Review: Azul Zomerpaviljoen | Asmodee

Azul zomerpaviljoen | Asmodee

Boven, op de eerste verdieping, staat een grote kast met een behoorlijk aantal spellen. Beneden, in de woonkamer, hebben een dressoir staan met daarin een kastje waarin we de spellen bewaren die wij het meest spelen. Azul en Azul de ramen van Sintra staan beneden, in het dressoir die in de woonkamer staat. Het derde stand-alone spel, Azul Zomerpaviljoen, is daar sinds kort bijgekomen! Een teken dat we het spel er regelmatig bij pakken om te spelen.

Azul Zomerpaviljoen

Aan het begin van de 16e eeuw liet koning Manuel I de beste vaklieden van Portugal de meest geweldige gebouwen maken. Nadat de paleizen van Evora en Sintra af waren, zette de koning zijn zinnen op de bouw van een zomerpaviljoen dat de meest befaamde leden van de koninklijke familie zou eren. Deze constructie had gebouwd moeten worden door de meest getalenteerde vaklieden, voorzien van alle pracht en praal die de koninklijke familie verdient.

Helaas overleed koning Manuel I voordat de bouw ooit gestart kon worden…

In Azul – Zomerpaviljoen keren spelers terug naar Portugal om te werken aan het project dat nooit van start is gegaan. Om het zomerpaviljoen te creëren, moeten jullie als professionele vaklieden de mooiste materialen gebruiken om tegelijkertijd zo min mogelijk te verspillen. Het zal alleen de allerbeste bouwers lukken om de Portugese koninklijke familie te eren.

Inhoud

 • 4 spelersborden
 • 9 fabrieksschijven
 • Scorebord
 • Rondesteen
 • 4 scorestenen
 • 132 tegels
 • Startspelersfiche
 • Toren
 • Zak
 • Puntenfiches

Voorbereiding

 • Elke spelers krijgt een spelersbord.
 • Leg in het midden van de tafel de fabrieksschijven in een cirkel. 5 schijven bij 2 spelers, 7 schijven bij 3 spelers en 9 schijven bij 4 spelers
 • Leg het scorebord naast de fabrieksschijven. Elke speler plaatst zijn scoresteen op het 5e vakje van het scorespoor. De rondesteen wordt op vakje 1 van het rondespoor geplaatst.
 • 132 tegels worden in de zak gedaan. Trek er 10 tegels uit die op het scorebord in een cirkel gelegd wordt.
 • Leg op elke fabrieksschijf 4 tegels die blind uit de zak worden getrokken. Leg de startspelersfiche in het midden van de tafel.
 • Plaats de toren aan de zijkant.
 • Leg de puntenfiches opzij, deze worden ingezet zodra iemand de 80 punten heeft gehaald.
Azul scorebord

Spelregels

Het spel wordt gespeeld over 6 rondes. Elke ronde bestaat uit 3 fases:

 1. Tegels nemen
 2. Tegels spelen en punten scoren
 3. Voorbereiding voor de volgende ronde

Fase 1

De speler neemt alle tegels van een bepaalde kleur van een van de fabrieksschijven. De overige tegels worden naar het midden geschoven. Of; de speler neemt alle tegels van een bepaalde kleur uit het midden van de tafel. Liggen er ook tegels in de jokerkleur op de gekozen schijf of in het midden? Dan mag de speler precies 1 tegel in de jokerkleur als extra pakken.

De speler die als eerste tegels uit het midden pakt, pakt ook de startspelersfiche en mag de volgende ronde beginnen. Het startspelersfiche levert echter wel minpunten op.

De gekozen tegels worden aan de zijkant van de spelersbord gelegd. Dan mag de volgende speler mag tegels pakken. Zo gaat het spel verder totdat alle tegels genomen zijn.

Fase 2

Zo heeft iedere speler een aantal tegels naast zijn spelersbord liggen. De startspeler begint met het spelen van de tegels op zijn spelersbord. Heb je genoeg tegels in een bepaalde kleur, dan leg je precies 1 tegel in het juiste vakje, de andere tegels leg je af in de toren.

Voorbeeld: voor het groene vakje waarin de 3 staat, heb je 3 groene tegels nodig. 1 tegel leg je op het vakje, de andere 2 tegels leg je af.

Heb je tegels in de jokerkleur? Dan mag je die inzetten voor een andere kleur.

Voor elke tegel die je op je spelersbord plaatst ontvang je 1 punt. Als je tegels met elkaar verbindt, ontvang je voor elke tegel in die reeks een punt. Speel om de beurt totdat alle tegels op het spelbord zijn gelegd.

Je kunt ook extra bonustegels krijgen. Als je alle vier de vakjes rondom een pilaar vol gelegd hebt met tegels, dan ontvang je 1 tegels van het scorebord. Heb je alle vier de vakjes rondom een standbeeld vol gelegd met tegels, dan mag je 2 tegels van het scorebord kiezen. Bedek je allebei de tegels rondom het raam, dan mag je er zelfs 3 pakken.

Elke speler mag maximaal 4 tegels bewaren en meenemen naar de volgende ronde.

Fase 3:

Alle fabrieksschijven worden gevuld met 4 tegels uit de zak. Het startspelersfiche wordt in het midden van de tafel gelegd. En de rondesteen wordt 1 vakje vooruit geschoven. De volgende ronde kan beginnen.

Puntentelling

Zodra er 6 rondes zijn gespeeld is het spel afgelopen. Spelers krijgen nog bonuspunten voor elke ster die volledig is gevuld met tegels, maar ook als alle enen zijn gevuld met tegels, en/of alle tweeën, alle drieën en/of alle vieren.

De speler met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: Azul – Een tactisch bordspel met kleurige tegels | Asmodee
Lees ook: Review: Azul – De ramen van Sintra | Asmodee

Azul zomerpaviljoen; inhoud van het spel

Mijn mening

Een aantal dezelfde elementen en toch is het spel weer heel anders. De fabrieksschijven en de manier van stenen pakken kennen we al van Azul en Azul de ramen van Sintra. Maar doordat het spelbord weer heel anders is, en doordat er ook aantal regels anders zijn, is het spel toch weer een heel ander spel geworden en niet te vergelijken met de eerste twee versies van Azul. En daarmee een echte aanwinst voor de spellenkast als je van Azul houdt.

Een spel bestaat uit 6 rondes. Wel hebben we eigenlijk een klein beetje het gevoel dat als je eenmaal lekker op dreef bent en punten begint te scoren het spel ook alweer bijna is afgelopen, alsof je een ronde te kort komt.

Veel bonuspunten te behalen

Je kunt op verschillende manieren punten, maar ook bonuspunten scoren. Voor elke ster die je compleet hebt kunnen maken kun je bonuspunten verdienen. Maar je kunt ook extra punten verdienen alle enen, tweeën, drieën en/of vieren te vullen met een tegels. Het liefst zou je zoveel mogelijk bonuspunten verzamelen, je dient echter wel keuzes te maken en goed op je tegenstander te letten, want alle sterren compleet maken lukt je gewoonweg niet in 6 rondes. Doordat je op verschillende manieren punten kunt verzamelen is elk spelletje weer compleet anders en maak je elk potje opnieuw weer andere keuzes. Hierdoor blijft het afwisselend, spannend en leuk.

De spelregels lijken heel moeilijk en heel veel. Maar eigenlijk valt het best mee. Veel is al herkenbaar van de eerdere versies, daardoor speelt het ook meteen makkelijker. Bij het eerste en tweede potje moet je even het gevoel krijgen hoe het spel precies werkt en wat handig of niet handig is. Daarna kun je het al snel voor het echie spelen.

Dus ben je fan van Azul, dan is deze versie zeker een aanrader om je verzameling compleet te maken!

Productinformatie

Titel: Azul het zomerpaviljoen
Uitgeverij: Asmodee
Leeftijdsadvies: 8+
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30-45 minuten

Azul zomerpaviljoen | Asmodee

Lees ook: Review: Ticket to Ride Amsterdam | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *