Review: Point Salad | White Goblin Games

Point Salad, een leuk kaartspel van White Goblin Games

Altijd superleuk om nieuwe spellen te ontvangen voor een review. Zo ontving ik laatst van White Goblin Games weer een aantal spelletjes. Omdat het bijna zomervakantie was, hebben we deze spelletjes in het krat gedaan om mee te nemen naar vakantie. Leuk om tijdens onze vakantie een paar nieuwe spelletjes te leren. Een van de spelletjes die we een aantal keren hebben gespeeld is Point Salad van White Goblin Games. Een leuk kaartspel in een klein doosje. Handig om mee te nemen op reis dus.

Point Salad

Inhoud

108 speelkaarten bestaande uit 6 verschillende groentesoorten x 18 kaarten. De kaarten zijn dubbelzijdig bedrukt. Op de achterzijde vind je een unieke optie om punten te scoren.

Voorbereiding

Met hoeveel kaarten je speelt is afhankelijk van het aantal spelers.

  • 2 spelers: van elke groentesoort 6 kaarten nodig
  • 3 spelers: van elke groentesoort 9 kaarten nodig
  • 4 spelers: van elke groentesoort 12 kaarten nodig
  • 5 spelers: van elke groepensoort 15 kaarten nodig
  • 6 spelers: gebruik alle kaarten

De kaarten die niet meedoen worden in de doos gelegd. De overige kaarten worden goed geschud en in drie ongeveer gelijke stapels in het midden van de tafel gelegd, met de puntenzijde naar boven.
Van elke stapel worden er 2 kaarten opengedraaid naar de groentezijde en deze twee kaarten worden onder elkaar onder de stapel gelegd. Deze 6 kaarten vormen de groentemarkt.

Extra tip

Speel je met 2 spelers, dan kun precies 3 setjes van 36 kaarten maken en 3 rondes spelen. Degenen met de meeste punten over de 3 rondes wint het spel.
Speel je met 3 spelers, dan kun je precies 2 setjes van 54 kaarten maken en het spel over 2 rondes spelen.

Point Salad, een kaartspel van White Goblin Games

Spelregels

Als je aan de beurt bent dan heb je 2 opties:
A. Je kiest 1 puntenkaart van één van de drie trekstapels
B. Je kiest 2 groentekaarten uit de markt. De groentemarkt wordt aangevuld met een kaart van de bovenliggende trekstapel.
Dan is de volgende speler aan de beurt.

Eventuele extra actie: Je mag één keer per beurt ervoor kiezen om een van de puntenkaarten die je al in je eigen voorraad hebt om te draaien naar een groentekaart.

Het spel is afgelopen als zowel de trekstapels als de groentemarkt op zijn.

Punten tellen

Elke speler heeft een aantal puntenkaarten verzameld, maar ook een aantal groentekaarten. De scores van de verschillende puntenkaarten worden nu bij elkaar opgeteld en dat is de eindscore van elke speler. Degene met de meeste punten wint het spel.

Een voorbeeldje: een puntenkaart kan zijn “5 punten voor 2 tomaten in je voorraad”. Als je inderdaad 2 tomaten in je voorraad hebt dan ontvang je dus 5 punten. Heb je 4 tomaten weten te verzamelen dan ontvang je 2×5=10 punten. Zo werk je alle puntenkaarten af en kom je tot een eindscore. De groentekaarten kunnen dus meerdere keren, bij de verschillende puntenkaarten, worden ingezet.

Lees ook: Review: Cacao | White Goblin Games

Mijn mening

De eerste keer dat je een spel speelt heb je het gevoel dat je maar wat doet. De spelregels zijn eenvoudig, je kunt het zo volgens de spelregels spelen, maar wat nu handig is om te doen? Daar kom je na één potje wel een eind achter. Je komt erachter dat er van elke groentesoort maar 6 kaarten in het spel zitten. Je gaat goed opletten of je tegenstander niet een bepaalde groente aan het verzamelen is zodat er weinig meer voor jou ove blijft. En je ontdekt dat een puntenkaart met een combinatie van pluspunten en minpunten wel veel punten kan opleveren, terwijl je in eerste instantie het gevoel krijgt om die puntenkaarten maar te laten liggen. Wie wil er immers minpunten?

Wij hebben het spel alleen nog met z’n tweeën gespeeld. Als eerste moet je dan de set kaarten in drieën splitsen, van elke groente 6 exemplaren. Splitsen splitsen splitsen dus, best even een werkje. Vervolgens moet je deze 3 stapels weer heel goed schudden. Ook even een werkje dus. Het klaarleggen van het spel is daarmee nog wel even een werkje. Maar als je dat eenmaal hebt gedaan, dan speelt het spel heel snel. Het is dan ook een leuk en snel kaartspelletjes voor als je net eventjes iets meer wilt dan een spelletje tussendoor, maar geen zin hebt om er een grote doos bij te pakken. Ook is het ideaal om mee te nemen op vakantie.

Leuk en tactisch

Wij vinden het een leuk en tactisch spel. Het is goed kijken welke puntenkaarten je het beste kunt verzamelen. En soms zie je ineens een leuke puntenkaart boven komen, maar pakt je tegenstander een onderliggende groentekaart van de markt en wordt de puntenkaart omgedraaid en aangevuld op de groentemarkt. Zo kun je elkaar ook lekker dwarsliggen. Dat maakt het natuurlijk extra leuk! En de vormgeving? Die is aantrekkelijk en kleurrijk!

Productinformatie

Titel: Point Salad
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd: 12+

Point Salad, een kaartspel in een handig doosje

Lees ook: Review: Watergate | White Goblin Games
Lees ook: Review: Rat Attack | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *