Review: Holmes | White Goblin Games

Holmes vs. Mariorty is een tweepersoonspel van White Goblin Games

Mijn man en ik spelen vaak samen een spel. Niet alle spellen zijn even geschikt voor twee personen. Sommigen zijn nu eenmaal leuker om met minstens 3 spelers te spelen. Hoe leuk is het dan om een spel te spelen die speciaal voor 2 personen geschikt is. Van White Goblin Games ontving ik het tweepersoonsspel Holmes. Ik vertel je er meer over in deze blog.

Holmes

Verhaal

Maak je klaar voor een strijd tussen de slimste koppen van Londen: Sherlock tegen Moriarty! Sherlock moet voldoende aanwijzingen verzamelen om de aanslag op het parlement op te lossen. Moriarty zoekt ook naar aanwijzingen, maar hij wist ze uit omdat hij wil voorkomen dat de zaak wordt opgelost. Gebruik je invloed, bezoek onpeilbare, dubieuze en behulpzame personen en gebruik hun vaardigheden verstandig om je doel te bereiken. Daarbij is het belangrijk om steeds de speelbeurten van je tegenstander goed in de gaten te houden. De speler die aan het einde van het spel de meeste aanwijzingen heeft gevonden, wint het spel!

Inhoud van het spel

 • 52 aanwijzigingskaarten
 • 10 personenkaarten
 • 24 invloedsfiches
 • 1 speelbord
 • 2 Mycroft kaarten
 • 6 actiemarkers
 • 2 rolkaarten
 • 2 overzichtskaarten
 • spelregels

Voorbereiding

 • Leg het dagboek (speelbord) midden op tafel zodat beide spelers het goed kunnen zien.
 • Schud de personenkaarten en draai er twee open en leg deze op Dag 1. Leg de overige kaarten in gedekte stapel in het daarvoor bestemde vakje op het speelbord.
 • Schud de aanwijzingen en leg deze in een gedekte stapel naast het speelbord. Draai er 4 open en leg deze op tafel.
 • Leg de invloedsfiches in het midden van de tafel. Geef elke speler 6 fiches en 3 actiemarkers. Elke speler krijgt ook een overzichtskaart en kiest een rolkaart; Holmes of Moriarty.

Spelregels

Het spel bestaat uit 7 ronden, voor elke dag van de week een ronde.

Stap 1:

Een nieuwe dag begint, er komt een nieuw persoon naar Londen. Draai de bovenste persoonskaart om en leg deze open op de volgende dag. De actiemarkers worden overeind gezet.

Stap 2:

Sherlock begint, hij neemt een staande actiemarker en legt deze op een personage. Vervolgens mag Moriarty een actiemarker op een beschikbare personages plaatsen. Zo worden om de beurt alle drie de actiemarkers op een personage neergelegd. Je mag geen actiemarkers op een personage plaatsen waar al een actiemarker van jou staat of ligt. Overigens, de actie mag je direct uitvoeren nadat je een actiemarker hebt geplaatst.

Stap 3:

Als elke speler alle drie de actiemarkers heeft neergelegd op een personage en de daarbij behorende actie heeft uitgevoerd, dan is de ronde afgelopen. Er wordt nu gecontroleerd of er twee actiemarkers op één personage liggen (van beide spelers 1). Die personage kan de volgende ronde niet meedoen en de kaart wordt één ronde omgedraaid. De persoonskaarten die de vorige ronde niet heeft meegedaan om deze reden wordt weer teruggedraaid.

De dag is nu voorbij, bij het aanbreken van de volgende dag begin je weer bij stap 1.

Puntentelling

Aan het eind van het spel heb je een aantal rijen met aanwijzingskaarten voor je liggen. Op elke aanwijzingskaart staat een getal; 3 t/m 9. Het getal komt ook overeen met het aantal kaarten dat er van dat getal in het spel zitten. Zo zijn er 3 kaarten met een 3, 4 kaarten met een 4, enzovoorts. Er zijn ook jokers, die je bij elk getal neer kunt leggen en er zijn kaartfragmenten, waarmee je extra punten kunt scoren.

Per getal wordt er gekeken wie de meeste kaarten heeft. Deze speler ontvangt het verschil in puntenaantal. Dus; heb jij 3x kaart 4 en je medespeler 1x kaart 4, dan ontvangt de speler met de meeste kaarten 2 punten (3-1=2). Zo werk je elke rij af tot en met kaart 9. Voor kaartfragmenten kun je bonuspunten ontvangen. Hoe meer kaarten je bezit, hoe meer bonuspunten. Alle punten tel je bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel.

GamesGames

Lees ook: Review: Rat Attack | White Goblin Games

Mijn mening

Het spel bestaat uit een speelbord, actiemarkers, aanwijzingen en kaarten. Het klaarleggen van het spel is snel en eenvoudig. Het is wel van belang dat de set kaarten zeer goed geschud worden, na het spelen van een spel liggen ze wat op volgorde en dat moet voor de volgende ronde weer door elkaar worden geschud.

Het doel van het spel is om meer punten te scoren dat je tegenstander en dat per soort aanwijzingskaarten. Het spel bestaat uit 7 rondes en in elke ronde heeft elke speler 3 beurten. Dat betekent dat elke speler 3 actiemarkers op een personage mag plaatsen en deze acties mag uitvoeren. Echter, elke speler mag maar 1 actiemarker op een personage plaatsen. Sommige personages geven je invloedsfiches en wanneer je voldoende van deze fiches hebt, dan kun je ze weer bij andere personages, inwisselen voor aanwijzingen. En die aanwijzingen is wat je uiteindelijk nodig hebt, dat levert punten op.

De vormgeving van het spel is prachtig. Je waant je in de wereld van detectives. Het spelbord is in de vorm van een dagboek die je kunt openklappen. Bij elke dag wordt er een personage opengelegd met daarop de bijbehorende eigenschappen. Verwacht van Holmes alleen geen Cluedo of Escape Room-achtig spel, want dan kom je bedrogen uit. Speurwerk wordt er niet gedaan. Holmes is wat dat betreft eigenlijk gewoon een kaartspel in het thema Detectives. Het is van belang dat je dat je van elk soort aanwijzing méér kaarten verzamelt dan je medespeler, al is het er maar één meer. Daarom moet je je medespeler goed in de gaten houden en proberen te slim af te zijn door juist de perfecte personagekaart te kiezen, of door net eerder de aanwijzing te pakken die hij net nodig heeft.

Elk spel is anders

Elk spel is weer anders. Er zijn meer personages dan dat je in een spel nodig hebt. Zo weet je nooit welke personages (dus acties) er gebruikt gaat worden in een spel. Bovendien is de ene personage leuker in eerdere rondes en de andere juist in latere rondes, alleen weet je nooit van tevoren wanneer die personage tevoorschijn komt. Hierdoor is het spel zeer afwisselend en steeds weer anders.

Hoewel de spelregels heel eenvoudig zijn en het spel heel toegankelijk en snel te leren is, is het in het begin toch nog best lastig. Bij elke personage hoort een actie die in cryptische taal op de kaart is getekend en daar moet je goed in komen. Gelukkig staat in de handleiding uitgebreid de actie uitgelegd, de eerste paar spelletjes moet je dan ook regelmatig in de handleiding snuffelen. Als je het eenmaal weet, dan gaat een spelletje ook sneller.

Wat wij wel regelmatig meemaken in een potje is dat het hele kaartendeck op is voordat we het einde van het spel hebben bereikt. Ook de aflegstapel is herbruikt en leeg. We weten dan niet wat we dan moeten doen.
Verder is dit spel leuk en uitdagend, het is spannend tot het einde. Toch vinden wij het geen spel wat je keer op keer op keer wilt doorspelen. Zo af en toe één of twee spelletjes is zeker leuk, maar het is geen spel wat je avond na avond speelt. Vinden wij dan hè?!

Productinformatie

Titel: Holmes
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: 10+

Lees ook: Review: De vos in het bos | White Goblin Games
Lees ook: Review: Escape Room The Game – 2-spelers Editie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *