Recensie: Als we elkaar terugzien | Kristin Harmel

Als we elkaar terugzien | Kristin Harmel

Op een dag ontvangt Emily een schilderij van een onbekende afzender; een portret van een vrouw waarin ze direct haar onlangs overleden oma herkent. Er zit wel een briefje bij: Je opa is altijd van haar blijven houden. Margaret was de liefde van zijn leven.
Wie heeft dit schilderij gestuurd? Wie heeft het geschilderd? En wie is dan haar opa die zoveel van haar oma gehouden heeft? Je leest het in het boek ‘als we elkaar terugzienvan Kristin Harmel.

Als we elkaar terugzien

Emily besluit op onderzoek uit te gaan naar de herkomst van dit schilderij. Eerst neemt ze na lange tijd weer contact op met haar vader. Wellicht dat hij meer informatie heeft over haar opa en oma, maar ook hij weet nauwelijks iets. Samen gaan ze op onderzoek uit en ondertussen probeert Emily’s vader het contact met zijn dochter te herstellen. Hij beseft dat hij grote fouten heeft gemaakt en dat hij er niet voor zijn dochter is geweest. Maar heeft Emily hier wel behoefte aan? En kan ze haar vader vergeven?

Tijdens hun zoektocht komen ze tot de ontdekking dat haar opa een Duitse krijgsgevangene is geweest die werkte voor Amerikaanse boeren. Opa Peter werd verliefd op een Amerikaans meisje, Margaret. Een verboden liefde met tragische gevolgen, voor zowel Peter als Margaret. Zullen ze elkaar ook weer terugzien?

En door deze zoektocht gaat Emily ook de confrontatie aan met haar eigen verleden. Ook bij haar is het allemaal anders gelopen dan ze eigenlijk zou willen. Durft ze de stap te zetten om vergeving te vragen? En lukt het haar te vergeven? Of is het verleden té pijnlijk?

Mijn mening

Gelijk al in het eerste hoofdstuk word je meegenomen in het verhaal. Je wordt nieuwsgierig naar het schilderij. Wie heeft het geschilderd? Wie heeft het naar Emily gestuurd? En waarom? En wat is het verhaal van opa Peter en oma Margaret, van haar vader Victor, en van Emily zelf?
Het boek heeft een prettige afwisseling tussen de zoektocht van Emily en het verhaal van Peter die begint in 1944. Tegen het einde van het boek komen deze twee verhaallijnen bij elkaar.

Hoewel je het boek zeker tot het eind toe wil uitlezen, is het verhaal ook erg voorspelbaar. Naarmate het einde van het boek in zicht komt, worden er grote stappen in de tijd genomen en lijkt het boek wat afgeraffeld om alle open vragen nog aan bod te laten komen. Toch is het boek zeker een mooi boek, al is het wel een héél hartverscheurend en tragisch verhaal over liefde, spijt, vergeving en familie. De schrijfstijl is erg prettig en het leest makkelijk weg.

Lees ook: Recensie: E&M – liefde op de vlucht | Lissa Kemp

Productinformatie

Titel: Als we elkaar terugzien
Auteur: Kristin Harmel
Uitgeverij: Boekerij
Verschijningsdatum: februari 2017
ISBN: 9789022579213

Lees ook: Recensie: Zoek mij niet | Sietske Scholten
Lees ook: Recensie: Salomé | Jojanneke Buschgens

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *