Uitje met kinderen: Archeon | Alphen aan den Rijn

Archeon museumpark Alphen aan den Rijn

Een tijdje geleden gingen we naar het Kinderboekenmuseum en kochten daar gelijk een Museumkaart, in de hoop het komende jaar veel musea te bezoeken. Niet lang daarna ging de boel op slot en konden we op dat moment geen gebruik meer maken van onze Museumkaart. Maar daar is nu verandering in gekomen. Vandaag hebben we een middagje in het Archeon doorgebracht.

Archeon

In het Archeon zwerf je door de prehistorie, kom je heel dichtbij de Romeinen, ontdek je het Archeologiehuis van Zuid-Holland en neem je een duik in de Middeleeuwen.

Prehistorie

In de prehistorie reis je door de tijd; van de jagers en verzamelaars naar de boeren, de trechterbekers, zo door naar de bronstijd en de ijzertijd. Je maakt kennis met het volk, hoe zij leefden en werkten. Je ziet hoe ze woonden en je kunt een tochtje maken in een boomstamkano. Als extra activiteit kun je een broodje een stok bakken, maar je kunt ook proberen om als een echte hunebedbouwer een steen te verplaatsen of een vuurtje maken met een echte vuursteen.

Lees ook: Uitje met kinderen: Kinderboekenmuseum te Den Haag

Een steen verplaatsen in het Archeon

Romeinen

In een Romeins dorp kun je een bezoek brengen aan een badhuis en genieten van een heerlijke Romeinse massage. Of maak een wandeling in een kruidentuin en breng een bezoek aan een tempel. Ook kunnen kinderen een fibula maken of wees getuige van een echt gladiatorengevecht in de Arena die het Archeon rijk is.

Middeleeuwen

Reis verder in de tijd en breng een bezoekje aan een dorp in de Middeleeuwen. Kinderen kunnen daar een kaarsje maken van bijenwas of vilten armbandje maken. In het dorpje zie je de bakker en de smid aan het werk of ga eens oefenen met zwaardvechten of boogschieten.

Een fibula maken bij de Romeinen

En verder …

Natuurlijk blijft het hier niet bij. Voor de kinderen is er een speeltuin waar ze zich prima een poos kunnen vermaken. Er is een restaurant, je kunt een ijsje krijgen of wat drinken. Je kunt er ook een ontbijtmand, lunchmand of borrelmand bestellen. Kortom; genoeg te doen om je een hele dag te vermaken.

Mijn mening

Als je de volle entreeprijs moet betalen dan wil je de dag ook goed benutten en er alles uithalen wat er uit te halen valt. Met een Museumkaart is dat niet nodig. Je kunt ook voor een ochtendje of een middagje gaan, een gedeelte van het park bezoeken en later nog eens gaan. Ideaal.

Omdat Elin vanmorgen eerst naar scouting ging, zijn wij gelijk in de middag naar het Archeon gegaan. Nu moest je eerst van tevoren een tijdslot reserveren om zo de bezoekers meer over het park te spreiden en zodat er een maximaal aantal bezoekers naar binnen konden. Dat werkte perfect. Het was dan ook totaal niet druk in het park en je had meer dan genoeg ruimte om 1,5 meter afstand tot de ander te houden. Bij kassa’s, toiletten etc. stonden ook strepen of voetjes die anderhalve meter aangeven. Perfect geregeld allemaal. Een aantal kleine activiteiten konden niet doorgaan zoals bijvoorbeeld een broodje op stokbrood bakken. Maar dat waren echt maar een paar dingen.

Een gladiatorengevecht in een arena in het Archeon

Het park is echt leuk opgezet. Er is werkelijk van alles te doen, te bekijken en te beleven. In de huisjes zijn ook echte mensen aanwezig die van alles vertellen over die tijd. Voornamelijk Elin vond dat reuze interessant, al moet ik wel zeggen dat er enorm verschil was tussen al deze werknemers. Waar de een over de hoofden van de kinderen heen vertelden, daalde de ander af tot het niveau van de kinderen en kon het heel beeldend en duidelijk vertellen en uitleggen. Supergaaf.

Veel te doen

Om 15:00 uur werd er een gladiatorengevecht gehouden. Erg leuk gedaan en het publiek werd er enorm bij betrokken. Joas vond het vechten stiekem nog wel een klein beetje eng, al vond hij het ook wel weer leuk.

Verder kon je in het park allerlei kleine activiteiten doen (als museumkaarthouder moet je hier een paar eurootjes voor betalen). Zo kun je een broodje aan een stok bakken in de Prehistorie (nu even niet, maar dat komt later vast weer), een fibula maken bij de Romeinen of een bijenwaskaarsje maken in de Middeleeuwen. Genoeg te doen dus.

In een middagje (wij waren er van 1 tot 5 uur) hebben we denk ik nog niet eens de helft van het park gehad. We hebben dan ook alles zeer op het gemakkie gedaan. De prehistorie hebben we uitbreid bekeken, de Romeinse tijd voor de helft en de Middeleeuwen bijna niet. We gaan er absoluut binnenkort nog eens een keer terug, het was ontzettend leuk en we willen zeker nog meer zien en beleven!

Het parkeerterrein voor je auto was ook ruim genoeg. Je moet alleen wel 8 euro parkeergeld betalen en dat vind ik best wel veel.

Een fibula maken bij de Romeinen in het Archeon

Adresgegevens

Archeon Museumpark
Archeonlaan 1
2408ZB Alphen aan den Rijn

Meer informatie vind je op de website van het Archeon

Lees ook: Uitje met kinderen: Monkey Town Delft
Lees ook: Uitje met kinderen; het gevangenismuseum te Veenhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *