Review: Escape Puzzel 8: In de griezelkelder | Ravensburger

Ravensburger Escape Puzzel in de griezelkelder

We zijn er gek op; de Escape Puzzels van Ravensburger. Ondertussen hebben we er al vier gemaakt en opgelost. De eerste was het moeilijkst, omdat we nog niet wisten hoe we moesten zoeken en denken. Nu, na de 4e, moeten we nog steeds goed nadenken, maar we komen er wel goed uit. Ditmaal ontving ik Ravensburger Escape Puzzel 8: In de griezelkelder.

In de griezelkelder

Je treft in de brievenbus een vreemde brief aan. Daarin staat dat een verre verwant gestorven is en zijn erfenis niet duidelijk is. Er staat nog dat dit blijkbaar erg welgestelde familielid een reusachtige villa bezat. Je wordt schriftelijk opgedragen om deze villa te zoeken en de aanspraak op de erfenis op te helderen.

Het was de laatste wens van de overledene dat de erfenis alleen in handen komt van diegene, die dat waard is. Volledig opgewonden vertrek je thuis. Op weg naar de genoemde villa trekken plotseling donkere onweerswolken boven de hemel samen. Als je om je heen kijkt om een schuilplaats te zoeken, ontdek je een gebouw wat verder van de weg af, verborgen tussen bomen. Resoluut ren je erop af.

Net op tijd bereik je het afdak als het onweer losbarst. Terwijl de regen op het half vervallen dak klettert, neem jij in het halfduister een kijkje. Op de muur ontdek je enkele letters. Als je dichterbij komt, kun je de nauwelijks leesbare tekst ontcijferen:
“Wie het ware geluk wil vinden, moet zijn verstand gebruiken.” Wat verbaasd leun je tegen de muur en voelt hoe een steen meegeeft. Er klinkt geknars, de grond lijkt te bewegen en je ontdekt de contouren van een valluik in de bodem. Een luik naar een verborgen schat – naar het ware geluk?

Je tilt het zware, met ijzer beslagen luik op en kijkt in de donkere kelder. Ondanks de angst die je overvalt, ga je het avontuur aan en daal je langzaam de trappen af, het duister in. Als je ogen aan de donkere ruimte gewend zijn, zie je – naast een heleboel akelige voorwerpen – ook een oude schatkist. Verbergt die misschien het ware geluk? Maar hoe moet je hem openen?

Escape Puzzel: In de griezelkelder

In de eerste plaats is de Escape Puzzel een gewone puzzel van 759 stukjes. De puzzels zijn uitdagend en los je niet zomaar op. De afbeelding op de voorkant is ietsje anders dan de puzzel zelf wordt, maar niet veel. Dit heeft met name te maken met de opdrachten die je na het puzzelen nog moet oplossen. Deze puzzelelementen zijn natuurlijk niet op de afbeelding op de doos te zien, anders wordt het wel heel makkelijk.

Is de puzzel af, dan hoef je ‘m niet direct af te breken, je kunt namelijk nog een poosje door puzzelen. Op de afbeelding kun je (bij deze puzzel) 7 raadsels ontdekken. Vervolgens kun je de raadsels 1 voor 1 oplossen. Het antwoord op deze raadsels is altijd een getal. De rand van de puzzel staat ook vol met getallen. Het antwoord op de raadsel correspondeert met één van de puzzelstukjes, die je vervolgens weer uit de puzzel haalt. Je hebt dan 7 puzzelstukjes waarvan je een klein puzzeltje kunt maken. En dat vormt weer de oplossing van het ultieme raadsel zoals beschreven in de handleiding.

Lees ook: Review: Escape Puzzel 1: De sterrenwacht | Ravensburger

Mijn mening

Van alle Escape Puzzels die ik heb gemaakt, 4 dus, was in de griezelkelder toch echt wel de moeilijkste. Hij heeft wel een week of 2 op tafel gelegen voordat deze af was. Nu is tijd in deze coronaperiode ook wel een dingetje, dus ik kon ook niet dag in dag uit puzzelen, maar het was best een lastige. Maar als die af is kun je ook echt trots zijn. Het puzzelen zelf is iets wat ik voornamelijk alleen doe, soms helpen de kinderen voor de gezelligheid even mee. Het oplossen van de raadsels doen Arjan en ik samen.

Toen de puzzel af was gingen we verder met de raadsels. Op de afbeeldingen van In de griezelkamer waren maar liefst 7 raadsels te ontdekken. Als eerste hebben we gezocht naar deze 7 raadsel. We kwamen er in eerste instantie op een stuk of 9 uit, dus sommige items lijken op een raadsel, maar is het niet. Vervolgens hebben we de raadsels één voor één opgelost. De eerste hadden we al binnen een enkele minuut. Dat beloofde wat voor de volgende raadsel. Daar hadden we gelukkig wat meer denkwerk voor nodig. We konden er 5 geheel zelfstandig oplossen, de laatste 2 kwamen we niet helemaal uit.

Supportpagina

Maar gelukkig is daar dan de supportpagina. Per raadsel kun je een stuk of 3 à 4 aanwijzingen opvragen. Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd nog het antwoord open klikken. Wat ik wel een beetje jammer vind, is dat je daar niet kunt lezen hoe er precies aan het antwoord is gekomen, maar dat hadden we dit keer niet nodig. We hadden slechts 1 aanwijzing nodig om beide raadsel waar we in eerste instantie niet uitkwamen te kunnen oplossen. We zijn in totaal zo’n 1 tot 1,5 uur bezig geweest met het oplossen van de raadsels.

Toen hadden we 7 puzzelstukjes waarvan we een klein puzzeltje konden maken. Het leuke is dat deze 7 puzzelstukjes dus een klein afbeeldinkje vormt waarop je dus echt kunt zien dat je het raadsel goed hebt opgelost.

Toch nog onzeker? In de doos zit een dichte envelop, als je die openmaakt dan zie je de oplossingen. Kortom; we hebben er nu 4 gemaakt, maar het smaakt nog steeds naar meer. Gelukkig heeft Ravensburger er nog een stuk of 10 in het assortiment, dus de anderen zet ik maar op mijn verlanglijstje. Al ben ik nog lang niet jarig en is het slechts een dag eerder pas Sinterklaas 😉

Lees ook: Review: Escape Puzzel 4: De Onderzeeër | Ravensburger
Lees ook: Review: Escape Puzzel 7: De roedel wolven | Ravensburger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *