Review: Concept Kids Dieren | Asmodee

Concept Kids Dieren Asmodee

Een tijdje geleden ontving ik een pakket met 6 spellen van Asmodee. In het pakket zaten zowel spellen voor volwassenen als spellen voor kinderen. Eén van de spellen is Concept Kids Dieren, een spel dat je niet tegen elkaar speelt, maar met elkaar. De vormgeving van de doos, maar ook de vormgeving van de inhoud beloofde in ieder geval al veel goeds.

Concept Kids Dieren

Inhoud

  • 1 spelbord
  • 110 kaarten
  • 16 ringen
  • 1 kaarthouder
  • Dierenkaart
  • Verkorte spelregels
  • Uitgebreide spelregels (die ook al kort zijn)

Spelconcept

Concept Kids Dieren is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Dit spel is een coöperatief spel waarbij je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Gebruik iconen op het spelbord om andere familieleden te laten raden en samen te winnen.

Spelregels

Neem 12 willekeurige kaarten en leg deze in een gedekte stapel naast het spelbord op tafel. De overige kaarten doen niet mee en gaan terug in de doos.

Tijdens het spel zijn het de kinderen die jou een dier laten raden door deze te beschrijven aan de hand van de iconen op het bord. Neem zonder te kijken de bovenste kaart van de stapel en plaats deze kaart in de kaarthouder. Vervolgens legt elk kind om de beurt een ring op een icoon op het spelbord. Deze iconen helpen jou om het dier te raden.

Als je het dier hebt geraden dan leg je de kaart open op tafel. Deze kaart is 1 punt waard. Als je het dier niet hebt geraden, dan wordt de kaart terug in de doos gelegd en is deze niets waard. Een nieuwe kaart wordt getrokken en je kunt proberen opnieuw een dier te raden.

Zodra de stapel van 12 kaarten leeg is, eindigt het spel. Het aantal geraden kaarten en dat is jouw puntenaantal.

5 of minder punten: Kitten
6 punten: Kleine Lynx
7 punten: Slim Luipaard
8-9-punten: Nobele Panter
10-11 punten: Machtige tijger
12 of meer punten: Legendarische Leeuw

Variaties

Er zijn diverse variaties te spelen die in de spelregels beschreven staan. Zo zijn er in de doos blauwe dierkaarten en rode dierkaarten. De blauwe dierkaarten zijn dieren die jonge kinderen over het algemeen al kennen. Rode dierkaarten bevatten ook minder bekende diersoorten waarvoor een grotere kennis van het dierenrijk nodig is.

Lees ook: Review: Dobble Classic kaartspel | Asmodee

Concept Kids dieren spelborg

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Concept Kids Dieren is genomineerd tot speelgoed van het Jaar 2018:

De mening van de jury:

Eindelijk is de jeugdvariant van Concept verkrijgbaar. Een spel waarbij je verplicht moet luisteren naar je kind. Leuk voor zowel de ouder als het kind.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Concept Kids Dieren is een leuk familie- of vriendenspel, waarbij samengewerkt moet worden om zoveel mogelijk dieren te raden. Kinderen kunnen op het spelbord aanwijzingen geven over het te raden dier door raampjes op plaatjes te leggen die iets verklappen over het te raden dier; zoals kleur, aantal poten, waar het leeft, schubben, snavel, enz., enz. Het spel bevordert het abstract denken. Kinderen moeten zowel analytisch denken (het dier ontleden in kenmerken) als synthetisch denken (welk dier voldoet aan deze eigenschappen?), terwijl kinderen tegelijk van de anderen van alles kunnen leren over (nieuwe) dieren. Het stimuleert creatief en vindingrijk denken. Doordat het spel coöperatief is, kunnen ook de jongere kinderen goed meedoen en zich optrekken aan de oudere kinderen. Een heel leuk, leerzaam en positief raadspel!

Mijn mening

Het spel is prachtig vormgegeven en het concept is leuk bedacht. Het spel leert kinderen om kenmerken van dieren zo te omschrijven dat een ander kan raden om welk dier het gaat. Op het spelbord staan diverse kenmerken van dieren afgebeeld en kinderen kunnen een aanwijzing geven door een ring op een kenmerk te leggen.

16 ringen vind ik wel wat veel om een dier te kunnen raden. Een dier kun je al raden na een paar aanwijzingen. Het is maar goed dat er een aantal variaties in de spelregels beschreven staan of dat je gewoon je eigen variaties kan bedenken die bij het niveau van de kinderen aansluit.

Omdraaien kan ook; en dat vraagt weer heel andere vaardigheden van een kind. De volwassene noemt de kenmerken en het kind mag raden om welk dier het gaat.

Wij vinden Concept Kids een grappig raadspel voor zo af en toe. Ik vind het met name een leuk spel voor jonge kinderen. De adviesleeftijd is 4+ jaar, maar ik denk dat je zeker al varianten kunt bedenken voor kinderen van 2 en 3 jaar. Het spel is voornamelijk leuk voor peuters en kleuters.

Productinformatie

Titel: Concept Kids Dieren
Uitgeverij: Asmodee
Aantal spelers: 2-12
Leeftijd: 4+
Speelduur: 20 minuten

Concept Kids Dieren doos

Lees ook: Review: Rory’s Story Cubes | Asmodee
Lees ook: Review: Schotten Totten | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *