Review: Rat Attack Party | White Goblin Games

Rat Attack Party - White Goblin Games

Rat Attack is een tweepersoonsspel waar wij al heel wat avondjes mee gevuld en uurtjes mee beleefd hebben. We hebben het al een tijdje in huis en nog steeds pakken we met enige regelmaat dit spel erbij. Laatst ontving ik het spel Rat Attack Party van White Goblin Games. Je begrijpt dat de verwachtingen heel hoog waren, mede doordat wij Rat Attack zo een ontzettend leuk vinden. In dit artikel vertel ik je of dit kaartspel onze hoge verwachtingen heeft waargemaakt.

Rat Attack Party

Je hebt honger en kunt veel lekkers in de keuken vinden. Maar pas op voor de chef en kijk uit voor de katten. Als je ze niet op tijd kwijtraakt, levert het je minpunten op.

Inhoud

60 kaarten in 6 verschillende kleuren, waaronder 42 voedselkaarten met de waarde 3 t/m 8 en 18 katkaarten met een waarde van -2.

Voorbereiding

Geef elke speler een willekeurige kat-kaart, elk in een andere kleur. Deze katkaart leg je voor je neer op tafel, in je persoonlijk speelgebied.

De overige 58 kaarten worden goed geschud en in een gedekte stapel in het midden van de tafel gelegd. Bij 2 spelers worden 2 kaarten uit het spel verwijderd, met 3 spelers wordt 1 kaart uit het spel verwijderd.

Trek 10 kaarten en leg deze in 2 rijen van 5 in het midden van de tafel, naast de trekstapel. Deze twee rijen vormen de werkbanken in de keuken. Leg 1 kaart die je trekt van de trekstapel gesloten naast één van de werkbanken. Deze werkbank wordt nu bewaakt en vormt de beschermde werkbank. De niet beschermde werkbank wordt de actieve werkbank genoemd.

Spelregels

In een beurt mag je 2 acties uitvoeren:

  1. Pak een kaart
  2. Ruil een kaart

Pak een kaart: Pak de kaart met de laagste waarde van de actieve werkbank en voeg deze toe aan jouw speelgebied op tafel. Liggen er meerdere kaarten met de laagste waarde? Dan mag je er één kiezen.

Ruil een kaart: Ruil een kaart uit je speelgebied met een kaart van de actieve werkbank. Dat kan op 2 manieren:

A. Ruil een voedselkaart met een voedselkaart van een lagere waarde van de actieve werkbank.
B. Ruil een kat uit je speelgebied met een voedselkaart naar keuze van de actieve werkbank. Kies je voor deze optie, dan wordt de chef van de beschermde werkbank verplaatst naar de actieve werkbank. De actieve werkbank wordt nu beschermd en wat de beschermde werkbank was, wordt nu de actieve werkbank.

Setje maken

Zodra je 3 kaarten van dezelfde kleur in je speelgebied hebt liggen, dan vormen deze direct een setje. Als beloning mag je een kaart uit het speelgebied van een tegenstander kiezen. Je mag geen kaart kiezen in een kleur dat al in jouw speelgebied aanwezig is. Vervolgens leg je het setje van 3 kaarten gedekt op je persoonlijke scorestapel.

Werkbank vullen

Als een speler de laatste kaart van de werkbank pakt, dan wordt de werkbank weer aangevuld met 5 kaarten van de trekstapel. Wanneer de trekstapel leeg is, is het bijna sluitingstijd. Het spel gaat nog door totdat één van de werkbanken helemaal leeg is.

Eindtelling

Als het spel is afgelopen dan pakken alle spelers hun persoonlijke scorestapel erbij. De kaarten worden gesorteerd op kleur. Vervolgens tellen de spelers van een kleur de waardes van de kaarten bij elkaar op (de minpunten van de katten worden eraf getrokken). De speler met de hoogste totale waarde voegt de kaart met de hoogste waarde in die kleur toe aan zijn eindscorestapel. Op deze manier wordt elke kleur beoordeeld. Alle spelers tellen de waardes van hun eindscorestapel bij elkaar op en degene met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: De vos in het bos | White Goblin Games

Mijn mening

Overeenkomsten tussen Rat Attack en Rat Attack Party? Die zijn er niet, behalve misschien dat de rode peper er in beide spellen hetzelfde uitziet. Verder is Rat Attack Party een compleet ander spel. Ook de naam van het spel kan andere verwachtingen oproepen. Dat zit ‘m vooral in het woord Party. Nee, Rat Attack Party is geen party-spel.

Maar voldoet dit spel dan aan mijn hoge verwachtingen? Ja zeker! Absoluut! Net als Rat Attack, is ook Rat Attack Party een ontzettend leuk spel. Ook met z’n tweeën is het erg leuk, al kan ik mij voorstellen dat het met z’n drieën of vieren net wat spannender is. Maar dat is met de meeste spellen zo.

Voedselkaarten en katkaarten

De spelregels zijn eenvoudig en passen op één kantje. Binnen 5 minuten heb je het doorgelezen en snap je het spel. Qua tactiek is het spel wat uitdagender. Want winnen gaat zeker niet zo makkelijk. Het is in het spel steeds de bedoeling dat je setjes van 3 kaarten verzamelt. Zo’n setje kan bestaan uit voedselkaarten met de getallen 3 t/m 8, maar ook uit één of meerdere katkaarten met de waarde -2. Je moet jezelf steeds afvragen of je beter een katkaart kunt ruilen voor een voedselkaart, als dat mogelijk is trouwens, of dat je de katkaart voor lief neemt, twee minpunten incasseert en toch een setje van 3 voltooit. En dat is steeds weer de lastige keuze die je moet maken.

In een spel kun je 2 of 3 setjes in één kleur verzamelen. Heb je twee setjes verzameld, dan is het in veel gevallen zo dat je in die kleur de winst wel te pakken hebt (hoeft niet). Het is onnodig om dan nog een derde setje te gaan verzamelen. Elk setje leg je gedekt op je scorestapel en is niet meer in te kijken. Je moet dus ook eens goed onthouden wat je tijdens het spel al verzameld hebt aan setjes. En het zou mooi zijn als je dat van je tegenstander ook onthoudt.

Leuk, grappig, tactisch

Rat Attack vinden wij een leuk, tactisch en grappig kaartspel, geschikt voor het hele gezin. De adviesleeftijd is 8 jaar, Elin is nu 7 en Joas 5, dus ik denk dat we dit spel binnen afzienbare tijd zeker aan hen gaan leren. Ook omdat het er leuk, grappig en gezellig uit ziet.
Rat Attack is leuk voor even tussendoor of voor als je geen zin hebt in een groot en ingewikkeld spel en toch een spel wilt spellen dat tot het laatst toe spannend is. Eén spelletje duurt niet al te lang, maar ook niet zo kort dat je het binnen enkele minuten gespeeld hebt. Kortom; zeker een aanrader als je van leuke, toegankelijke en tactische kaartspelletjes houdt.

Productinformatie

Titel: Rat Attack party
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+
Speelduur: Ongeveer 20 minuten

Lees ook: Review: Artisjokken | White Goblin Games
Lees ook: Review: Point Salad | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *