Review: Smart Farmer | SmartGames

Smart Farmer

Het is één van de favoriete bezigheden van Joas; SmartGames. We hebben dan ook een stuk of 12 SmartGames in huis liggen (als het niet meer is). Pasgeleden ontvingen we de SmartGames Smart Farmer, wat nu één van de favoriete spellen is van Joas. Ook Elin pakt dit spel er regelmatig bij. Smart Farmer is trouwens de winnaar van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 in de categorie 4 & 5 jaar. En dat is niet voor niets. Wij vinden dat SmartFarmer dat dik verdiend heeft.

Smart Farmer | SmartGames

Inhoud: 2 koeien, 2 schapen, 2 varkens, 2, koeien, een weide, 3 hekjes, 3 drinkbakken en een opdrachtenboekje

De spelregels zijn eenvoudig. Je kiest een opdracht uit het opdrachtenboekje en plaats de dieren zoals getoond op de afbeelding. Vervolgens verdeel je het spelbord met de hekken in aparte weides. De paarden, koeien, varkens en schapen moeten elk apart in de weide staan. In de moeilijkere opdrachten moet elke weide ook nog eens zijn eigen drinkbak hebben.

In het boekje staan 60 opdrachten, oplopend in moeilijkheidsgraad. Het leeftijdsadvies voor dit spel is 5+.

Als kinderen Smart Farmer spelen, stimuleren ze de volgende cognitieve vaardigheden:

  • Concentratie
  • Flexibel denken
  • Planning
  • Probleemoplossend denken
  • Ruimtelijk inzicht

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Smart Farmer is genomineerd in de categorie 4 & 5 jaar:

De mening van de jury:

Een mooi vormgegeven spel met schattige kleine beestjes van thermoplastisch rubber waardoor deze zacht aanvoelen. Leer logisch denken en test je probleemoplossend vermogen. Met verschillende niveaus van makkelijk naar moeilijk.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Een mooi vorm gegeven Smart Game met boerderijdieren. Het doel is om de verschillende soorten dieren (schapen, varkens, koeien en paarden) van elkaar te scheiden met hekken. Het boekje laat plaatjes zien van de plek waar de verschillende dieren staan en vervolgens moet het kind de hekken op de juiste plek zetten om de dieren uit elkaar te houden. Dat vraagt ruimtelijk inzicht, verbeelding (mentaal visualiseren van mogelijke oplossingen), planning en out-of-the-box denken (mentale flexibiliteit). De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk opgebouwd, zodat kinderen makkelijk kunnen starten en in hun vaardigheid kunnen groeien. Daarmee wordt de motivatie behouden en de volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen geleidelijk opgebouwd. Als een kind er een keer niet uit komt, dan zijn de oplossingen in het boekje terug te vinden. In principe wordt het spel solitair gespeeld en kan daarom ook leerzaam zijn voor kinderen die moeite hebben om in hun eentje te spelen. Ze moeten het dan wel leuk vinden, dus goed om de kinderen als ouder op gang te helpen en te prikkelen om zelf verder te gaan.

Joas aan de slag met SmartFarmer op het Spellenspektakel

Onze mening

Smart Farmer wordt hier in huis niet alleen gebruikt als SmartGames. De boerderij nodigt ook onwijs uit om er gewoon mee te spelen. De boerderijdieren beleven hele verhalen. De vormgeving van het spel is daarmee zeer aansprekend voor een kind van 4-6 jaar. Daarnaast is Smart Farmer ook gewoon leuk als Smart Games.

Het spel heeft eigenlijk een dubbele moeilijkheidsgraad. Als eerste moet je de dieren op de plek neerzetten zoals getekend in het opdrachtenboekje. En geloof mij, ook dat is al best lastig. Als de dieren eenmaal staan, moet je de hekjes zo neerzetten dat elk diersoort een eigen weide krijgt. Dat is eventjes puzzelen, maar wel te doen. De kinderen komen best al ver in het opdrachtenboekje. Het grappige was dat het bij Joas best even duurde voordat hij doorhad wat nu precies de bedoeling van het spel was. Terwijl hij bij bijvoorbeeld een spel als Colour Catch, met als leeftijdsadvies 7+, meteen doorhad wat daarvan de bedoeling is. Met Smart Farmer lukt het hem trouwens wel om verder te komen in de opdrachten dan bij Colour Catch.

Hoewel we al behoorlijk was Smart Games in huis hebben, is Smart Farmer absoluut een aanwinst in onze collectie! Dit spel sluit precies aan bij de leeftijd van onze kinderen en thema boerderij is voor hen ook een aansprekend thema en mooi vormgegeven Het spel zou het ook heel goed doen op de basisschool in de kleuterklassen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *