Review: Azul – Een tactisch bordspel met kleurige tegels | Asmodee

Als zzp-er ontvang je natuurlijk geen kerstpakket. Tenzij je er zelf eentje cadeau doet. En dat heb ik gedaan. Het spel Azul stond al lang op mijn verlanglijstje en ik besloot om het aan te schaffen. Daarbij stond dit spel met 25% korting te koop bij Bol.com en had ik nog een cadeaukaart liggen, reden om het spel direct te bestellen. Enkele dagen later bracht de postbezorger een pakketje en sindsdien zijn we verslaafd. Flink verslaafd.

Azul

Verhaal

Azuleojos (oorspronkelijk witte en blauwe keramische tegels) zijn een uitvinding van de Moren. De versiering valt in de smaak bij de Portugese koning Manuel I tijdens zijn bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje. Hij is zo onder de indruk van de fabelachtige schoonheid van de Moorse decoraties in het interieur van het Alhambra, dat hij zijn eigen paleis in Portugal met soortgelijke tegels laat versieren. Het is aan jullie om in opdracht van de koning de muren van het koninklijke paleis in Evora te verfraaien.

Inhoud

 • 9 fabrieksschijven (gebruik er 5 met 2 spelers, 7 met 3 spelers en 9 met 4 spelers)
 • 100 tegels in 5 verschillende kleuren (20 in elke kleur)
 • Startspelerfiche
 • 4 spelborden (voor elke speler één)
 • 4 scorestenen (voor elke speler één)
 • Spelregels (Frans en Nederlands)
 • Zak waar je de tegels in kunt doen

Voorbereiding

 • Geef elke speler een spelbord en een scoresteen. De scoresteen zet hij op ‘0’ van het scorespoor.
 • Vul de zak met de 100 tegels
 • Leg de fabrieksschijven in een cirkel in het midden van de tafel
 • Plaats willekeurig 4 tegels die je uit de zak grabbelt op elk van de fabrieksschijven.
 • Bepaal wie er begint, die speler ontvangt het startspelersfiche.

Spelverloop

Fabrieksaanbod

De startspeler legt zijn startspelersfiche in het midden van de tafel en speelt zijn eerste beurt. Hij neemt:

 • alle tegels van dezelfde kleur van één van de fabrieksschijven en legt de rest van de tegels in het midden van de tafel bij het startspelersfiche, óf
 • hij neemt alle tegels van dezelfde kleur van het midden van de tafel. Als je de speler bent die als eerste tegels uit het midden van de tafel pakt, dan pak je ook de startspelersfiche en leg je deze op de vloerlijn.

Vervolgens legt de speler de gekozen tegels op één van de 5 patroonlijnen op het spelbord. Op de eerste lijn is er maar plaats voor één tegel, op de tweede lijn voor twee tegels, op de derde lijn voor drie, de vierde lijn voor 4, en op de vijfde lijn is plek voor 5 tegels. De gekozen tegels mogen op de één gekozen lijn geplaatst worden, van rechts naar links.

Als er al tegels liggen, dan mag de lijn wel aangevuld worden, maar uitsluitend met dezelfde kleur tegels. Als de lijn helemaal gevuld is, is deze compleet. Heb je tegels over die niet meer op de lijn passen, dan plaats je deze op de vloerlijn.

Het spel verloopt op deze manier verder met de wijzers van de klok mee. De ronde is voorbij als alle tegels van alle fabrieksschijven én uit het midden van de tafels zijn weggenomen.

Azul fabrieksschijven

Muurbekleding

Als een ronde voorbij is, dan mogen alle spelers tegelijkertijd hun muur betegelen. Alleen tegels van complete patroonlijnen mogen op de muur geplaatst worden. De tegels van nog niet complete patroonlijnen blijven liggen en mogen mee naar de volgende ronde. Het betegelen gaat als volgt:

Werk je patroonlijnen van boven naar beneden af. Neem de meest rechtse tegel van de patroonlijn en leg deze op je muur, op het vakje in de corresponderende kleur in dezelfde lijn. De overige tegels die op de patroonlijn liggen worden afgelegd in de deksel van de doos.

Voor elke tegel die je op de muur plaatst kun je punten scoren. Elke tegel die je neerlegt is 1 punt waard. Als er al tegels naast de tegel die je zojuist neerlegt liggen, dan scoor je meer punten, voor elke tegel in een rij (zowel horizontaal, als verticaal) scoor je 1 punt.

Vervolgens kijk je nog of er tegels op je vloerlijn liggen. Dat zijn de kapot gevallen tegels en daarvoor krijg je strafpunten. Schuif voor elke tegel in de vloerlijn je scoresteen op het scorespoor het betreffende aantal minpunten achteruit.

Azul spelbord

Volgende ronde

Een nieuwe ronde kan beginnen. Elke fabrieksschijf wordt weer gevuld met 4 willekeurige tegels die uit de zak gegrabbeld worden. De speler die het startspelersfiche in bezit heeft begint de volgende ronde.

Het spel is afgelopen zodra een speler een horizontale rij van 5 tegels op zijn muur heeft geplaatst. De ronde wordt wel af gemaakt. Vervolgens krijgt elke speler nog bonuspunten; 2 punten voor elke complete horizontale rij, 7 punten voor elke complete verticale rij, en 10 punten voor kleur waarvan alle 5 de tegels op de muur is geplaatst.

Degene met de meeste punten wint het spel.

Azul

Mijn mening

Azul is verslavend. Besluit je om even één spelletje te leggen, zo’n anderhalf uur later heb je er al 5 gelegd en zou je het liefst nog doorgaan. Het leuke van dit spel is dat het elk potje weer anders is, doordat je 4 willekeurige tegels moet grabbelen die je op de fabrieksschijven moet neerleggen. Het kan dan zomaar gebeuren dat er ontzettend veel zwarte tegels op de schijven liggen, terwijl je die helemaal niet nodig hebt en daarmee de kans op minpunten groot is. Maar het kan ook gebeuren dat je nog veel gele tegels nodig hebt en die nauwelijks op de fabrieksschijven liggen. Hierdoor is elk spelletje wat je doet weer anders en spannend, en zal dit spel nooit gaan vervelen.

Wat ook een voordeel is dat de eindscore altijd weer anders is. Er zijn veel spelletjes waarbij de eindscore altijd binnen een kleine marge valt en de score van je medespeler ook, maar dat is bij dit spel geenszins het geval. Zo kan de eindscore het ene potje 19 zijn en het volgende potje 87. Bovendien kan het zo zijn dat er een groot verschil in score is tussen jou en je medespeler, maar het kan ook zo zijn dat je slechts op één punt wint of verliest. Het is daarom erg leuk om de score van elk spelletje dat je speelt bij te houden.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen zodra een speler 5 tegels op een rij volledig heeft gevuld. Het spel kan dus al na 5 rondes afgelopen zijn, maar het kan ook wel 6 of 7 rondes duren. Als je qua puntenaantal toch al voor staat, dan kun je het beste het spel uit maken zodra dat mogelijk is, loop je achter, dan wil het liefst nog een ronde doorgaan om nog meer punten te scoren, maar dat uitstellen is niet altijd mogelijk. Soms wordt je gedwongen om het spel uit te maken, tenzij je het niet erg vindt om veel minpunten te incasseren.

Daarnaast is het van belang om te kijken of je langere horizontale of verticale rijen kunt vormen om meer punten te scoren. Let je hier niet op, dan ga je het spel beslist niet winnen. Vervolgens is het van belang om ook de bonuspunten in de gaten te houden om nog meer punten te kunnen scoren. Je moet op veel dingen letten en daardoor is Azul een leuk en tactisch spel, waarbij je ook een beetje geluk moet hebben.

Met z’n tweeën spelen we een spelletje in ongeveer 20 minuten waardoor we meerdere spelletjes op een avond kunnen leggen.

Vormgeving

De vormgeving is erg mooi, de tegels zijn prachtig. Het spelbord en de fabrieksschijven zijn stevig en daardoor zul je jarenlang plezier van het spel hebben. Om dan toch een nadeel te noemen. De tegels zijn glad en moeilijk grijpbaar, ze schieten snel uit je handen en stuiteren over je hele tafel heen. In de spelregels staat dat je de tegels in de deksel van de doos moet afleggen. Dit doen wij niet, wij gebruiken een maatbeker en van hieruit kun je de tegels weer snel en eenvoudig in de zak gieten. Dit lukt vanuit de doos niet.

Al met al, Azul vinden wij een ontzettend leuk spel, een verslavend spel, rondje na rondje wil je spelen om je mooiste muur te betegelen en je score te verbeteren. Gaat het spel je op den duur toch een beetje vervelen en wil je wat meer uitdaging? Draai dan het spelbord en speel de variant die zeker uitdagender is.

Ondertussen heb ik ook het tweede spel Azul – de ramen van Sintra aangeschaft. Al net zo verslavend. Binnenkort meer hierover in een review.

Lees ook: Review: Azul | De ramen van Sintra
Lees ook: Review: Zooloretto | White Goblin Games

Productinformatie

Titel: Azul
Uitgeverij: Asmodee
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: ongeveer 40 minuten

Lees ook: Review: Cacao | White Goblin Games

#nospon

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *