Review: Undo – Getekend door het verleden | White Goblin Games

Getekend door het verleden

Nefertiti was koningin van de 18e Dynastie van Egypte de vrouw van Achnaton, de farao van Egypte die regeerde van 1352 v.Chr. tot 1338 v.Chr. De naam Nefertiti betekent De mooie is gekomen. Nefertiti dankt een groot deel van haar bekendheid aan haar buste die bewaard wordt in een museum in Berlijn. Het spel Undo – Getekend door het verleden van White Goblin Games is gebaseerd op het verhaal van Nefertiti. Het verhaal begint in het jaar 1355 v. Chr. en het eindigt op 30 januari 1994. Ik vertel je meer over dit spel.

Undo – Getekend door het verleden

Doodsomstandigheden

Vol ongeloof valt de oude dame over de reling. Haar ogen tonen geen paniek, maar verdriet over wat er is gebeurd. Vanaf de vijfde verdieping van het hotel stort ze naar beneden, terwijl ze liefdevol glimlacht naar het plukje blonde haar in haar hand.

Inhoud

Undo – Getekend door het verleden bevat 25 grote kaarten en 6o kleine kaarten. De grote kaarten zijn onderverdeeld in uitlegkaarten, 13 verhaalkaarten en oplossingskaarten. De kleine kaarten zijn onderverdeeld in 9 tijdkaarten, 4 vergrootglaskaarten, 13 aanwijzingen en 33 levenslotkaarten.

Het spel bevat geen spelregels, maar zodra je het spel opent begin je met lezen op de eerste kaart. Let wel op dat je de stapels kaart intact laat en dat je ze niet van tevoren bekijkt.

Spelverloop

Je begint dus met lezen op uitlegkaart 1. Op deze kaart staat precies beschreven hoe het spel werkt en hoe je de kaarten moet neerleggen. Je wordt bij het lezen van de uitlegkaarten helemaal bij de hand genomen en alles wijst zich voor zich. Als je bij de laatste uitlegkaart bent, kan het spel echt beginnen.

Je hebt de kaart met de doodsomstandigheden gelezen. Nu ga je met elkaar sprongen in het verleden maken door telkens één verhaalkaart open te draaien en het verhaal daarop te lezen. Vervolgens staan er 3 opties waaruit jullie er één moeten kiezen. De vraag is telkens; welke van de 3 opties zou er het beste voor kunnen zorgen dat de oude dame uiteindelijk niet komt te overlijden? Om tot het beste antwoord te komen, ga je hierover met elkaar in gesprek en kom je uiteindelijk tot één keuze.

Is de keuze gemaakt? Dan pak je uit de stapel levenslotkaarten de corresponderende kaart. Dus als je bij verhaalkaart 8 voor optie B hebt gekozen dan pak je uit de stapel kaart 8B. Op die kaart staat dan een puntenscore (-1, 0, +1, +2). Kom je er even niet uit en weet je niet de beste keuze uit de 3 opties te kiezen? Dan kun je een vergrootglaskaart (mag maximaal 4 keer) in de doos terugleggen en de bijbehorende aanwijzing lezen. Wellicht helpt het je verder op weg.

Als er 9 tijdreizen zijn gemaakt, dan eindigt het spel. Alle pluspunten van de levenslotkaarten tel je bij elkaar op en de minpunten trek je er weer van af. De uiteindelijke puntenscore zegt iets over hoe goed, of hoe niet goed, je het lot van de overledene hebt kunnen veranderen en of je de dood hebt kunnen voorkomen.

Mijn mening

Dit is niet het eerste Undo-spel dat wij spelen, we speelden al eerder Undo – Bloed in het donker (waarvan je hier de review kunt lezen). Tevens heb ik dit spel mogen vertalen en kende ik het verhaal al. Maar mijn man kende het verhaal helemaal niet en stond er wel blanco in. Omdat we eerder al een spel gespeeld hebben, kenden we de denkwijze en wisten we bijna bij elke vraag het beste antwoord eruit te pikken om de dood van de overledene te voorkomen. We hadden dan ook het maximum aantal punten wat wij konden behalen in dit spel. En daarmee hadden we het leven van de overledene veel beter gemaakt!

Een bijzonder verhaal

Het verhaal in dit spel is prachtig! Het begint lang, lang geleden in het Oude Egypte. Vervolgens ga je op reis naar Duitsland, om precies te zijn naar Hamburg en Berlijn! Het noodlot slaat toe in het jaar 1994 als de oude dame overlijdt. Het verhaal op zich is verzonnen, maar sommige aspecten maken werkelijk deel uit van de geschiedenis. Dat maakt het verhaal bijzonder.

Undo zit heel goed in elkaar. Het spel wijst zich helemaal voor zich. Ik denk wel dat het leuker is als je het met meerderen zou spelen, dan kun je nog meer en nog beter in gesprek gaan om de beste optie te kiezen. Daarmee wordt het spel nog leuker!

Wat ik wel nog steeds een nadeel blijf vinden is dat je het maar één keer kunt spelen. Het heeft een beetje het principe van een Escape Room spel, maar dan heel, heel anders. Ook bij een Escape Room spel vind ik het jammer dat het vaak maar één keer te spelen is, en dat is bij dit net zo. Natuurlijk kun je het wel uitlenen zodat er meer mensen plezier aan zullen beleven.

Productinformatie

Titel: Undo – Getekend door het verleden
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: 10+
Speelduur: 45 minuten
Prijs: € 14,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *