarna heb je er niks meer aan. Omdat er niet op geschreven hoeft te worden, of niets hoeft te verknippen, kun je het daarna wel aan iemand anders geven.

Kortom; die spel is de nominatie zeker waard!

Productinformatie

Escape Room The Games voor twee spelers is verkrijgbaar voor € 14,95 bij Bol.com

#nospon

Reactie (8)

 • racheltjuh| 14 oktober 2019

  ondanks wij niet van spelletjes houden ziet het er wel leuk uit

 • Henk| 14 oktober 2019

  Spel ansich lijkt me wel leuk, maar dat je het maar 1 keer kunt spelen, zou me weerhouden het te kopen. Wellicht dat het kansrijker zou zijn als je om de x aantal maanden een nieuwe aflevering zou krijgen zodra je de oude inlevert

 • alexenlizzy| 14 oktober 2019

  Het lijkt me een leuk spel, maar dat je het maar 1x kunt spelen houd mij tegen om het aan te schaffen.

 • Wanda| 14 oktober 2019

  Wij zijn niet zo van de spelletjes, maar ik vind het op zich wel een leuk idee dat zo’n escape room nu ook als kaartspel te spelen is. Hoewel het natuurlijk wel jammer is dat je het maar 1 keertje kunt spelen.

 • Anja| 14 oktober 2019

  Leuk spel, alleen jammer dat als je het spel uitgespeeld hebt niet nog een keer kunt spelen.

 • mamaishblog| 15 oktober 2019

  Gaaf om te spelen en ideaal dat je het met z’n tweeën kan doen!

 • Dhini van Heeren| 15 oktober 2019

  Het lijkt mij spannend game. De titel al spannend Escape game.

  //dhini.nl

 • stefaanvivant| 16 oktober 2019

  oh heb dat onlangs gespeeld bij vrienden, super leuk!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *