Review: Watergate | White Goblin Games

Watergate tweepersoonsspel white goblin games

Watergate is een kaartspel voor twee spelers over het meest beruchte politieke schandaal ooit. 10 jaar voor mijn tijd, dus ik heb werkelijk geen idee waar het ging. Maar het spel? De 23-pagina’s tellende handleiding is het doorworstelen waard. En je weet meteen flink wat over deze geschiedenis.

Geschiedenis

In juni 1972 worden vijf mannen gearresteerd in het Watergate gebouw in Washington. Wat lijkt op een derderangs overval op het hoofdkwartier van het Democratische Nationale Comité, wekt de belangstelling van journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein van The Washington Post om een gedegen onderzoek te starten. In de volgende twee jaar ontdekken ze dat de vijf mannen vanuit het Witte Huis zijn geïnstrueerd om politieke vijanden te bespioneren. Als gevolg daarvan neemt Richard Nixon in 1974 ontslag om afzetting als president te vermijden.

Watergate

Inhoud

 • A: 1 speelbord
 • B+C: 40 speelkaarten, 20 voor Nixon en 20 voor de eindredacteur
 • D: 1 initiatiefkaart
 • E: Overzichtskaart
 • F, G, H: 10 houten schijven, 1 initiatiefschijf en 9 termijnschijven
 • I: 7 fotofiches
 • J+K: 36 bewijsfiches in een stoffen zak
 • spelregels (met een uitgebreid achtergrondverhaal)

Voorbereiding

Een speler is de eindredacteur en de andere speler kruipt in de rol van Nixon. Het speelbord plaats je in het midden van de tafel. De speelattributen leg je neer zoals te zien op de foto hieronder.

Watergate spelopzet

Spelverloop

Het spel speel je over een aantal rondes. Maximaal 9. Elke ronde bestaat uit 3 fases:

A. Beginfase: Een nieuwe termijnschijf en een nieuwe initiatiefschijf wordt op het onderzoeksspoor op het vakje 0 gelegd. Nixon plaatst 3 bewijsfiches gedekt op vakje 0. Nixon mag kijken welke kleur de fiches hebben, maar de eindredacteur mag dat niet zien. Elke speler pakt 4 of 5 handkaarten, afhankelijk van bij wie het initiatief ligt.

B. Kaartfase; de spelers spelen om beurten een handkaart, totdat er geen kaarten meer op handen zijn. Elke kaart bestaat uit een waardegedeelte en een actiegedeelte. De speler mag kiezen welke optie hij uitvoert.
Als hij kiest om de waarde van de kaart te gebruiken, dan verplaatst hij óf één van de schijven, of een bewijsfiche van de juiste kleur het aangeven aantal vakjes naar zijn kant op het onderzoeksspoor. Hij kan er echter ook voor kiezen om de actie die op de kaart staat beschreven uit te voeren.

C: Evaluatiefase: De bewijsfiches en beide schijven worden gewaardeerd. Dit is afhankelijk van aan wiens kant ze op het onderzoeksspoor liggen.
De rode termijnschijf mag naar de termijnkaart van de speler aan wiens kan de schijf ligt verplaatst worden. De bewijsfiches mogen op het speelbord geplaatst worden. Gedekt als ze aan de kant van Nixon liggen, om verbindingen te verstoren. Open als ze aan de kant van de eindredacteur liggen, om verbindingen te maken.

Winnaar

Het spel eindigt als:

Nixon zijn vijfde termijnschijf op de termijnkaart legt. Of als de eindredacteur twee open verbindingen heeft gemaakt tussen Nixon (die in het midden van het spelbord staat afgebeeld) en twee verschillende open informanten. Deze verbindingen mogen daarbij niet verstoord worden door gedekte bewijsfiches.

Lees ook: Review: Holmes | White Goblin Games

Mijn mening

Als je de spelregels doorbladert dan raak je helemaal van de wap. Deze bestaat uit maar liefst 23 bladzijdes die helemaal volgeschreven zijn met best wel een klein lettertype. Maar wees gerust, als je de spelregels wat nader gaat bekijken dan merk je dat er heel wat achtergrondinformatie in staat over het Watergate schandaal. Daarnaast bestaan de speelkaarten uit journalisten, samenzweerders en informanten, en in de spelregels staat van elk van deze personen wat achtergrondinformatie beschreven. Dus het lijkt heel veel, in werkelijkheid valt het best mee.

Dit spel is leuk; gewoon echt leuk! Je gaat de strijd tegen elkaar aan. Nixon moet de vaart erin houden om zijn termijn te halen. De eindredacteur probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen om twee informanten direct naar de president te leiden. Het hoofd van de regering doet natuurlijk al het mogelijk om het bewijs te verstoppen, of zelfs te laten verdwijnen.

Waar de eindredacteur ervoor wilt zorgen dat er 2 open verbinden komen te liggen tussen Nixon en twee informanten, is het Nixon zelf die de boel wil verstoren. En dat maakt het spel, wat telkens enorm spannend is, ook erg lastig om te winnen.

Aan elkaar gewaagd

Het leuke van dit spel is dat beide spelers kunnen winnen. Denk je er bijna te zijn, dan kan het zo weer tegengewerkt worden door de ander. Bewijs kan immers zo weer verstopt of zelfs vernietigd worden. Natuurlijk komt er best wel tactiek om de hoek kijken, maar niet zoveel dat ik het per definitie al verlies van Arjan. We zijn aan elkaar gewaagd, het is regelmatig een close game. Vaak moet je inschatten of je beter het waardegedeelte kunt spelen, of beter een actie. Het is lastig te bepalen waar je goed aan doet. Ook is het belangrijk om te kijken welke handkaart je als eerste speelt en welke kaart nog wel eventjes kan wachten. Anders kan het zomaar gebeuren dan een informant niet beschikbaar is.

Echter, tijdens het spelen komen we wel een paar dingetjes tegen die niet helemaal duidelijk zijn. Op sommige bewijsfiches staat een rode 1 afgebeeld. Waar dat voor dient, geen idee. We kunnen het ook niet in de spelregels vinden. Daarnaast is het soms onduidelijk of je een gespeelde kaart op de aflegstapel moet leggen, of op de stapel met kaarten die uit het spel verwijderd moeten worden. Ook staat er hier en daar nog een vertaalfout of een spelfout in.
Maar deze foutjes mogen de pret niet drukken, alleen denken we dat die rode 1 op de bewijsfiches nog iets moet betekenen wat we dus niet weten.

=> Op de website van White Goblin Games is vermeld waar het 1-tje voor dient.

De vormgeving is echt fantastisch. Supermooie kaarten, speelbord en fiches. Hiermee waan je je echt in de wereld van een schandaal!

Al met al is het echt een superleuk tweepersoonsspel en zeker de moeite waard om in huis te hebben!

Productinformatie

Titel: Watergate
Uitgeverij: White Goblin Games
Speelduur: 30 minuten
Aantal spelers: 2
Leeftijd: 12+

Watergate | Tweepersoonsspel van White Goblin Games

Lees ook: Review: Rat Attack | White Goblin Games
Lees ook: Review: Jaipur | Tweepersoonsspel Asmodee

Reactie (1)

 • Michiel Tummers| 31 mei 2020

  Het rode eentje wil zeggen dat je bij het spelen van dat bewijsfiche op het bord (het pinnen) ,je de rode steen een stap in je voordeel verschuift.

  Topspel btw, ik zocht al langer naar een echte Twilight Struggle lite, 1960 e.d. zijn ook goed, maar toch te involved en als ik dan iets involved wil spelen, dan het allerliefste Twilight Struggle. Dit is daadwerkelijk een Lite versie die snel speelt.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *