Review: Ticket to Ride Amsterdam | Asmodee

Ticket to Ride Amsterdam

Wij hadden 4 versies van Ticket to Ride in onze spellenkast staan; USA, Europe, Nordic Countries, en voor de kinderen de kinderversie Mijn eerste reis. Wij hebben echt al ontzettend veel potjes Ticket to Ride gespeeld waarbij Nordic Countries onze favoriet is met twee spelers. Een tijdlang hebben we deze spellen niet zo vaak gespeeld, maar nu we pasgeleden een nieuwe versie hebben ontvangen, is onze Ticket to Ride verslaving weer aangewakkerd. In dit artikel ga ik je meer vertellen over Ticket to Ride Amsterdam.

Ticket to Ride Amsterdam

Welkom in het Amsterdam tijdens de 17de eeuw met Ticket to Ride Amsterdam. In de 17de eeuw was Amsterdam het bruisende hart van de wereldhandel en de rijkste stad ter wereld! Tijdens deze kortdurende variant uit de Ticket to Ride spellenreeks strijden de spelers tegen elkaar om de meest lucratieve handelsroutes te claimen, contracten te voltooien en waardevolle handelswaren te verzamelen uit de straten van deze legendarische stad!

Inhoud

 • 1 spelbord met het handelsnetwerk van Amsterdam
 • 64 plastic karren
 • 44 transportkaarten
 • 24 contractkaarten
 • 16 handelsbonuskaarten
 • 4 scorepionnen
 • 1 spelhandleiding

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden van de tafel.

Elke speler kiest een kleur en zet zijn scorepion op 0 en de karretjes legt hij voor zich neer.

De transportkaarten worden geschud en in een gedekte stapel naast het bord gelegd. 5 kaarten worden open gedraaid. Elke speler krijgt 2 transportkaarten.

De contractkaarten worden geschud en elke speler krijgt 2 kaarten. Hij moet er in ieder geval 1 van houden, maar mag ook alle twee de kaarten houden.

De handelsbonuskaarten worden ook naast het spelbord gelegd.

Het spel kan beginnen.

Ticket to Ride Amsterdam Spelbord

Spelregels

De speler die aan beurt is mag 1 van de 3 acties kiezen.

 1. Hij kiest twee transportkaarten. Dit mogen open kaarten zijn, maar ook gedekte kaarten van de trekstapel. Of één open en één gedekte kaart. Kiest de speler een joker? Dan mag er geen tweede kaart meer gepakt worden. Een joker mag voor elke willekeurige kleur worden ingezet.
 2. De speler claimt een route tussen twee aangrenzende locaties. Een route is een reeks gekleurde vakjes tussen twee locaties. Dit doet hij door transportkaarten in de betreffende kleur af te leggen en daarvoor karretjes op elk vakje te plaatsen. In een spel met 2 spelers kan slechts één route van een dubbele route geclaimd worden. Een contractkaart kun je voltooien door een ononderbroken route te leggen tussen twee locaties die staat aangegeven op je contractkaart.
  Als de claimde route kar-symbolen bevat, dan mag de speler 1 handelsbonuskaart trekken.
 3. Contractkaarten trekken. De speler trekt twee nieuwe contractkaarten waarop een route is aangegeven. De speler mag ze alle twee houden, maar mag er ook één kiezen en één afleggen.

Het spel is afgelopen als een speler 2 of minder karretjes in voorraad heeft.

Puntentelling

Voor elke geclaimde route krijgt de speler punten.

 • 1 punten voor een route van 1 vakje
 • 2 punten voor een route van 2 vakjes
 • 4 punten voor een route van 3 vakjes
 • 7 punten voor een route van 4 vakjes

Voor elke voltooide contractkaart krijgt de speler de punten die aangegeven staat op de kaart. De punten van de contractkaarten die niet voltooid zijn worden er weer afgetrokken.

Als laatste krijgen de spelers punten voor het aantal handelskaarten hij in bezit heeft. De speler met de meeste van deze kaarten in voorraad krijgt de meeste punten.

De speler die in totaal de meeste punten heeft, wint het spel.

Lees ook: Review: Schotten Totten | Asmodee

Ticket to Ride inhoud van het spel

Mijn mening

Ticket to Ride USA en Ticket to Ride Europe zijn beiden superleuk. Als je het spel met z’n tweeën speelt kun je bij deze versies elkaar wat minder dwarszitten, waardoor het net wat minder spannend is. Ticket to Ride Nordic Countries maakt dat helemaal goed. Deze versie kun je maar met 2 of 3 spelers spelen en met 2 spelers daarom ook spannender en uitdagender. Ticket to Ride Mijn eerste Reis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Een leuke manier om kennis te maken met deze populaire spellen. En dat blijkt ook. Hoewel Ticket to Ride Amsterdam als leeftijdsadvies 8+ heeft, speelt Elin (6 jaar) dit spel al best supergoed mee.

Ticket to Ride is een kort spel. In zo’n 10-15 minuten is een spel gespeld. Wij spelen het spel regelmatig met drie spelers; Elin en Joas (6 en 4 jaar) vormen samen een team en Arjan en ik spelen elk apart. Doordat het spel ongeveer een kwartiertje duurt is het zeer geschikt voor jonge kinderen die een nog korte spanningsboog hebben.

De spelregels wijken niet heel veel af van de andere versies die wij kennen. Doordat Elin al regelmatig de kinderversie heeft gespeeld, snapte ze Ticket to Ride Amsterdam al heel snel. Wel speelt ze met open kaarten, sommige plaatsnamen zijn nog te moeilijk om te lezen. Zeg nou zelf, Haringspakkerstoren en Montelbaanstoren zijn natuurlijk best nog wel ingewikkeld om te lezen. Maar nu ze het een paar keer gespeeld heeft leert ze de kaart van Amsterda al kennen en weet ze waar de plekken liggen. Het gaat nu al wat sneller.

Snel handelen

Het is een kort spelletje. Lekker doorgaan met verzamelen van kaartjes is er niet bij. Zodra je een route kan claimen moet je dat ook direct doen is onze ervaring. Er zijn een paar geliefde routes die maar 1 transportkaart kost. Als je er niet als de kippen bij bent om die route te claimen, dan zou je zomaar eens een flinke omweg moeten maken. En met maar 16 karretjes kan dat een flinke investering zijn. Soms kun je maar beter een nieuwe contractkaart pakken en de minpunten voor lief nemen. Je kunt bij dit spel elkaar dus lekker flink dwarszitten.

Waar ik vertelde dat je bij de versies Europe en USA elkaar minder dwars kunt zitten met 2 spelers, is het bij de versie Amsterdam niet het geval. Doordat de kaart relatief klein is, heb je nogal eens hetzelfde stukje van de route nodig. Speel je vaak een spel met twee spelers, dan is ook deze versie absoluut een aanrader.

De Ticket to Ride verslaving is weer aangewakkerd. Deze korte versie vinden wij dus absoluut een pluspunt om het ook met de kinderen te kunnen spelen. Ook de versie New York en London zijn korte versies die je in 10-15 minuten speelt. Ze maken mij nieuwsgierig (net als alle andere versies die ik nog niet heb trouwens). Ik zet ze denk ik maar op mijn verlanglijstje.  

Productinformatie

Titel: Ticket to Ride Amsterdam
Uitgeverij: Asmodee
Leeftijd: 8+
Speelduur: 10-15 minuten

Lees ook: Review: Point Salad | White Goblin Games
Lees ook: Review: Concept Kids Dieren | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *