Uitje met kinderen; het gevangenismuseum | Veenhuizen

Nationaal gevangenismuseum

We twijfelden even of het wel leuk zou zijn voor de kinderen; het Nationaal Gevangenismuseum te Veenhuizen. Toen we op de website lazen dat het in oktober kindermaand is, er ook een speurtocht gedaan kan worden en dat er op zondag 20 oktober een GIF gemaakt kan worden in het museum, besloten we toch om er naartoe te gaan. In dit artikel vertel ik je of het inderdaad een superleuk uitje is voor kinderen.

Gevangenismuseum te Veenhuizen

Misdaad en straf zijn van alle tijden. Maar de manier waarop misdadigers gestraft worden, die is door de eeuwen heen flink veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger én nu. Hoe zag een gevangenis er vroeger uit? Hoe ging men om met de gevangenen? Bekijk de maquettes, prenten en historische objecten, zoals een pijnbank en zelfs een radbraakkruis, die laten zien hoe bruut er vroeger gestraft werd…

In het Gevangenismuseum vind je nog echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. Je mag overal in! Wil je weten hoe het er tegenwoordig in de gevangenis aan toe gaat? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap.

Nationaal gevangenismuseum

Onze mening

Er zijn twee verschillende speurtochten verkrijgbaar. Een voor kinderen van 4-6 jaar en één voor oudere kinderen. Voor beide kinderen kregen wij de speurtocht van 4-6 jaar mee. In het museum ga je dan op zoek naar Lange Leo en als je die gevonden hebt kun je daar een opdrachtje doen en ook iets leren over de straffen van toen en nu.

Daarnaast kun je op de zondagen in oktober een app downloaden met een speurtocht. In het museum zijn diverse voorwerpen verstopt die gevangenen mee naar de gevangenis smokkelden, maar wat eigenlijk niet mocht. Via die app kon je het gevonden voorwerp op de foto zetten en de bijbehorende letter invullen. Aan het eind moest je van die letters een woord maken.

Joas ging met Arjan door het museum heen. Hij vond het daar prima, maar eigenlijk was hij toch nog te ongeduldig om de speurtocht helemaal te volgen. Hem moest je vooral zijn gang laten gaan en op de knopjes laten drukken en op buizen laten tikken.

Ik ging met Elin door het museum. Zij is net 6 jaar en we merken nu voor het eerst dat zij echt oprechte interesse gaat krijgen in de dingen die in een museum te zien zijn. De speurtocht via de app met de letters vond ze helemaal leuk, en ook de andere speurtocht hebben we voor de helft gevolgd. Zij vond het museum echt heel leuk.

Je kunt ook nog de gevangeniscellen bekijken en een ritje met de boevenbus rijden. Dat laatste hebben we niet gedaan trouwens. (Iets met keuzes maken; het zwembad en een activiteit met Koos Konijn is namelijk ook leuk).

Nationaal gevangenismuseum

GIF maken

Deze zondag (20 oktober) was er ook een workshop GIF maken, zo’n kort bewegend filmpje van slechts 4 seconden. Kinderen konden zich verkleden als boef, of als politie of net wat je wilde. Een leuk achtergrondje kiezen en daarna werd het filmpje gemaakt. Elin ging als boef en deed het echt superleuk. Joas en verkleden gaan niet samen, dus die ging lekker als zichzelf. De boevenmasker wilde hij dan wel weer op.

Echt een supertoffe workshop en een leuke aanvulling op het museum.

GIF maken in het nationaal Gevangenismuseum

Kortom

Voor kinderen is er veel te zien, te doen en te leren. Het is een kindvriendelijk museum. Joas van bijna 4 jaar was nog wat te ongeduldig en wellicht nog wat te jong om alles te begrijpen. Maar ook hij heeft zich er prima vermaakt. Al was hij er na een uurtje of 2 à 3 in het museum wel weer klaar mee. Elin van 6 jaar heeft zich er prima vermaakt en vond veel dingen zeer interessant. Zij toonde interesse in de filmpje de voorwerpen die er te zien waren en vroeg bij bepaalde dingen ook door.

Veenhuizen GIF - Find & Share on GIPHY

Veenhuizen GIF - Find & Share on GIPHY

Praktische informatie

Geldig van 1 januari t/m 31 december 2019

Volwassenen: € 9,50
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 4,75
Kinderen t/m 4 jaar: Gratis

Nationaal Gevangenismuseum
Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *