Recensie: Zoek mij niet | Sietske Scholten

Zoek mij niet van Sietske Scholten

Al twee keer eerder schreef ik een recensie over een boek van Sietske Scholten. Wat een eer als je op een dag een berichtje van haar krijgt met de vraag of je ook haar volgende boek wil recenseren. Aangezien ik fan ben van de boeken van Sietske, zeg ik daar natuurlijk geen nee tegen. Ik moest helaas nog een week of 3 wachten tot het boek uit zou komen en het  daadwerkelijk op de deurmat viel. Vervolgens kon ik niet meer wachten om te beginnen met lezen, maar toen ik eenmaal begonnen was, kon ik ook niet meer stoppen. De nieuwe literaire thriller van Sietske Scholten heeft als titel Zoek mij niet.

Zoek mij niet

In het boek lopen twee verhaallijnen door elkaar die op de laatste bladzijden mooi samenkomen. De ene verhaallijn speelt zich af in het heden, als de hoofdpersoon Mya 39 jaar is. De andere verhaallijn speelt zich af in het verleden, Mya is op dat moment zo’n jaar of 17.

Heden

Mya heeft een ongeluk gehad waarbij ze hersenletsel heeft opgelopen. Ze kan zich, als ze ontwaakt uit coma, niets, maar dan ook niets meer herinneren van de afgelopen 39 jaren. Als ze ontslagen wordt uit het ziekenhuis neemt Axel, die zegt haar man te zijn, haar mee naar zijn villa in Deventer. Eenmaal ‘thuis’ ontdekt ze niets wat er ook maar op duidt dat ze daar gewoond heeft voor het ongeluk. Axel beknot haar ontzettend en dat doet Mya besluiten om weg te gaan en op zoek te gaan naar haar verleden.

Stukje bij beetje komen er flarden van herinneringen boven. Lukt het haar om te ontdekken wat er zich in de afgelopen maanden heeft afgespeeld? Ontdekt ze wat haar relatie tot Axel is? Zal ze zich kunnen herinneren wat de oorzaak is van haar geheugenverlies? Dan komen er ook flarden van herinneringen boven aan Tessel, die van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Mya ontdekt langzaam maar zeker waarom de dingen gebeurd zijn zoals ze zijn gebeurd. De aangenomen waarheid wordt stukje bij beetje afgebrokkeld en Mya komt de realiteit onder ogen te zien.

Verleden

Het is zomervakantie; Mya mag voor het eerst alleen thuisblijven als haar ouders op vakantie gaan. Tessel, haar beste vriendin, zou die twee weken bij haar komen logeren. Als Mya hoort dat Tessel maar anderhalve week blijft, voelt ze zich in de steek gelaten. Na een traumatische gebeurtenis tijdens deze zomervakantie, voelt Mya zich eenzaam en leeg en is ze compleet uit het veld geslagen. Uit onverwachte hoek wordt haar troost en steun geboden, namelijk door de zoon van de tuinman die hele dagen aan het werk is in de tuin rondom het ouderlijk huis van Mya. En juist van wie ze steun zou verwachten, haar beste vriendin Tessel, laat haar in de steek, met als gevolg dat ze 20 jaar geen contact meer met elkaar hebben.

Op een dag, zo’n 20 jaar later, komen ze elkaar per toeval tegen. Het klikt meteen weer tussen hen en tijdens een avondje uit komt Mya tot een ontdekking wat haar doet besluiten om van haar man te scheiden. Mya verhuist naar Ede, het dorp waar ook Tessel recent met haar vriend naartoe is verhuisd. Als Tessel wegloopt bij haar vriend vindt ze steun bij Mya. Mya denkt dat vanaf nu alles goed zal komen, maar niets blijkt minder waar te zijn.

Mijn mening

Eenmaal begonnen met lezen, wil je niet meer stoppen. Het moet direct, maar dan ook direct uit. Helaas is het vaak niet mogelijk om een boek in één keer helemaal uit te lezen. De opbouw van het boek is perfect. Heden en  verleden speelt zich door elkaar af en komt prachtig aan het eind van het boek samen. De sprongen in de tijd worden niet aangegeven, bijvoorbeeld boven elk hoofdstuk. Toen ik voor de eerste keer een sprong naar het verleden maakte, moest ik even schakelen en had ik niet direct goed door wat er nu gebeurde. Na een klein bladzijdetje had ik door dat het zich 20 jaar eerder afspeelde en toen ik dat eenmaal wist, kostte het mij geen moeite meer om steeds weer te schakelen.

Beide verhaallijnen houden je helemaal in de greep. Aan het eind van het boek komen verleden en heden heel dicht bij elkaar en mondt het zich uit in een laatste hoofdstuk waar alle puzzelstukjes helemaal op z’n plek vallen. En dan is het boek ook uit en heeft het daarmee een mooi afgerond einde, zonder dat je met allerlei open vragen en losse eindjes blijft zitten.

Een literaire thriller

Bij een thriller is het soms zo dat het verhaal ontzettend spannend is, dat je echt wilt weten wie nu de dader van een moord is, maar dat de realiteit achter het verhaal soms ver te zoeken is. Dat is bij deze literaire thriller anders. Je ziet het verhaal voor je neus afspelen, het is een verhaal dat helemaal onder je huid kruipt. Een meeslepend verhaal. Het is eigenlijk gewoon een intriest verhaal, wat ook vandaag de dag zomaar daadwerkelijk zou kunnen gebeuren. In het boek ben je dan ook niet op zoek naar een dader, maar wil je alleen maar weten wat er nu precies is gebeurd. En die ontknoping, die lees je pas op het allerlaatste moment!

Daarmee is Zoek mij niet absoluut een aanrader die je echt gelezen moet hebben!

Productinformatie

Titel: Zoek mij niet
Auteur: Sietske Scholten
Genre: Literaire Thriller
Aantal bladzijdes: 231

Lees ook de recensie van Beet en van De schaduw van Elvira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *