Uitje met kinderen: Kasteel Helmond | Helmond

Museum Kasteel Helmond

In de zomervakantie zijn we een week op vakantie geweest in het huis van mijn schoonouders in Helmond. Een andere omgeving biedt ook de mogelijkheid voor andere uitjes. Uitjes waar je normaal gesproken niet naartoe zou gaan omdat het simpelweg te ver is om even heen en weer te rijden. In die week hebben we een aantal keer gebruik gemaakt van onze museumkaart en één van de musea die wij hebben bezocht is Museum Kasteel Helmond.

Museum Helmond

Kasteel Helmond

Kasteel Helmond heeft 2 locaties. Eén daarvan is kasteel Helmond. Dit kasteel staat al bijna 700 jaar in het centrum van deze stad. Het stadskasteel vertelt zijn eigen bijzondere verhaal over adellijke families. Een eeuwenoud verhaal over macht, liefde, oorlog en … bedrog. Door de eeuwen heen was het kasteel vooral een chique woonverblijf van deze families. Nu is het een museum en waan je je in de bijzondere geschiedenis.

En … meer dan 3500 kinderen die dit museum bezocht hebben, hebben bepaald dat Museum Helmond zich het komend jaar hét Kidsproof Museum 2021 van Nederland mag noemen.

Kunsthal Helmond

In de moderne kunsthal presenteert het museum tijdelijke fotografie- en kunsttentoonstellingen voor liefhebbers van kunst en cultuur. De kunsthal is gevestigd in het Boscotondocomplex, in het centrum van Helmond.

Mijn mening

Ik had nooit gedacht dat het zo leuk zou zijn voor kinderen! Bij de kassa kregen de kinderen een speurtocht. Joas kreeg er één die geschikt was voor zijn leeftijd. Op het blad stonden behoorlijk wat foto’s van attributen die in het museum te vinden zijn. Als je het attribuut had gevonden, dan mocht je deze doorstrepen. Heel eenvoudig, maar het zorgt er wel voor dat kinderen enorm geconcentreerd het museum door lopen en alles goed bekijken.

Elin mocht kiezen. Of een speurtocht met opdrachten, of dezelfde speurtocht als Joas. Ze koos voor de laatste en samen gingen ze het museum door, op zoek naar alle voorwerpen.

We kregen ook een schild mee. Aan de ene kant van het schild is een plattegrond van het museum getekend en met stippen stond aangegeven waar een projector hing. De andere kant van het schild was wit. Als je een projector gevonden had, dan kon je de witte kant eronder houden en een klein verhaaltje of wetenswaardigheidje lezen. Superleuk!

Het museum is opgedeeld in allerlei kamers. Bij de ingang stond precies aangegeven hoeveel eenheden er in een ruimte mochten, zodat er niet te veel mensen in één ruimte zouden zijn. Anders moest je even wachten voordat je een ruimte binnenstapte. Toen wij er waren, waren er nog niet zoveel mensen en konden we steeds gewoon doorlopen.

Toen de kinderen alle voorwerpen van de speurtocht hadden gevonden, konden ze tot ridder geslagen worden! Niet echt natuurlijk, maar wel supertof! Daarna hebben we nog een aantal prachtig ingerichte kamers bekeken. In een van de ruimtes kwam een mevrouw verkleed als jonkvrouw (ik had medelijden met deze mevrouw, het was er zóó verschrikkelijk warm tijdens de hittegolf van de zomer) en had een mandje met een paar voorwerpen bij zich. Ze legde aan de kinderen uit wat het voor voorwerpen waren.

Aan het eind zijn we nog naar de ‘kindergang’ gelopen. Daar mochten de kinderen wat dingen voelen, aanraken en spelletjes spelen. Zo konden ze voelen hoe zwaar een maliënkolder weegt, leren van ze in de middeleeuwen wel of niet eten en nog veel meer.

Lees ook: Uitje met kinderen: Archeon

Een spelletje spelen in kasteel Helmond

Eenmaal weer buiten waren er nog allerlei oud-Hollandse spelletjes te doen. Denk dan aan boter-kaas-en-eieren, kegel omver werpen, enzovoorts. Ook daar hebben de kinderen zich nog een poosje kunnen vermaken.

Al met al, kasteel Helmond is echt superleuk en kindvriendelijk museum om een bezoek aan te brengen. Het lijkt oubollig en saai zo op het eerste oog, maar voor kinderen is het absoluut leuk en leerzaam gemaakt! Ze hebben er genoten en als we in Helmond zijn gaan we er zeker nog eens naar terug.

Naar Kunsthal Helmond zijn wij niet geweest.

Voor meer informatie over dit kindermuseum in Noord-Brabant verwijs ik je naar de website van Museum Helmond.

Lees ook: Uitje met kinderen: PreHistorisch Dorp | Eindhoven
Lees ook: Uitje met kinderen: Space Expo | Noordwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *