Recensie: De lavendeltuin | Lucinda Riley

De lavendeltuin | Lucinda Riley

Ik heb al veel boeken van Lucinda Riley gelezen en er een recensie over geschreven. Helaas is het nu bijna zover dat ik alle boeken van gelezen heb van deze auteur. Gelukkig is het zesde deel van De Zeven Zussen pasgeleden uitgekomen. Dit boek heb ik bij de bieb gereserveerd en ik hoop dat ik die zal mag lezen. Met dit boek van 730 pagina’s zal ik wel een poosje zoet zijn. Zojuist heb ik De Lavendeltuin uitgelezen. Wederom een prachtig boek waarin er op zoek gegaan wordt naar het verleden.

De Lavendeltuin

Als haar moeder overlijdt erft Emilie – als nog enig over gebleven familielid – het familiekasteel die in het zonnige en warme zuiden van Frankrijk staat. Het familiekasteel moet nodig opgeknapt worden en aan Emilie de keus of er voldoende middelen zijn om het op te knappen of om het van de hand te doen. Dan komt de Britse Sebastian op haar pad. Hij doet onderzoek naar de rol die zijn oma Constance op het kasteel heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen blijkt hij een rots in de branding te zijn voor Emilie en helpt haar door de eerste periode na het overlijden van haar moeder heen. Dat doet hij door haar te troosten en veel regelwerk uit handen te nemen. Emilie en Sebastian worden verliefd op elkaar en besluiten al snel te gaan trouwen.

De eerste periode na hun huwelijk wonen Sebastian en Emilie in Engeland, in het familiehuis Blackmoor Hall. Ook dit grote huis wacht op het nodige onderhoud, maar daar heeft Sebastian geen geld voor. Sebastian deelt Blackmoor Hall met zijn broer Alex, die vanwege zijn handicapt een aangepaste woning heeft in een vleugel van Blackmoor Hall. De verhouding tussen de twee broers is flink gespannen en vooral Sebastian kan alleen maar kwaad spreken over zijn broer. Emilie lijkt ertussen te zitten en komt tot de ontdekking dat Alex anders is dan Sebastian haar deed vermoeden.

Familiegeschiedenis

Ondertussen doet Emilie onderzoek naar haar familiegeschiedenis. Welke rol speelde de oma van Seb en Alex op het kasteel en wat was haar relatie tot de vader van Emilie. En welke geheimen heeft haar vader mee in het graf genomen over gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog? En waarom vertelde haar vader nooit iets over zijn jong overleden zus en over hoe zij is gestorven?

Gelukkig is daar Jacques, een oude vriend, die alles van dichtbij heeft meegemaakt en het hele verhaal blijkt te kennen. De gezondheid van Jacques is kwetsbaar. Lukt het hem om de gehele familiegeschiedenis aan Emilie te vertellen? Is hij in staat om een geheim dat hij al 55 jaar met zich meedraagt te delen met Emilie? En dan doet Emilie een ontdekking over het dubbelleven van Sebastian en hangt haar huwelijk aan een zijden draadje.

Lees ook: Recensie: Als we elkaar terugzien | Kristin Harmel

Mijn mening

Zoals in de meeste boeken van Lucinda Riley worden er sprongen gemaakt naar het verleden. Ditmaal gaat de geschiedenis terug tot in de Tweede Wereldoorlog. De Britse Constance werkt als spionne in het bezette Frankrijk. Haar werk als spionne loopt al snel anders dan verwacht en ze moet noodgedwongen in het huis van Edouard en zijn blinde zus Sophia blijven wonen.

Door gebeurtenissen in de oorlog worden de beide families onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Emilie gaat ruim 50 jaar later op zoek naar de oorlogsgeheimen en komt tot schokkende ontdekkingen. Hierdoor wordt De Lavendeltuin een onwijs spannend boek en word je steeds weer nieuwsgierig gemaakt naar de relaties die verschillende personages in het verhaal tot elkaar hebben.

Spannend en intrigerend

Niet alleen het verhaal over het verleden is een spannend en intrigerend verhaal, ook het verhaal over het hier en nu is onwijs spannend. In dit boek doen een aantal personen zich anders voor dan ze werkelijk zijn en dat maakt dat sommige relaties zeer complex zijn. Niets is wat het lijkt. Lukt het Emilie om daar achter te komen en de juiste beslissingen te nemen?

De schrijfstijl is onwijs vlot. Het boek leest als een trein. Precies zoals we Lucinda Riley gewend zijn. De sprong naar het verleden verliep ditmaal ook moeiteloos. Beide verhalen zijn adembenemend en houden je helemaal in de greep. Dit boek heeft geen open einde, het is dan ook echt uit als je de laatste bladzijde hebt gelezen. In de boeken van Lucinda is het opvallend dat niet alles even goed afloopt. Het is beslist niet altijd eind-goed-al-goed. Dit maakt dat de boeken heel realistisch en geloofwaardig zijn. Gelukkig zijn er ook dingen die wel goed aflopen, zodat het niet alleen maar een treurig verhaal wordt. En hoewel het zeker geen romantische boeken zijn, speelt ook romantiek een rol.

Productinformatie

Titel: De lavendeltuin
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 978-94-01611-17-6

Lees ook: Recensie: Het meisje op de rots | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De zeven zussen deel 3 – schaduw | Lucinda Riley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *