Review: Kang-a-roo | Strategisch spel voor kinderen van Piatnik

Kang-a-roo

Dit spel blinkt uit door zijn eenvoud. Toch komt er voor kinderen zeker strategie om de hoek kijken. En zelf voor volwassenen is het leuk om het spel mee te spelen met de kinderen. Het spel Kang-a-roo van Piatnik is zo’n spel. Leuk als de kleine kangoeroes zijn, ze blijken wel moeilijk te vangen en als je ze hebt, hoppen ze zo weer naar een ander. Ik vertel je er meer over in deze blog.

Kang-a-roo

Verhaal

De kangoeroes springen overal door de bosjes. Je moet zoveel mogelijk van deze snelle buideldieren vangen om het spel te winnen. Maar pas op, de andere spelers kunnen kangoeroes van je afpakken als je niet de juiste kaart hebt om ze te verdedigen.

Inhoud

Het spel bestaat uit:

  • 11 kangoeroes in 11 verschillende kleuren.
  • 55 speelkaarten, 5 van elke kleur
  • Spelregels

Spelregels van Kang-a-roo

Zet de Kangoeroes in het midden van de tafel.

Schud de kaarten en geef elke speler 5 kaarten. Vervolgens neem je de 5 volgende kaarten van de stapel die je apart legt, deze doen niet mee in het spel. De overgebleven kaarten leg je in een gedekte trekstapel in het midden van de tafel.

Tijdens je beurt speel je een kaart uit je hand en leg je deze met de afbeelding naar boven in het midden van de tafel. Daarbij noem je ook de kleur van deze kaart. Je pakt direct een nieuwe kaart van de trekstapel, zodat je hand meteen weer aangevuld is met 5 kaarten.

Dan zijn er twee mogelijkheden.

1. De speler die de kaart heeft neergelegd pakt de kangoeroe in diezelfde kleur uit het midden van de tafel en legt deze voor zich neer.

2. Mocht de kangoeroe al in bezit zijn bij een andere speler dan pak je de kangoeroe in die kleur bij die andere speler weg. Maar … de andere speler mag zich verdedigen door een kaart in dezelfde kleur op de aflegstapel te pakken. De kangoeroe springt dan niet over naar de speler die aan de beurt is, maar blijft in bezit van de andere speler die de kangoeroe had. Als de aanvallende speler nog een kaart heeft in diezelfde kleur, mag hij deze op de stapel gooien en krijgt hij alsnog die kangoeroe. Tenzij de medespeler zich weer weet te verdedigen.

Het spel is afgelopen als een van de spelers al zijn handkaarten kwijt is. De speler die de meeste kangoeroes in bezit heeft wint het spel.

Aanbeveling

Er wordt geadviseerd om meerdere potjes achter elkaar te spelen en elke keer het puntenaantal op te schrijven. Degene die als eerste 11 kangoeroes heeft gevangen, wint het spel.

Mijn mening

Na het avondeten wilden wij voor het eerst dit spel spelen. Arjan was de vaat in de vaatwasser aan het zetten en de aanrecht aan het schoonmaken, terwijl ik alvast de spelregels door ging lezen en het spel zou klaarleggen. Omdat het een spel voor kinderen vanaf 6 jaar is, bedachten we dat Joas (4) samen met Arjan een team zouden vormen.

Maar Arjan was nog lang niet klaar met de vaat, toen wij al in de starthouding zaten. Maar op een of andere manier had ik al door dat Joas het spel door had en dat hij het best zelf zou kunnen. Ik liet hem de kaarten open op tafel leggen zodat ik ‘m nog zou kunnen helpen. Helpen bleek absoluut niet nodig te zijn; hij had direct, maar dan ook direct, de spelregels door. En bovendien had hij ook gelijk door dat hij beter een kangoeroe bij zijn medespeler vandaan kan halen, dan er een uit het midden te pakken. Wat hij ook gelijk door had is dat je het beste een kangoeroe van iemand die de meeste kangoeroes in bezit heeft over kan laten hoppen. Slimmerd.

Iedereen kan winnen

Al na 2 potjes hebben we de doos en de deksel op zijn kant neergezet, waar Joas zijn 5 handkaarten achter kan verbergen (5 kaarten in zijn hand houden lukt hem niet). Nu spelen we het spel gewoon gezellig met zijn vieren en zijn we aan elkaar gewaagd. Iedereen kan gewoon winnen.

Het spel is snel klaar gelegd, je kunt dus snel beginnen met een spelletje. Daarnaast is het spelletje in zo’n kwartiertje ook afgelopen. Dat is dan wel weer meer dan lang genoeg voor onze 4-jarige. Het ziet er leuk uit, de kangoeroes zijn grappig en hebben vrolijke kleuren. De spelregels zijn erg eenvoudig. Na één keer spelen snappen ook kinderen de regels. Het spel is tactisch, maar niet op zo’n manier dat kinderen het niet begrijpen. Daarmee is dit spel een leuk beginnersspel om je kind steeds meer en meer mee te nemen in moeilijkere, strategische spellen.

Dit spel vinden wij dus een aanrader voor kinderen vanaf zo’n 4-6 jaar. En dit spel is geen suf spel, maar is ook voor papa’s en mama’s leuk om mee te doen.

Kang-a-roo is bedacht door Reiner Knizia, o.a. bekend van Regenwormen, Genius en Lost Cities.

Productinformatie

Titel: Kang-a-roo
Uitgeverij: Piatnik
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: 6+
Speelduur: ongeveer 15 minuten

#spon

Leestip: lees hier de review van Carcasonne Junior

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *