Review: Rory’s Story Cubes | Asmodee

Laatst kreeg ik van Asmodee spellenuitgeverij een grote doos met 6 spellen. Een van deze spellen was helemaal niet groot, juist heel klein. Het bestaat uit slechts 9 dobbelstenen in een klein, magnetisch doosje; Rory’s Story Cubes. In deze blog vertel ik je precies wat je met deze dobbelstenen kunt doen.

Er was eens …

… een idee.

In 2004 kwam Rory tot de ontdekking dat de meest eenvoudige afbeeldingen tot de verbeelding kunnen spreken. En die ontdekking bracht hem tot een idee. Je kunt afbeeldingen gebruiken om verhalen te maken. Al snel veranderde dat idee in een concreet spel. Het spel bestaat uit een aantal dobbelstenen met op elke zijde een symbool. Het kreeg de naam Rory’s Story Cubes.

Wat kun je dan met deze dobbelstenen doen? Juist, gooien. Hun rol? De symbolen die boven komen te liggen werken als kompas. Een gids om de meest gekke en prachtige verhalen te verzinnen. De Rory’s Story Cubes is dé sleutel tot het vinden van inspiratie en heeft al geleid tot vele sprookjesverhalen, romans, illustraties, liedjes, en nog veel meer. Allemaal het bewijs dat Rory’s Story Cubes zijn vruchten heeft afgeworpen.

Rory’s Story Cubes

Het is niet bij een setje met dobbelstenen gebleven. Vandaag de dag zijn er verschillende spellen verkrijgbaar.

Om te beginnen kun je kiezen voor Rory’s Story Cubes Classic: Voor je eerste spel! Het spel bevat 9 dobbelstenen in een magnetisch doosjes.

Wil je meer? Kies dan een setje met dobbelstenen rondom een bepaald thema. Ik noem enkele voorbeelden van setjes die nu te verkrijgen zijn:

  • Rory’s Story Cubes Fantasia: Voor betoverende, middeleeuwse en mythologische avonturen.
  • Rory’s Story Cubes Voyages: Ga op avontuur op onbekend terrein!
  • Story Cubes Primal: Om de prehistorie te verkennen en tussen dieren te leven.
  • Rory’s Story Cubes Mystery: Voor angstaanjagende onderzoeken vol puzzels
  • Rory’s Story Cubes Astro: Voor het reizen naar de ruimte, onderzoek en invasies van buitenaardse wezens.
  • En nog veel meer …
De 9 dobbelstenen van Rory's Story Cubes classic

Wat kun je ermee?

Een setje Story Cubes is veelzijdig in gebruik. Je kunt ermee aan de slag tijdens een gezellig avondje met familie of vrienden. De verteller gooit de dobbelstenen en vertelt vervolgens een grappig verhaal aan de hand van de afbeeldingen, beginnend met er was eens …. Is het verhaaltje uit? De volgende gooit opnieuw de dobbelstenen en er komt een nieuw fantastisch verhaal uit. Met 9 dobbelstenen en 6 zijden op elke dobbelstenen zijn de combinaties natuurlijk eindeloos.

De dobbelstenen zijn ook zeer geschikt voor kinderen. Laat de ogen van je kinderen stralen en vertel hen een grappig, spannend of fantasierijk verhaal. Maar andersom; de dobbelstenen zijn ook een handig hulpmiddel voor je kind om door hen een verhaal te laten verzinnen.

Of maak het nog spannender en fantasierijker. Gooi de dobbelstenen en elke deelnemer neemt één of enkele dobbelstenen voor zijn rekening. Om de beurt maak je het verhaal een stukje langer aan de hand van de dobbelsteen die jij gekregen hebt. Dit levert vaak de meest hilarische verhalen op, omdat je nooit weet wat er gaat komen.

Goede oefening

Met de Story Cubes worden er diverse vaardigheden geoefend. Daarmee is het spel niet alleen leuk om thuis te gebruiken, ook in het onderwijs zijn deze dobbelstenen goed te gebruiken.

  • Logisch, creatief en flexibel denken
  • Luisteren, expressie, taalontwikkeling, verbeelding
  • Jezelf en elkaar beter leren kennen
  • Fantasie en verbeelding

De dobbelstenen is daarmee niet alleen een uitkomst voor kinderen met een taalachterstand, maar ook kunnen de dobbelstenen ingezet worden bij kinderen die hoogbegaafd zijn.

Lees ook: Review: Dobble Classic kaartspel | Asmodee

Mijn mening

Met name Elin is met deze dobbelstenen aan de slag gegaan. Elin vindt het sowieso al erg leuk om boekjes te maken met daarin en zelfverzonnen verhaaltje en tekeningen erbij. Deze dobbelstenen zijn precies wat voor haar, en ik denk dat ze er nog vaak bij gepakt zullen worden (op momenten dat het geen lekker weer is om naar buiten te gaan. Nu is ze alleen maar buiten te vinden met dit mooie weer).

Ze vindt het leuk om de 9 dobbelstenen te gooien en deze dobbelstenen zo aan elkaar te koppelen dat er een leuk verhaaltje ontstaat. Het zijn nog maar korte verhaaltjes van ongeveer 9 zinnen, voor elke dobbelsteen één zin, maar wel superleuk.

Laatst heb ik haar de uitdaging gegeven om haar verhaaltje uit te typen op de laptop. Super enthousiast ging ze ermee aan de slag en ze is zeker ook een stukje gekomen. Maar na een half verhaaltje, waar mijn groep 3-er een flinke poos mee bezig is geweest, stopte ze ermee. Wel een goede oefening en ze vond het heel leuk dat ze dat op de laptop mocht doen. Maar oefening baart kunst en ze gaat er zeker beter en sneller in worden!

De verhaaldobbelstenen draagt bij aan een rijke fantasie. Een verhaaltje hoeft immers niet te feitelijk kloppen, er kan in een verhaal iets gebeuren wat helemaal niet kan en het leuk is dat kinderen hun fantasie laten gaan en dat gewoon dan even verzinnen. Eenhoorns, feeën, draken, spoken, alles komt aan bod. Een ding is zeker; kinderen zijn veel beter in verhalen verzinnen dan ik.

Rory's Story Cubes doosje

Lees ook: Review: Schotten Totten | Asmodee
Lees ook: Review: The Genius Square | Happy Puzzle Company

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *