Review: Escape Puzzel 4: De Onderzeeër | Ravensburger

Escape Puzzel van Ravensburger de Onderzeeër

Een tijdje geleden ontving ik van Ravensburger een Escape Puzzel. Supernieuwsgierig naar hoe het in zijn werk ging, ben ik begonnen aan de puzzel. Toen de puzzel eenmaal klaar was, gingen mijn man en ik op zoek naar het allerlaatste puzzelstukje. Wij vonden de oplossing en wisten te ontsnappen. En ik bestelde direct een nieuwe Escape Puzzel; De Onderzeeër. Ik vertel je in deze blog of we dit keer wisten te ontsnappen!

De onderzeeër

Je bent op een cruise in de Caraïben. In de haven van Puerto Rico ontmoet je een oude man, die aan het klussen is aan een mysterieus voertuig. Het blijkt dat dit voertuig een onderzeeër is, die de man zelf heeft gebouwd. Hij wil ermee duiken naar gezonken scheepswrakken. Als hij je de kans aanbiedt om in zijn plaats een duik te maken, ga je enthousiast op het aanbod in. Maar dan gaat er iets fout: de boot gaat kapot, je verliest de controle en zinkt naar de bodem van de zee. Kun je in al deze chaos de goede onderdelen vinden om de onderzeeër weer aan de gang te krijgen? Of kom je aan een treurig einde, als voer voor de haaien?

Wat is een Escape Puzzel

Een Escape Puzzel – ook wel Exit Puzzle – bestaat uit 759 stukjes. Daarnaast vind je in de doos een handleiding en een dichte envelop met een briefje waarop de oplossing staat.

Als eerste lees je in de handleiding het verhaal van de afbeelding. Het verhaal zegt iets over wat je ziet op de afbeelding van de puzzel. Het helpt je in een later stadium bij het zoeken naar het allerlaatste puzzelstukje. Het verhaal van De Onderzeeër lees je hierboven.

Vervolgens ga je aan de slag met de puzzel. De afbeelding op de voorkant van de doos helpt je wel een klein beetje, maar is niet helemaal identiek aan de afbeelding op de doos. Op de puzzel zelf staan de raadsels afgebeeld, en die zie je op de doos niet. Daarom laat ik ook geen foto van het resultaat zien.

Het allerlaatste puzzelstukje

Als de puzzel af is, kun je aan de slag met de raadsels. Op de puzzel vind je 6 verschillende raadsel. Als eerste ga je op zoek naar die 6 raadsel en vervolgens ga je ze allemaal oplossen. Elke oplossing is een getal en dat getal kun je vinden op één van de randpuzzelstukjes. Op de rand van de puzzel staan tientallen getallen afgebeeld. Als je die 6 getallen hebt gevonden, dan haal je die stukjes los uit de puzzel en daarmee vorm je een klein puzzeltje van 6 stukjes wat samen de ultieme oplossing vormt.

Kun je één van de raadsels absoluut niet vinden? Of weet je echt niet hoe je tot een antwoord moet komen? Dan kun je naar de supportpagina gaan waar je als eerste een paar aanwijzingen kunt raadplegen en vervolgens ook het juiste antwoord kunt vinden. Zo hoef je nooit vast te lopen. Als je uiteindelijk alles hebt opgelost en het kleine puzzeltje van 6 stukje hebt gemaakt, dan maak je de envelop open en ontdek je of je het goed hebt gedaan.

Het motto van de Escape puzzel is dan ook; puzzelen – raden – oplossen!

Mijn mening

Ik vind het heerlijk om af en toe eens lekker te kunnen puzzelen. Deze puzzels zijn ontzettend leuk om te maken. Wel een uitdaging, met ontzettend veel details ben je niet zomaar klaar met de puzzel. Denk je eerst de rand te leggen, dan kom je bedrogen uit. De rand alleen al is ontzettend moeilijk en ik moest toch eerst met de binnenkant beginnen alvorens ik de rand aansluitend kreeg.

Nadat ik de puzzel af had, moest ik nog een halve week wachten met het oplossen van de raadsels omdat mijn man in het buitenland zat. En ik vind het toch leuker om het samen te doen en Arjan vindt die raadsel ook heel leuk. De vorige keer, toen wij onze eerste puzzel gingen oplossen, wisten we nog niet zo goed hoe wij moesten denken om tot een oplossing te komen. Toen hebben we in het begin flink wat de supportpagina moeten raadplegen. Toen we eenmaal wisten wat de gedachtegang was, ging het al veel sneller en makkelijk.

Lees ook: Review: Escape Puzzel 1: De sterrenwacht | Ravensburger
Lees ook: Review: Escape Puzzel 7: De roedel wolven | Ravensburger

Wisten wij te ontsnappen?

Bij deze puzzel hadden we binnen no-time de eerste drie raadsels opgelost. De andere raadsels moesten we ietsje meer moeite voor doen, en met zo af en toe een aanwijzing kwamen we ook daar uit. Het oplossen van de raadsels lukte bij een tweede puzzel al veel sneller en makkelijk. Maar het is ook weer niet zo dat het een eitje is.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat wij het verhaal van de vorige puzzel die wij maakten sterker vonden. Bij die puzzel hadden we de ultieme clou gevonden, bij deze puzzel was die ultieme oplossing toch minder sterk. Maar toch; wij hebben weer een avondje heerlijk gepuzzeld en wisten wij ook nu weer te ontsnappen. Voor mijn verjaardag  ontving ik nog een Escape Puzzel die momenteel in de maak is. #spaarzeallemaal

Houd je van puzzelen, houd je van het oplossen van raadsels, houd je van spelletjes, houd je van escape rooms; dan is de Escape puzzel van Ravensburger echt wat voor jou!

Lees ook: Review: Escape Room The Game – 2-spelers Editie

#nosponReactie (2)

  • Susan| 15 mei 2021

    Mag ik je wat vragen? Ik heb deze puzzel via marktplaats gekocht, met alles erbij. Maar daar zit in een (dus al geopende) enveloppe: een papiertje met oplossing en 6 puzzelstukjes.. Is het de bedoeling dat die puzzelstukjes in die envelop zitten of moeten die gewoon tussen de puzzelstukjes van de volledige puzzel zitten?
    Ik wil de puzzel graag cadeau geven en wil wel even zeker weten dat ik niks verklap… 🙂 Ik hoor het graag! Hartelijke groet, Susan

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *