Uitje met kinderen: PreHistorisch Dorp | Eindhoven

Prehistorisch dorp Eindhoven

Een pareltje onder de uitjes; het Prehistorisch Dorp in Eindhoven. Het is niet alleen een museum om alles eens rustig te bekijken, kinderen kunnen daar ook ontzettend veel leuke dingen doen en beleven. Zoveel, dat we aan een lange ochtend gewoon tijd tekort hadden en zeker nog eens een keer terug moeten om alle andere dingen die we niet hebben gedaan te doen.

Het PreHistorisch Dorp

Waar geschiedenis tot leven komt.

Struin lekker over de paadjes, ruik de smeulende vuurtjes en speur in de huizen, hoeves en schuren. De bewoners vertellen je alles wat je wilt weten over hun tijdperk. Maar er zijn ook genoeg activiteiten die je kunt ondernemen zonder begeleiding van een bewoner van het dorp.

Reizen door de tijd, de verleden tijd wel te verstaan. In de tijd van de jagers en verzamelaars kun je muziek maken, speer werpen of een hut bouwen. Ga vervolgens door naar de tijd van de eerste boeren. Daar kun je spelen in de leemkuil en kun je je eigen graan malen. Stap in de kano en ga verder naar de inheemse Romeinse tijd. Ruik aan de lekker geurende kruiden, en test je kracht door pennen in hout te slaan.

Via een vlot reis je naar de overkant, naar de tijd van de Franken en de Vikingen. Hout klieven en je verkleden als een echte strijder zijn de activiteiten die je in dat deel van het park kunt doen. Moet je poepen? Dat kan op de middeleeuwse manier. Daarna brengt de reis je bij de tijd van handel en steden. Maak een foto aan het schandblok, aai de schapen, of schrijf een brief aan je oma met een echte ganzenveer en inkt. De 80-jarige oorlog. Ringsteken, steentjes gooien of steltlopen zijn spelletjes die je daar kunt proberen.  

Lees ook: Uitje met kinderen: Mind Mystery | Horst

Mijn mening

Via de website kon je een tijdslot reserveren. Je kunt kiezen tussen de ochtend en de middag. Wij kozen voor de ochtend. Je kunt dan vanaf half 10 het park in en uiterlijk 1 uur moet je er weer uit. Om half 2 komt dan de groep voor de middag.

Op de website stond aangegeven dat er voldoende parkeergelegenheid is. Nou, dat viel best tegen. Gelukkig kon je wel een stuk verderop nog aan de straat parkeren. Dat hebben we maar gedaan. Eenmaal binnen kon je vrij bewegen door het park. Je merkte niet zoveel van alle coronamaatregelen, behalve dat er in de huisjes die je kon bekijken een aparte ingang en een aparte uitgang was. En aangezien die heel logisch waren, had je er ook geen ‘last’ van. Sommige paden waren wat smal, daar stonden ‘waarschuwingsbordjes’ dat je even op elkaar moest wachten en dat werd ook heel goed opgevolgd.

Vuurtje maken in het PreHistorsch Dorp

Iedereen die binnenkomt begint natuurlijk bij het begin te spelen en alles te bekijken. Wij zijn een stukje naar achter in het park gelopen, daar was het veel rustiger. Niet dat het er zo heel druk was, maar toch. En dan kom je als eerste het kanovaren tegen. De kinderen vonden het best even spannend, maar eenmaal op dreef vonden ze het ook weer superleuk. Gelukkig bleven we droog. Op onze billen na dan.

Doen en beleven

Vervolgens zijn we verder het in park gelopen en hebben wel alles gedaan wat we tegenkwamen; hout hakken, graan malen, een fibula maken, proberen om met vuursteen een vuurtje te maken, een mini-boerderij bouwen met palen, boogschieten, ringsteken, met een vlot overvaren en nog veel meer. Conclusie, tegen enen moesten we het park verlaten, er heerste namelijk de pest in het dorp, en hebben we nog lang niet eens alles gedaan. Maar dat geeft niet. Een museumkaart heeft als voordeel dat je er gewoon nog eens terug kunt komen. En dat gaan we beslist een keer doen.

De plattegrond die je meekreeg was trouwens ook heel handig. Daarop kon je precies zien wat je waar in het park kunt doen. Zo kun je ook niks vergeten of per ongeluk overslaan.

Een park dat vooral in het teken staat van Doen en Beleven. En dat maakt dat het PreHistorisch Dorp toppertje is onder de musea. Ook voor (jonge) kinderen. Juist voor (jonge) kinderen. Beslist de moeite waard om eens een bezoekje aan te brengen.

Meer informatie op de website.

#nospon

PreHistorisch Dorp in Eindhoven

Lees ook: Uitje met kinderen: Archeon
Lees ook: Uitje met kinderen: Space Expo | Noordwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *