Review: Dobble Classic kaartspel | Asmodee

Dobble Classis kaartspel Asmodee

Laatst ontving ik van Asmodee een grote doos met daarin diverse spellen. Een aantal spellen voor volwassenen, maar ook een aantal spellen voor kinderen. Eén van deze spellen, die al vanaf het eerste moment dat wij het in huis hebben gespeeld wordt, is Dobble. Het is een kaartspel waarbij je observatie- en reactievermogen flink wordt getest. Tijd om het eens nader te bekijken.

Dobble kaartspel

Inhoud

  • 1 Bewaarblik
  • 55 Kaarten
  • 5 Spelregelkaarten

Spelregels

Dobble is een observatiespel en snelheidspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. Er zijn 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan. Op elke kaart staat minstens één symbool die overeenkomt met een van de andere kaarten. Je kunt vijf spelvariaties spelen die allemaal beschreven staan in de handleiding. Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden, maar ook te benoemen. Ben jij als eerste dan mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen, dit is afhankelijk van welke van de 5 spellen je speelt. Zie jij als eerste het identieke symbool?

Lees ook: Review: Azul | Een tactisch bordspel met kleurige tegels

Dobble kaartspel

Mijn mening

De ronde kaarten zitten in een leuk, klein, rond bewaarblikje. Het zit er super uit. Ideaal dus om mee te nemen op vakantie. Als eerste speelden wij dit spel met z’n vieren, maar dat bleek wel een dingetje te zijn. Arjan is enorm goed als het gaat om observeren en snelheid. Dit spel bleek al snel kansloos te zijn, tot frustratie van Joas, die momenteel toch al lekker tegen zijn verlies kan. We hebben de spelregels maar iets aangepast. Arjan en ik moesten eerst 10 tellen wachten totdat wij het identieke plaatje mochten roepen. Dat werkte al veel beter. Zo kregen de kinderen ook een kans om te winnen.

Voor Joas is het echt nog te overweldigend om dit spel met z’n vieren te spelen. Met z’n tweeën of drieën werkt voor hem veel beter. Hij speelt dit spel ook graag alleen. ‘Dan wil ik lekker altijd,’ zegt hij dan.Prima hoor, je kan het spel zeker alleen spelen. Een goede oefening voor hem als het gaat om observatie- en reactievermogen. Zul je zien, nog eventjes en hij laat iedereen achter zich.

Observeren en reactievermogen

Dit spel is enorm goed voor kinderen om te leren observeren en om hun reactievermogen te vergroten. Kinderen kunnen ook zelfstandig dit spel spelen zonder volwassenen erbij, want de spelregels zijn heel eenvoudig. Dat is eigenlijk nog beter ook. Als je als volwassenen samen met jonge kinderen dit spel speelt, dan zul je wellicht wat aanpassingen in de spelregels moeten doorvoeren. Vooral als je merkt dat jij als volwassene het veel beter doet, of als je merkt dat je kind gefrustreerd raakt. Zoals ik al schreef hebben wij dat gedaan. Als kinderen onderling dit spel samen spelen is het veel gelijkwaardiger. Al met al is het, met name voor kinderen, een leuk en leerzaam spel!

Productinformatie

Titel: Dobble Classic
Uitgeverij: Asmodee Netherlands
Aantal spelers: 2-8 spelers
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 6 jaar

Lees ook: Review: Jaipur | Tweepersoonsspel Asmodee
Lees ook: Review: Froggit | Het eerste familiespel van SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *