Review: Colour Catch | SmartGames

Colour Catch

In een eerdere blog schreef ik over de influencersmiddag van de verkiezing van Speelgoed van het Jaar 2019. Tijdens deze middag mochten de kinderen vrij spelen met al het genomineerde speelgoed. Elin ging direct aan de slag met BlaZeLets van Ravensburger en heeft die middag heerlijk daarmee geknutseld. Joas ging direct aan de gang met Colour Catch van SmartGames. Na een korte uitleg van mij snapte hij direct het principe en heeft die middag al een paar opdrachten opgelost. Ik zag al dat deze SmartGames voor kinderen van 7+ bedoeld is, en wist dat Joas (bijna 4 jaar) als snel zou stranden. Maar dat is niet erg. Laat hem maar doen tot waar hij kan.

En wat een geluk; Smart Games Colour Catch zat ook in mijn goodiebag en de kinderen kunnen er ook thuis mee aan de slag.

Colour Catch van SmartGames

Colour Catch bestaat uit een speelbord met daarop 9 vakken (3×3). Elk vakje heeft een andere kleur; rood, geel, groen of blauw. Daarnaast heb je 5 speelstukken, met daarop een kikker, een salamander of een insect. De kinderen noemen het insect een libelle. Bij de opdracht in het boekje staat welke kleur de kikkers en de salamanders moeten hebben en of ze al dan niet een insect vangen. De speelstukken moeten daarbij op zo’n manier op het speelbord gelegd worden dat de opdracht klopt.

Door Colour Catch te spelen worden de volgende Cognitieve Vaardigheden gestimuleerd:

 • Logica
 • Flexibel denken
 • Planning
 • Concentratie
 • Visueel waarnemen

Colour Catch SmartGames

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Colour Catch van SmartGames is genomineerd in de categorie 6 & 7 jaar.

De mening van de jury:

Een uitdagend spel. Veel opdrachten, leuk dat de kikkers en salamanders van kleur veranderen als je ze op het spelbord legt.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Colour Catch is een solitaire smart game, waarbij kikkers, salamanders en insecten volgens een bepaald patroon moeten worden neergelegd. De opdrachten (in totaal 60) staan in een boekje en geven aan welke kleur elk dier moet hebben en of een amfibie een insect vangt of niet. De oplossing – op welke plek de dieren gelegd moeten worden – moet worden bedacht (de slimme manier) of uitgeprobeerd door ‘trial and error’. Als een kind er niet uit komt, dan zijn de oplossingen ook in het boekje te vinden.

Colour Catch bevordert visueel-ruimtelijke waarneming, een flexibele manier van problemen oplossen, logisch denken en stimuleert de volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen als het moeilijker wordt. De opdrachten nemen toe in complexiteit, waardoor er relatief makkelijk gestart kan worden en het oplossingsvermogen kan meegroeien met de mate van uitdaging. Mogelijk ook geschikt voor kinderen die van een intellectuele uitdaging houden en moeite hebben om zich in hun eentje te vermaken.

Mijn mening

Een spel voor kinderen vanaf 7+. Natuurlijk is dat nog veel te moeilijk voor met name Joas. En hij is juist zo gek op SmartGames dat hij er vol enthousiasme mee aan de slag is gegaan. Ook thuis. De eerste 12 opdrachten (groen, starter) zijn het makkelijkst. Het wordt steeds moeilijker en opdracht 13-28 (geel, junior zijn daarmee een behoorlijk tandje moeilijk. Vanaf opdracht 29 tot 44 (rood, expert) ben je echt een expert als het je lukt om te maken. Opdracht 45-60 (paars, master) zijn echt de moeilijkste.

Zowel Joas als Elin hebben de eerste 12 opdrachten gedaan en die zijn gelukt. Toen werd het toch echt te moeilijk en blijft het voor nu even in de kast liggen. En dat is ook niet erg. Ze zijn nog lang geen 7 jaar en over een tijdje zal deze echt wel weer uit de kast gepakt worden, want het is echt een leuk spel. Gelukkig hebben we nog veel meer SmartGames in de kast staan die ze kunnen spelen.

Spreekt tot de verbeelding

Het spel op zich is wel heel fantastisch! Het idee met kikkers en salamanders die libelles eten spreekt tot de verbeelding bij de kinderen. De spelregels van het spel zijn heel eenvoudig. Beide kinderen hebben de eerste opdracht even samen met mij gedaan en daarmee was het principe duidelijk.

Colour Catch zit in een handig, klein doosje waarin je de stenen kunt opbergen. Hiermee is het ook superhandig mee te nemen op vakantie of om in de auto te spelen. En natuurlijk is het zeer geschikt om in het onderwijs te gebruiken!

Productinformatie

Colour Catch van SmartGames is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor € 16,99. Dit spel is geschikt voor 1 speler vanaf ongeveer 7 jaar. Het bevat 60 opdrachten, oplopend in moeilijkheidsgraad

Reactie (9)

 • lindaschrijfthetop| 16 oktober 2019

  Ik ben benieuwd naar het spel. Thuis spelen we van alles.

 • lodi| 16 oktober 2019

  Ik vind de startgames fantastisch, wij hebben thuis de Atlantis escape en die is ook helemaal te gek. De jongens begonnen hier al op jonge leeftijd met startgames en je ziet gewoon de ontwikkeling van het logisch nadenken. Wij zijn er fan van. Dit spel kan ik zelf niet, maar ziet er ook erg leuk uit.

  • Marieke| 16 oktober 2019

   Ja leuk hè?! De jongste van mij begon er al op z’n twee mee. Hij kan zich er echt in vastbijten, terwijl de oudste eerder opgeeft als het te moeilijk is. Atlantis Escape is voor hier nog te moeilijk (kids zijn 4 en 6), maar ook die gaan we zeker onthouden. Zag er ook erg leuk uit!

 • Henk Hofman| 16 oktober 2019

  ik koop geregeld van die smartgames voor mijn nichtjes/neefjes voor verjaardagen. altijd een succes. Deze kende ik nog niet.

 • racheltjuh| 16 oktober 2019

  ik ken deze aangezien mijn neefje hem heeft en veel plezier van heeft

 • alexenlizzy| 16 oktober 2019

  Leuk spel. Ik speel weinig spellen in mijn uppie, gelukkig bestaan er ook puzzels. Maar gezamenlijk een spel doen vond ik vroeger altijd super gezellig. Ook honderd x beter dan steeds achter een beeldscherm.

 • stefaanvivant| 21 oktober 2019

  al spelend leren dat is gewoon fantastisch! ik speel ook graag spelletjes met de kids waar ik nonkel van ben. ik hou het in gedachten.

 • Tania| 28 oktober 2019

  Klinkt al een leuk spelletje. Jammer dat mijn zoontje nog te jong is

 • Nespresso| 6 november 2019

  Wat een leuk spelletje voor kinderen!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *